BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 16 Haziran 2013

Türkiye'ye 'ameliyat yapmak'

Taksim gezi platformunun aldığı, "devamlı direnme, kesintisiz mücadele" kararı, dış-iç siyasal ve ekonomik odakların küresel operasyonunu iyot gibi ortaya çıkardı. Sıkışmıştık. Aklın, mantığın gereği olan bir tedbir halkımızı sıkışık durumdan çıkaracak noktada karşımıza çıkmıştı.
Başbakan Erdoğan'ın önünü açtığı referandum olgunlaşan demokrasimizin doğal bir sonucuydu. Problemlerimizi diyalog ve hukuk çerçevesinde çözebilme olgunluğunu gösterme yolunda bir kazanımı, ne yazık ki; Taksim gezi parkının arkasındaki beyinler sekteye uğrattı.
Masum amaçlarla başlatılan fakat bazı dış ve iç odaklar tarafından yönü değiştirilen olayların 'Büyük Fotoğrafı'nı şimdi daha net görebiliyoruz.Olayların, Taksim Gezi Parkı'nda 3-5 ağacın kesilmesine duyulan tepkiden ibaret değildi. Mesele ne parkta kesilecek ağaç sorunu, ne de inşa edilecek
Topçu Kışlası dar çerçevesi içinden okunamazdı.
Türkiye'nin bulunduğu coğrafi konumu ve bu konuma göre uzun vadeli stratejiler hazırlayan, 'GİZLİ LOBİ'lerin sahneye çıkmasıydı. Dünyayı perde gerisinden idare eden odakların ve onların içteki işbirlikçileri, zemberekli bir saat gibi kurulan oyunu tekrar sahneye koymuştu.
Gezi parkındaki masum gençlerin rüzgârını kendi oyun planına kurgulayan stratejik beyin, alınan son kararla ne amaçlıyor?
Senaryoyu yazanların, "devamlı direnme" kararıyla, olası gerilimin ve gerginliğin devam ettirilmesinden beklentileri var. Kaos yaratarak yeni ittifaklar oluşturmaya çalışıyorlar. İktidara oy verenlerle muhalif çevrelerin çatışmasını sağlamak, mezhep kışkırtıcılığı yaparak bazı illerde kaos yaratmak. Türkiye'yi yönetilemez hale getirilerek, 2014 Mart ayı seçim meydanlarının huzursuz edilmesi isteniyor. Yerel seçimlerde iktidarın o bir yenilgisi hayaliyle, AK Parti'yi cumhurbaşkanlığı seçiminde zorlamayı düşünüyorlar. Son hedefleri, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olmasını engellemek ve AK Parti'yi içten yıkmaya çalışmak...

DERİN İTTİFAKLAR

Taksim eylemlerinin sakin kafayla yeniden değerlendirilmesi gerekiyor. Olayların çok öncesinden başlayarak kare incelenmesi ve iç ve dış dinamiklerin masaya yatırılması, uygun sorulara cevap aranması, karanlıktaki gölgelerin gün yüzüne çıkarılması yararlı olacaktır.
90 kuşağı gençlerin anarşist gruplardan kendilerini ayrı tutması, Yeni Türkiye'de demokrasinin derinleşmesini sağlayacak önemli derslere yol açacaktı. İçerde, kendisinden hesap sorulan antidemokratik yapılar, rantı kesilen çevreler bunu istemediler. Türkiye ile ilgili olan her şey aslında uluslararası boyutu olan bir gelişmedir. Taksim'in dış dinamikleri ne anlatıyor?
Irak'ta Kürt yönetimi lideri Barzani ile Başbakan Maliki'yi kim barıştırdı?
Neden barıştırdı? Rusya, Kuzey Irak'ta petrol arama işine neden girdi?
Suriye'de Hizbullah'ı kimler çatışma alanına sürdü? Hizbullah üzerinden yeni Suriye politikaları nasıl kurgulanıyor?
Suriye konusunda Amerika ile Rusya'nın ortak pozisyonu paylaştığına ilişkin söylemler nasıl oluştu?
Güney hattından gidildiğinde Kıbrıs'a bakmak yeterli. Akdeniz enerji dengelerini sarsacak Rumlar'ın yeni arama kararıyla beraber, KKTC'nin iç parkelerinin yerinden oynatılması manidardır. 15 günlük dönemin medya operasyonlarına bakarsak, Batı medyasında Türkiye ile ilgili bu kadar haberin çıktığı bir dönem yoktur. Bunun arkasında bir irade var. Merkezi Atlanta'da olan CNN'in Ankara'yı esir alma hareketine, Ortadoğu'da savaşları çıkaran TV kanallarının adreslerine bakınca eylemleri canlı yayınlayan ülkelerin Taksim'e katkısı anlaşılabilir. CNN yayınları çok net bir biçimde Türkiye'de otoriter bir rejim olduğunu kanıtlamaya yönelik olurken,özellikle İngiliz basını olayların başından beri olumsuz bir imaj oluşturmaya çalıştı.

SONUÇ: Türkiye dünyanın en hassas bölgesinde büyüyor, bağımsızlaşıyor, kimseye boyun eğmiyor.
Bu operasyon, özellikle küresel ekonomi odağında olan bir Avrupa ülkesinin öncülüğünde ve onun ülkemizdeki sermayemedya ilişkileriyle tezgâhlandı, üzerinde güneş batmadığını söyleyenler tarafından Türkiye'nin tüm ilgi ve konsantrasyonunu "içeriye" çevirmesi hedeflendi.
Yakın coğrafyanın kılcal damarlarına yönelen, enerji kanallarına dikkatle yönelen, Türkiye'ye "dışarıyı boşver içeri bak" denmesinin bir parçasıdır bu küresel operasyon.
Türk Milleti'nin büyük resmi görüp, gardını buna göre alması, Türkiye'yi, 2023 hedefinde tökezletmek isteyenlere karşı, birlik ve beraberliğini koruması, onlara; işlerinin pek kolay olmadığını her zaman hatırlatacaktır.