BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 18 Nisan 2014

Çankaya 2023

30 Ağustos 1922'de Birinci Kurtuluş Savaşı'nı Atatürk'ün liderliğinde kazanan aziz halkımız, 2014 Ağustos'unda Erdoğan liderliğinde İkinci Kurtuluş Meşalesi'ni yakacak.
TAYYİP ERDOĞAN'IN ÇANKAYA SLOGANI: 2023'ÜN BÜYÜK TÜRKİYE'Sİ. MAZLUM İSLAM DÜNYASININ LİDERLİĞİ...
HEDEF: 10 AĞUSTOS'TA İLK TURDA YÜZDE 58 OYLA ÇANKAYA'YA ÇIKMAK...
16 Nisan 2014 Çarşamba, AK Parti Genel Merkezi, tarihi günlerinden birisini daha yaşadı. AK Parti milletvekilleri, Erdoğan'ı Çankaya'ya çıkarma kararlılığının gurur ve heyecanını sergiledi. Çankaya yolunda ilerleyen Erdoğan'ın stratejisi netleşirken, "Yol Haritası"na göre, siyaset şekillenecek:
1 Mayıs'ta milletvekillerinin doldurduğu formlar açılacak, 3-4 Mayıs Abant Toplantısı'nda son değerlendirmeler yapılacak.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le görüşme sonrasında, 14 Mayıs'ta, Çankaya adaylığı resmen açıklanacak.
Erdoğan, 19 Mayıs, Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'na, "Cumhurbaşkanı adayı ve başbakan" olarak katılacak.
29 Mayıs, İstanbul'un fethini merkeze alan törenler ve DEMOKRASİ MANİFESTOSU gündeme girecek.
28 Haziran'da TBMM Başkanlığı'na Tayyip Erdoğan'ın ismi bildirilecek.
10 Temmuz-9 Ağustos arası büyük mitingler devreye girecek. İstanbul, Yenikapı'da 2 milyonluk mitingle final yapılacak.

Kilit, daraltılmış bölge

Geçen hafta yazdığımız gibi, Başbakan Erdoğan, Seçim Kanunu'nda daraltılmış seçim sistemi getiren düzenlemenin yasalaştırılacağını belirtti.
İşte, gelecek siyasetin kilidi burada. Çankaya'ya çıkacak Erdoğan, fiilen YARIBAŞKAN olarak davranırken, parlamenter sistemi zorlamak zorunda kalacak.
Bunu aşabilmesi için, Başkanlık yolunu açan bir anayasa değişikliği sağlaması gerekiyor. Bir anayasa değişikliği için, genel seçimlerde AK Parti'nin TBMM'ye en az 330 üstünde milletvekili getirmesi daraltılmış bölgeden geçiyor.
Bir örnekle anlatalım:
2011 seçimlerinde yüzde 49,5 oy alarak 326 milletvekili noktasında kaldı.
30 Mart seçimlerinden 45,7 oyla çıkan AK Parti, genel seçim olsaydı:
284 milletvekili çıkaracaktı. (CHP 137, MHP 84, BDP 45 milletvekili) 2015 seçimlerinde daraltılmış bölge (Barajın yüzde beş olduğu) seçim sistemi uygulanınca tablo şöyle olacak:
AK Parti yüzde 49 oy alırsa 392, yüzde 45'le 335-345 milletvekili çıkarabilecek. Ve yeni sistem, siyasette ve ekonomide istikrarı sağlayarak, "Büyük Türkiye"nin önünü açacak.
Başkanlık modeli
2023 Büyük Türkiye'sinin BAŞKANLIK MODELİ
ise şöyle olacak: 5+5 sistemiyle iki dönem için seçilen BAŞKAN... Tek Meclisli Başkanlık Sistemi, Başkan partili olabilecek. Başbakan ve Bakanlar dışarıdan atanacak...
Başkan'ın partisinin parlamentoda azınlığa düşme riski karşısında, meclisi dağıtabilme, referandum isteyebilme yetkisi bulunacak. Olağanüstü durum ilan edebilecek... Başkan, vatana ihanet dışında mutlak bir sorumsuzluk taşıyacak. Soruşturma yetkisi ya TBMM'ye ait olacak ya da Yüce Divan'a benzer bir yapıda gerçekleşecek.

Sonuç:
Hakkıdır, hür yaşamış bayrağımızın hürriyet. Hakkıdır, Hakk'a tapan, milletimizin istiklâl. (Mehmet Akif Ersoy. Ruhu şad olsun...)