BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 26 Haziran 2015

Kemal Derviş sinyaldi

Deniz Baykal'ın riskli olmasına karşın Meclis Başkanı adayı olarak gösterildiği dakikadan itibaren, yeni hükümeti kurmada barometre, yüzde 51 AK Parti-CHP hükümetine döndü. Siyasetin derin kulislerine şöyle bir bakalım. Türkiye siyasetinin genellikle işleyen ve yazılı olmayan kaidesi vardır: KOALİSYONLAR SEÇİMLERDEN ÖNCE KURULUR. Hiçbir şey aniden, tesadüfen olmaz. Liderler olası sonuçlara göre alt yapıyı çok gizli hazırlar, AĞZI SIKI-DERİN TEMAS GÜCÜ OLAN ADAMLARINI devreye sokar. Zamanı gelince tek tek somut sinyaller verilir. Nitekim 7 Haziran'daki genel seçimlere giderken koalisyon lafları çok konuşuluyor, liderler meydanlarda koalisyon ihtimaline göre konuşmalar yapıyordu. 7 Haziran seçimlerine yönelik, Amerikan istihbarat servisi CIA'nın ve Türkiye'de işyapan Amerikan-Avrupa şirketlerinin birçok gizli anket yaptırdığını biliyoruz. Derin Amerika'ya çok yakın, IMF-Dünya Bankası'nın önemli ismi Kemal Derviş'in seçimlerden 12 gün önce, Hürriyet-CNNTürk ve Cumhuriyet'te çıkan geniş açıklamalarında koalisyon ihtimalinden bahsetmesi herhalde tesadüf değildi. Derviş'in gizli CIA raporlarına göre konuştuğunu bilmeliyiz.
İşaret veriyordu. CHP'nin strateji grubu Benenson da elbette Kemal Kılıçdaroğlu'na derin analizler yapıyordu.
CHP'de seçim öncesi, KOALİSYON hazırlıkları üzerinde fikir jimnastiği yapılmadığını kimse söyleyemez. CHP derinliğinden gelen sinyalleri tek tek ele alalım:
1) Deniz Baykal, bazı garantiler olmasaydı, aday olarak seçilmezdi. Çünkü AK Parti'den oy alamayacak Baykal'ın, muhalefet cephesinden yeterli oy alması mümkün görünmüyor.
MHP soğuk, HDP kilit parti iken, Baykal riske atılmazdı.
2) Akif Hamza Çebi'in, grupbaşkan vekilliğinden ayrılması... Kemal Kılıçdaroğlu'na kardeşi kadar yakın Çebi'nin grub yönetim aktörlüğünden ayrılması, BAKAN YAPMA girişimidir.
3) Bakanlıkların bölünmesi bir başka gelişmeye yol açıyor. BAKAN YARDIMCILIĞI sayısının artmasına.
Bu gelişme hükümet ortağı olacak örneğin CHP'nin, milletvekili olmayan bazı önemli şahsiyetlerini bakan yardımcısı yapma şansı verecek.
Yüzde 51 AK Parti-CHP hükümeti demekse, yüzde 49 da AK Parti-MHP hükümeti demek. 14 Haziran 2015'teki gazetemizde çıkan yazımda, "TUĞRUL TÜRKEŞ'E DİKKAT" demiştim.
Sinyal gelmişti.
Günümüzde, Tuğrul Türkeş'in Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan ile konuşup konuşmadığı yazılıyor. Babasından aldığı, uzlaşma ruhu ve yıllardır kazandığı tecrübenin ismi olan Tuğrul Türkeş'in ortaya çıkmaması düşündürücü değil mi? Birçok gazeteci peşinde ama Tuğrul Türkeş ısrarla konuşmuyor. Neden acaba?
Tuğrul Türkeş Milliyetçi Hareket Partisi'nde çok önemli isim. Hem Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a saygılı, hem Başbakan Ahmet Davutoğlu'yla birebir görüşebiliyor.
Diplomatik ve etkili platformla yakın teması var. UZLAŞMA RUHU'YLA çok önemli temasları yapabilecek kapasitede. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de çok sevdiği bir isim.

SONUÇ: Eğer, AK Parti-MHP hükümeti kurulursa, MHP'li Tuğrul Türkeş muhakkak hatırlanacaktır. Rahmetli babası Alpaslan Türkeş de kilitli kapıları açmış, demokrasinin önündeki engelleri kaldırmış, uluslararası sürpriz hamleler yapmış bir Devlet ve Siyaset adamımızdı. Babasının Oğlu SIR KÜPÜ iyi yolda yürüyor.