BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 14 Haziran 2016

Dünya 5’ten büyük


* Krakov Aucwitz'te, Hitler Almanyası'nın Yahudiler'i katlettiği gaz odalarını bizzat gezip gördüm.

8-9 Temmuz'da Polonya'nın başkenti Varşova'da NATO Zirvesi yapılacak.
Bu zirve, son yılların en spektaküler ve en dramatik küresel toplantısı özelliği ile tarih sayfalarına yazılacak. Zirveye Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan da katılacak.
DRAMATİK: Neden dramatik?
Varşova'ya 300 kilometre uzaklıktaki Krakov'da Hitler Almanyası'nın milyonlarca Yahudi'yi, Romanı, Nazi düşmanını katlettiği kamplarında tarihin yüzkarası soykırım rüzgarları eserken, Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel'in de bulunacağı toplantıda konuşacak. Krakov Aucwitz gaz odalarını-kampları gezerken düşünüyordum. Acaba Cumhurbaşkanımız Erdoğan, dünyaya insanlık dersleri veren konuşmasını yaparken, Merkel, Hitler Almanyası'nın Auctwitz gaz odalarını, idam mangalarını, diri diri yakılan insanları hatırlayacak mı? Dünyaya adalet ve insanlık dağıtmış, sömürgecilik yapmamış Türkiye'yi acımasızca, tarihi Türk-Alman dostluklarına darbe atarcasına, sözde Ermeni tasarısının çıkarılmasına engel olmadığı için üzülecek mi?
SPAKTAKÜLER: Neden spektaküler?
(Olağanüstü, şaşırtıcı, görülmeye değer) Kadere bakınız, Komünizmin askeri paktının kurulduğu Varşova'da 26 gün sonra NATO Zirvesi yapılacak.
Soğuk savaş yıllarında yaklaşık 40 yıl boyunca NATO'nun en büyük düşmanı olan Komünist Varşova Askeri Paktı'na adını veren şehirde olacak bu iş. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Amerika'nın patronajında kurulan NATO'ya karşı, Sovyetler Birliği Varşova Paktı'nı kurmuş ve o günden sonra dünya sıcak savaştan soğuk savaşa geçmişti. NATO'nun 60 yıl sonra Varşova'da misafir edilecek olmasının sembolik anlamı var. Bükreş Zirvesi'nden bu yana üye ülkelerin NATO'nun sol kanadında yer alan bir üyesinde bir araya gelecekleri ilk toplantı olacak. Varşova NATO zirvesi logosu ilginç. Logoda bulunan deniz kızı 600 yılı aşkın süredir var olan Varşova'nın sembolü. Efsaneye göre, denizkızı balıkçı tarafından kurtarıldıktan sonra kılıç ve kalkan kuşanmış olarak şehri ve sakinlerini savunmak için hazır bekliyordu.
Peki, NATO şimdi Polonyalılar'ı korumak için hazır bekleyecek mi? Suriye'de kan akıyor, NATO seyrediyor. Geçtiğimiz günlerde İstanbul- Balkan Ülkeleri Genelkurmay Başkanları konferansında konuşan Cumhurbaşkanımız Erdoğan NATO'ya anlamlı mesajlar vermişti:
"Varşova'da 8-9 Temmuz 2016'da yapılacak NATO Zirvesi çok çok önemli.
Bu zirveden ittifakın kolektif savunma ve caydırıcılığını güçlendirmeye matuf somut sonuçlar çıkmalıdır. Saraybosna ve Üsküp'ün, NATO üyelik süreçlerini en kısa sürede giderek tamamlamaları, Balkanlar'da güvenlik, kalıcı temellere oturtulmalıdır. Suriye'de yaşananlar nedeniyle uluslararası toplum acı tecrübelerden ders çıkarmamaktadır.
Suriye halkının meşru talepleri temelinde çözmeden ne bölgeye ne de diğer coğrafyalara huzur gelmez.
KARADENİZ ADETA BİR RUS GÖLÜ...
NATO, Karadeniz'de görünmüyor. Karadeniz'de görünmeyiş Karadeniz'i adeta Rusya'nın bir gölü haline dönüştürüyor."

SON SÖZ: Erdoğan'ın "Dünya 5'ten büyüktür" sloganını asla unutmayacağız.
Savaştan ve zulümden kaçan 3 milyon Suriyeli ve Iraklı'ya Türkiye sahip çıktı. Ne yazık ki Batı hâlâ bu işin farkında değil.
NATO UYUMA. SURİYE'YE BAK.