BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 29 Haziran 2015

Kemal Derviş olmayacak

Derin siyaset kulislerinden 2 sürpriz not:
1) AK Parti-CHP hükümetinde Kemal Derviş olmayacak.
2) Olası Dışişleri Bakanı CHP'li Hikmet Çetin yeniden!
Bu önemli iki kulisin arka planı şöyle:
Kulislerde, AK Parti-CHP hükümetinin kurulmasına yönelik arka kapı diplomasisinin sürdüğü ve yeni hükümetin 'çatısına çatmaya' yaklaşıldı lafları dolaşıyor.
Tahminlere göre, yeni hükümetin çatısının dayanacağı dört temelin ikisi Dışişleri ve Ekonomi ayakları, arka kapı diplomasisinin ne hararetli konuşmalarına yol açıyor. Bu noktada, dikkati çeken bir kulis bilgisini hemen aktarmalıyım. AK Parti-CHP hükümetinde Derviş olmayacak. AK Parti'de Ali Babacan'ın Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başdanışmanı olması akıllarda dolaşıyor.
Bir hatırlatma: Reuters haber ajansında yer alan bir analiz haberde, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın gelecek dönemde AK Parti'nin yeni hükümeti kurması durumunda, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun danışmanı olarak ekonomi ekibinde yer alacağı belirtildi.
TARİH 2 NİSAN 2015: Başbakan Ahmet Davutoğlu açıkladı: "Ali Babacan'ın 'erken emekliliği' söz konusu değil. AK Parti hükümetlerinin önemli bir farkı çok ciddi yetişmiş devlet adamı unsuruna dayanmış olması. Seçim sonrası oluşacak AK Parti hükümetleri de geçmiş birikimin üzerinde aynı istikrarla devam edecek.
Ali Bey, bu ekibin içinde yer almaya devam edecek."
TARİH 25 MAYIS 2015: İngiliz İstihbarat örgütü ile yakın çalışması bilinen İngiliz Reuters Ajansı, 'Ahmet Davutoğlu yeni hükümeti kurarsa, Babacan ekonomi ekibinde kalacak, Başbakan Davutoğlu'nun danışmanı olarak görev almaya devam edecek' kulisini vermişti.
DERVİŞ NE OLACAK?: Yeni hükümette yer almayacak Kemal Derviş'e bir görev düşer mi? Bir ihtimal, Başbakan Yardımcısı olmaya hazırlanan Kılıçdaroğlu'nun Başdanışmanı olabilir mi? Fikir jimnastiği yapılıyor. CHP'den, Fusun Seyek, Akif Hamza Çebi, Faik Öztrak'ın yeni hükümette yer alması ağırlıklı olarak değerlendiriliyor.

Dışişleri-Avrupa

Yeni hükümetin diğer önemli ayağı DIŞİŞLERİ olacak. AK Parti kurmaylarına göre, CHP'ye Avrupa Bakanlığı'nın ayrılması daha doğru olacak. Kılıçdaroğlu'nun Dışişleri Bakanlığı'nı CHP'ye almak için ısrarlı olacağı söyleniyor. Dışişleri Bakanlığı eğer CHP'de olursa, Genel Başkan Yardımcısı Büyükelçi Murat Özçelik'in bu göreve asılacağı anlaşılıyor. ÇOK AMERİKANCI İDDİASI ÖZÇELİK'in yerine bir başka ismin de son viraja girmesine yol açabilir. MESELA BİR SÜRPRİZ: HİKMET ÇETİN YENİDEN! NEDEN OLMASIN?
CHP'de kabine hesapları yapılıyor.
CHP kulislerine göre, CHP, AKP ile yapılacak koalisyon görüşmelerinde masaya koyacağı müzakere paketini büyük ölçüde hazırladı. CHP, 10-12 bakanlığı talep etmeye hazırlanıyor Dışişleri, Adalet, İçişleri, Çalışma, Maliye bakanlıklarının CHP tarafından yönetilmesi talep edilecek. MİT, TİB, BTK, KAMU GÜVENLİĞİ gibi kurumlar paylaşımı ile ilgili taleplerde bulunulacak.
MEVCUT BAŞBAKAN DAVUTOĞLU HÜKÜMETİ: 4 Başbakan Yardımcılığı, Dışişleri, Adalet, İçişleri, Maliye, Savunma, Avrupa Birliği, Milli Eğitim, Çalışma, Aile ve Sosyal Planlama, Gençlik- Spor, Sağlık, Enerji-Tabii Kaynaklar, Bilim Sanayi ve Teknoloji, Gümrük-Ticaret, Gıda Tarım Hayvancılık, Çevre Şehircilik, Ulaştırma, Kültür ve Turizm, Orman ve Su İşleri, Kalkınma Bakanları bulunuyor.

SONUÇ: CHP, HÜKÜMETE ORTAK OLMADA, CANLI, HEYECANLI VE KARARLI...HADİ HAYIRLISI...