BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 27 Ağustos 2014

Restorasyon

DÜN 26 AĞUSTOS'TU... ŞANLI TARİHİMİZİN BÜYÜK GÜNLERİ, 26 AĞUSTOS 1071 MALAZGİRT VE 26 AĞUSTOS 1922 BÜYÜK TAARRUZUN YILDÖNÜMLERİYDİ .
BUGÜN 27 AĞUSTOS... AK PARTİ'NİN KONGRESİ VE BÜYÜK TÜRKİYE YÜRÜYÜŞÜNÜN BAŞLADIĞI GÜN... KUTLU OLSUN...
91 yıllık Türkiye Cumhuriyet'i büyük değişim geçiriyor.
İşte bu tarihi dönemeçte, Türkiye'nin halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, YENİ TÜRKİYE DOKTRİNİ'NİN mimarlığını yapıyor.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bugün (Çarşamba) Ak Parti kongresinde ve hükümet programı üzerinde TBMM'de yapacağı konuşmalarında anahtar sözcük 'Yeni Türkiye'nin Restorasyonu' dikkatinizi çekecektir.
Eğer bir millet stratejik bir planlama içinde yükselişe geçmişse, o milletin önünde olan aktörlerin iyi tanımlanması lazım.
Erdoğan'ın 12 yıllık Başbakanlığı döneminde, siyaset dili değişti. Bir özgüven devrimi yaşanıyor.
Bugünlerden başlayarak,
Davutoğlu döneminde DEĞİŞİM daha da ileri düzlemlere taşınacak. Bunun adı, KUTLU YÜRÜYÜŞ olacaktır.
Yapılmak istenen, 21 inci yüzyılda Türkiye'nin, Osmanlı'dan başlayan ve Cumhuriyet ile taçlanan yenileşme ve çağdaşlaşma sürecinin, yeni bir aşamaya götürülmesi, Milli iktidar-Milli güç hedefiyle restore edilmesidir.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'na göre, Türkiye, modern dönemde dört büyük yenileme yaşadı, yaşıyor.
BİR) TANZİMAT DÖNEMİ: Bu dönemde devlet yeniden tanzim edilirken ilk defa geleneksel dış ve ekonomik kavgaların ötesinde büyük sıkıntılarla Avrupa ekonomisine entegre olma dönemi yaşandı.
İKİ) TÜRKİYE CUMHURİYETİ:
1923'te Cumhuriyetin ilanından sonra yeni bir devlet inşa ederken, bunun siyasi, ekonomik ve sosyal ayağının güçlü olması lazımdı. Bunlar yapıldı.
ÜÇ) DEMOKRASİYE GEÇİŞ: İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra demokrasiye geçiş süreci başladı. Adnan Menderes'in iktidara gelmesiyle, tek parti dönemi sona erdi. Siyasi ve ekonomik kalkınma hızlandı. Bizim devlet geleneğimizde, sömürge ülkelerinde olduğu gibi kaynak aktarımı yoktu. Dolayısıyla, o kaynakları aktaran büyük şirketler doğmadı.
Türkiye iç dinamikleriyle (milli güç) sınıfsal yapılanmasını şekillendirdi.
DÖRT) 21'İNCİ YÜZYIL RESTORASYONU: 2002'de Ak Parti'nin iktidara gelişiyle, yeni yüzyılın restorasyonu başladı. Yaşamakta olduğumuz yenileme döneminde, MİLLİ İRADE, DIŞ İLİŞKİLER EKONOMİ, ÖZGÜVEN VE ZİHNİYET DEVRİMİ'NİN özel bir anlamı var...

Restorasyon ayakları

Yeniden inşa, tanzim ve yenileme faaliyetlerinin üç önemli ayağı var:
1) Demokratikleşme ve özgürlük alanlarının genişlemesi.
Ülkemizdeki bu restorasyon döneminin olmazsa olmaz ilkesi, demokrasimizin yerleşmesi, kökleşmesi, iç barışımızın ve devletimizle milletimiz arasındaki köprülerin en güçlü şekilde tahkim edilmesidir. Çözüm süreci bu ayağın can suyudur.
2) Ekonomik restorasyon.
Bizim coğrafyamızdan beslenen, ama bir taraftan da küresel ekonomiye entegre olan yeni bir ekonomik anlayışın yerleşmesidir.
Türk ekonomisinin gayri safi milli hâsılasıyla, kişi başına düşen geliriyle 10 bin doların üstüne çıkışı anlamlıdır. Hedef: 2023'te 25 bin dolarlık şahıs başına gelirdir.
3) Aktif ve dünyanın her yerinde seyyal halde etki gücünü artıran dış politikamızın var oluşu.
Türkiye'nin son dönemde büyükelçilik açılımlarına bakınız, nerelerde büyükelçilik açılmışsa, Türk Hava Yolları oraya yetişmiş.
Çünkü ulaşım stratejiyle dış politika stratejisi arasındaki bağ kuruldu.

SONUÇ: BAŞBAKAN AHMET DAVUTOĞLU'NUN BUGÜN AÇACAĞI PARANTEZ ŞUDUR:
BUNDAN SONRA, YENİ TÜRKİYE'NİN; HATTI DİPLOMASİ VE SİYASETİ YOKTUR. SATHI DİPLOMASİ VE SİYASET STRATEJİSİ VARDIR. BU SATIH BÜTÜN DÜNYADIR.