BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 17 Ocak 2013

TOOB için son viraj

Anayasa Mahkemesi'nin verdiği iptal kararıyla seçimleri kısıtlayan hükümler kalkınca, Türkiye'nin en büyük sivil toplum örgütü olarak bilinen, ülke çapında 1 milyon 350 bin işadamın üye olduğu TOBB'da ve çatı altındaki 365 oda ve borsada seçim heyecanı tırmandı. Anadolu'nun dört bir tarafındaki pek çok işadamı iptal edilen yasa maddelerine göre seçime girip girmemeyi planlarken, yeni bir durum ortaya çıkınca, nabızlar hızlı atmaya başladı. Şubat-Mart aylarında arka arkaya yapılacak seçimlerle ekonominin kılcal damarlarında akacak eski ve yeni kanları göreceğiz.
TOBB deyince ekonomi kadar siyasette akla gelir.
Mart 2014
'te belediye seçimleri ve arkadan genel seçimleri düşünen birçok işadamı için, TOBB sanayi ve ticaret odalarında etkili aktör olmanın ne kadar hayati önem kazandığı ortadadır. Yazının hemen başında, kulislerin sesinin ortaya çıkardığı tabloyu oda seçimleri başlarken vermek istiyorum. "Turbun büyüğü heybede" atasözümüze göre de, sürprizleri sona saklıyorum.
TOBB maratonunun gelecek (2013-2015) ana röntgeni: TOBB Başkanlığına RIFAT HİSARCIKLIOĞLU, iki yıl daha seçilecek. Mayıs 2015'e kadar görev yapacak.
TOBB Başkan Yardımcılıkları'nda, MURAT YALÇINTAŞ VE TANIL KÜÇÜK, iki yıl daha seçilecek. 2015 sonrası için TOBB başkanlık yarışına rahat hazırlanabilecekler. İstanbul Sanayi ve Ticaret Odası başkanları değişecek. İstanbul Sanayi Odası Başkanlığı'na, İBRAHİM ÇAĞLAR seçilecek.
İstanbul Ticaret Odası Başkanlığı'na NURİ
TUNA
geliyor.
Ankara Ticaret Odası Başkanlığı'na SALİH BEZCİ yeniden seçilecek.
Ankara Sanayi Odası Başkanlığı'na NURETTİN ÖZDEBİR yeniden...
İzmir Ticaret Odası Başkanlığı'na yeniden EKREM DEMİRTAŞ...
Kayseri Sanayi Odası Başkanı MUSTAFA BOYDAK.
Türk ekonomisi ve siyasetinde önemli yeri olan Balıkesir Sanayi Odası Meclis Başkanı RONA YIRCALI.
Konya Sanayi Odası Başkanı TAHİR BÜYÜKHELVACIGİL de banko isimler.
Son kulislere göre; Hisarcıklıoğlu'nun iki yıl daha seçilmesi, Yalçıntaş ve Küçük'ün TOBB Başkan Yardımcısı olarak geleceğe hazırlanmaları pozisyonu ortaya çıktı.
TOBB'un ana damarını İstanbul Ticaret ve Sanayi Odası oluşturuyor.
İstanbul Ticaret Oda Başkanlık seçimleri, 14 Şubat'ta başlayacak ve önce Meslek Komiteleri ve Meclis Üyeliği seçimleri yapılacak. Bu seçimlerden en geç 21 Şubat'ta yeni İTO Meclisi, yeni İTO Yönetim Kurulu'nu ve Meclis Başkanı'nı seçecek.
Şimdiden İbrahim Çağlar'ı yeni başkan olarak tebrik edebilirsiniz. Çağlar arkasına, başta MÜSİAD olmak üzere, Milliyetçi Muhafazakar demokrat geniş platformu almış durumda.
İstanbul Sanayi Odası'nda, Mart ayında yapılacak seçimlerde Tanıl Küçük'ün yerine geçmesi beklenen Nuri Tuna, başkanlığa şimdiden ısınıyor. 15 bin üyesi bulunan İstanbul Sanayi Odası'nda başkan yardımcıları koltuğunda Tuna Mobilya'nın sahibi Nuri Tuna ile İnci Grup Başkanı Fikret Tanrıverdi oturuyor. İki başkan yardımcısı da çok kuvvetli.
Fakat, Nuri Tuna hızını almış bulunuyor.
İSO seçimlerinde sürpriz bir isim olarak da Bahçıvan Gıda'nın sahibi olan, aynı zamanda İSO Meclis Başkanlığı görevini yürüten Erdal Bahçıvan'ın yönetim kurulu başkanlığına aday olabileceği konuşuluyor. İstanbul Deniz Ticaret Odası (DTO) başkanlığında Salih Zeki Çakır ve Metin Kalkavan çekişmesi yaşanacak.
Eski Başkan, Ankara Milletvekili Sinan Aygün'ün farklı bir kadro ile sürprize hazırlandığı konuşulsa da, Ankara Ticaret Odası Başkanı
Salih Bezci'
yi şimdiden tebrik edebilirsiniz.
Ankara Sanayi Odası'nda, Zafer Çağlayan'ın siyasete girmesi üzerinde 2007'de başkan olan ve 2009'da seçimlerde tekrar başkan seçilen Nurettin Özdebir'in karşısına sürpriz yaratacak bir rakip çıkması beklenmiyor.