BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 19 Nisan 2015

2023 Manifestosu

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "TÜRKİYE SÖZLEŞMESİ-2023" manifestosunun ruhunu okumaya devam...
Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu bizzat eliyle yazdığı 2023 SÖZLEŞMESİ'nin 100 maddesini tek tek okurken, aynı saatlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kalabalık bir siyaset-devlet-diplomat-işadamı ve gazetecilerle beraber Kazakistan başkentine, anlamlı bir çıkış yapıyordu.
Sözleşme -Madde 89) Balkanlar, Kafkaslar, Orta Asya ve Orta Doğu gibi komşu bölgelerde kalıcı istikrar ve barışı temin edecek öncü ve vizyoner rolümüz pekiştirilecektir.
Madde 90) Afrika, Asya ve Latin Amerika derinliğinde geliştirilen açılım politikaları kararlı bir şekilde çeşitlendirilecektir.
ORTA ASYA COĞRAFYASI: Afganistan, Pakistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan ve ÇİN tarafından çerçevelenmektedir. Bu bölgenin 2 kalpgahı var. Türkiye ve Kazakistan.
Türkiye Sözleşmesi 2023'ün attığı KARDEŞLİK OK'LARI, Orta Asya'ya doğru yol alırken, Başkan Erdoğan "Şu anda gerek Rusya Federasyonu, gerek Kazakistan, gerek Belarus istiyoruz ki Türkiye ile bütünleşerek farklı bir oluşumu, ekonomik güçlü bir oluşumu da başaralım" diyordu. Elbette,dünyanın diğer küresel güçlerinin kulağına kar suyu kaçırıyordu. "GÜNEŞ BATIDAN DEĞİL DOĞU'DAN DOĞUYOR" diyerek, Avrasya'da YENİ TÜRKİYE'NİN sesini yükseltirken, Amerika, İngiltere, Almanya, Fransa elbette, bu mesajın derinliğini anlayacaktı.
Bu bağlamda,Türkiye'nin içinde olacağı AVRASYA BİRLİĞİ KARTI'nın anahtar rolünü irdeleyelim.
YENİ İPEK YOLU: Yeni Türkiye, tarihi İpek Yolu'nu canlandırıyor. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesiyle, Hazar'dan geçerek Avrupa-
Kafkasya-Uzak Doğu-Güney Asya hızlı ve güvenilir bir uluslararası demiryolu ulaşımına yol açıyor. Burada kilidi açan MARMARAY'DIR. Marmaray'ı hala, boğazın altından yeraltı treni geçen bir hat olarak düşünen beynini yabancılara satanlara ithaf olunur.
TANAP: Türkistan-Azerbaycan-Türkiye-Yunanistan doğal gaz hattı TANAP, Avrupa'nın geleceğini belirleyecek can damarında Türkiye KİLİT ÜLKEDİR.
Evet, Asya'yı demiryoluyla- boru hatlarıyla Avrupa'ya bağlayan HAYATİYET KÖPRÜSÜNÜN başında Türkiye oturuyor.
ASYA'YI YENİDEN OKUMAK : 21. yüzyıl güç dengesi Avrupa'dan Asya'ya doğru kaymaktadır. Dünyanın en büyük pazarı, aynı zamanda tüketim merkezi, enerji talebi vb. etkenlere paralel olarak Asya'nın artan önemi ortadadır. Enerji ekseninde Hazar ve çevresi, Avrasya coğrafyasının Asya'ya evirilmesine yol açmaktadır. Avrupa Birliği'nin (Almanya Başbakanı Merkel) karaktersiz ve ruhsuz politikası Yeni Türkiye liderliğini yeni ittifaklar kurmaya yöneltmiştir. Nitekim Avrasya çizgisinde ekonomik - siyasi bir pozisyon belirlemiştir.
Türkiye'nin çok yönlü dış politikası çerçevesinde Başkan Tayyip Erdoğan, Kasım 2013'teki St. Petersburg ziyaretinde "Bizi Şanghay İşbirliği'ne alın" derken, 'Avrasya Birliği Kartı'nı, küresel masalara sürdü. Başkan Erdoğan, Avrasya Birliği kartıyla, nefesleri kesmeye, dünya dengelerini sarsmaya başladı.
Hiçbir zaman unutmayalım. Dış politika öngörüye dayanır ve geleceğe bakar.
Mevcut olan, daha önceden hazırlanmamış stratejilerin ürünüdür.
Eğer yeni stratejileri hazırlamamışsanız orada rolünüz figüranlıktır. Büyük Türkiye figüran değil, oyun kurucu olmaya kararlıdır.

SONUÇ
: Yeni Türkiye liderleri Tayyip Erdoğan-Ahmet Davutoğlu'nun, stratejik hamleleri 'Yerinde duramayan, gözünü ve gönlünü ASYA'ya çeviren, Anadolu toprakları bana dar geliyor'diyen bir YENİ TÜRKİYE GERÇEĞİNİ işaret ediyor.
Tayyip Erdoğan ile Nursultan Nazarbayev arasında kalbi beraberlik var. Dünyanın 2 inci küresel gücü Putin(Rusya) gelişmeleri sempatiyle izliyor. Cameron(İngiltere) ve Merkel'in (Almanya) ise uykuları kaçıyor.