BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 20 Temmuz 2013

Derin siyaset ve Beykoz Konakları

Gündemden düşmeyen, Taksim Gezi paralelindeki eylemlerin işadamlarıyla siyasetçileri bir araya getirdiğine yönelik bir haber, siyaset kulislerine bomba gibi düştü. Bu haber, "deneyimli siyasetçi Hüsamettin Özkan'ın evinde, Beykoz Konakları'nda yapılan sır zirvenin, geç saatlere kadar sürdüğü, bir araya gelen isimlerin, 'siyasi bir yol haritası' belirlemek üzere olduğu, CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Sarıgül'ün adaylığının konuşulduğu" şeklindeydi.
Haberde ismi geçenler, tek tek bu toplantıyı yalandı, yazılanların hayal mahsulü olduğunu söyledi. Peki...
Yalanlamalar karşısında ne yapmalıyız? Bu noktada önemli sorularımız olacak?
Madem, "Böyle bir toplantı olmadı, hayal mahsulü bir haber verilmiş" diyerek, bildiklerimizi, gördüklerimizi, duyduklarımızı unutalım mı? Özkan'ın evindeki toplantı yalanlansa bile, yıllardır, Beykoz Konakları'ndaki bazı önemli şahsiyetlerin, derin siyasetle ilgilendiklerini bilen, bazı olayları yakından takip etmiş bir gazeteci olarak bazı gelişmelerden şüphe duymayalım mı? Beykoz Konakları'ndaki VIP yani önemli şahsiyetlerin, derin siyaseti nasıl sevdiklerini, koalisyon hükümeti teşebbüslerini, muhalefeti organize etme çalışmalarını bir kenara mı itelim?
Ne yapılırsa yapılsın, şu gerçek ortadan kaldırılamaz. Bu derin siyaset merkezinin iç yüzünü ortaya çıkarmak için, biraz eskiye giderek, hafızalarımızı tazeleyelim. Beykoz Konakları'nda oturan önemli siyasetçiler ve ünlü isimler: Mesut Yılmaz, Hüsamettin Özkan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, ANAP eski Genel Başkanı Ali Talip Özdemir. Zafer Mutlu, Ertuğrul Özkök ve eski damadı Ercan Saatçi ve muhalefete yakın tanınmış gazeteciler burada oturuyor.

ZAFER MUTLU VE AKRABASI

CHP'de Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirilen Erdoğan Toprak'ın büyük tırmanışı dikkatlerden kaçmadı. Toprak'ın arkasındaki güç olarak, Doğan Grubu'nun etkili ismi Zafer Mutlu olduğu iddia ediliyor.
Zafer Mutlu'nun halasının oğlu olan Toprak'ın yükselmesinde, 'Siyasetin kara kutusu Hüsamettin Özkan'ın da bulunduğu konuşuluyor.
Beykoz Konakları'nın önemli şahsiyeti Hüsamettin Özkan, Erdoğan Toprak'ı şöyle desteklemiş: Toprak'ı, 1994 yılında DSP İstanbul il başkanı yaptı. 1995 ve 1999 seçimlerinde iki kez DSP milletvekili olarak seçilmesine olanak sağladı. 28 Mayıs 1999- 18 Kasım 2002 yılları arasında görev yapan Ecevit hükümetinde Spor Bakanı olarak kabineye girmesinde çok etkin oldu.
Ecevit sonrası DSP senaryoları da bu senaryoyla iç içeydi. Zafer Mutlu, Aydın Ayaydın, CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak'ın yakınlıklarının, CHP'nin 2011 yılı milletvekili listelerine yansıdığı konuşuluyor. Zafer Mutlu'nun, Sarıgül'ün, Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığındaki CHP'ye karşı partisini kurmamasında etkili olduğu gazete sayfalarında yer alıyor. Hüsamettin Özkan, merhum Ecevit'in DSP'sini parçaladığı 2001 yılına kadar basına ve kameralara yansıyan her karede yer aldı.
Ecevit'in sağ kolu ve sırdaşı oldu.
Ecevit'in hastalığı sırasında ANAP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz desteği ile Başbakan olma hamlelerine girdi. 4 Temmuz 2002'de, Aydın Doğan'ın davetlisi olarak Hürriyet gazetesinin Frankfurt'ta açtığı bir matbaa, nedense tüm siyasilerin ilgi odağı olmuştu.
Mesut Yılmaz, Tansu Çiller, İsmail Cem, İstemihan Talay gibi önemli isimler davette yerlerini alırken, Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'nin katılmaması dikkati çekmişti. Bu toplantıdan sonra, Ertuğrul Özkök, 6 Temmuz 2002 tarihli, "İş onurlu bir formül bulmaya kaldı" başlıklı yazısında, Ecevit'in doktor raporu ile başbakanlıktan uzaklaştırılacağını yazmıştı.
Merhum Ecevit'i başbakanlıktan düşürecek hamleyi Bahçeli boşa çıkarmıştı. Ecevit'in hasta yatağında, Brütüsler'e karşı, B planı yapacak zamanı olmamıştı. Eski başbakanlardan Tansu Çiller, "2002 seçimlerine gidilmeden, Hüsamettin Özkan bir gün demokrasi evine gelerek, bana bizzat başbakanlık teklif etti" açıklamasını yapmıştı.

SONUÇ: Daha çok yazacağımız konular var. Ömür biter, Beykoz Konakları'nda 'muhalif plan ve toplantılar' bitmez...