BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 4 Kasım 2012

Asil Nadir'i kim kandırdı?

Küresel güçlerin, dünya hâkimiyetini kurmak ve sömürü düzenlerinin devamını sağlamak için her türlü karanlık oyun ve tezgâha başvurdukları bilinen bir gerçektir.
Dün olduğu gibi, bugün de ve yarınlarda da dünyayı kendi menfaatleri doğrultusunda şekillendirmek isteyen derin güçlerin acımasız oyunlarına tipik bir örnek bir süreden beri İngiltere-Londra'da oynanmaktadır.
Asil Nadir, Polly Peck şirketinden zimmetine 29 milyon sterlin geçirmekten suçlu bulunmuş ve 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Önceki gün de 5 milyon sterlin ödemeye mahkûm edildi. Halen, Londra'daki Belmarsh Cezaevi'nde tutulan Nadir, şirketinin İngiliz derin devletince iflas ettirilmesinden sonra 1993'te Londra'dan KKTC'ye kaçmış, 2010 yılında "adını temizlemek için" İngiltere'ye dönmüştü. 71 yaşındaki KKTC vatandaşı Nadir üzerinden İngiliz derin devleti, çok yönlü oyun kurgulamaktadır.
İngiliz derin devletinin, Asil Nadir üzerinden çok yönlü bir strateji izlediğini, psikolojik harp teknikleriyle belirlenmiş bir hedefe yürünmekte olduğunu, Doğu Akdeniz'in stratejik adası Kıbrıs, yavru vatanla kader birliği etmiş Türkiye refleksleri üzerine oyun kurgulandığını bilmeliyiz.
Nadir üzerindeki operasyonun hedeflerini ele almadan, önemli sorulara cevap arayalım.
Nadir'i Ada'ya dönmeye ikna eden İngilizler kim?
İktidarda olan Muhafazakâr Parti'den kimlere güvendi?
Nadir, Londra'ya dönerken ne bekliyordu, neyle karşılaştı?
Dünyanın devi haline gelen şirketlerini planlı şekilde batırmış bir İngiltere'ye nasıl güvendi?
Nadir'le ilgili tazminat davası, Londra'daki Old Bailey Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ederken, ONUR AİR'in sahibi Hamit Cankut Bağana ifade vermişti: Asil Nadir, benim neslimin kahramanıdır. 2 yıl önce Londra'ya gelmesine karşı çıktım, ancak dönüş kararı aldığında maddi destekte bulunma sözü verdim."
Bağana'nın bu açıklamasında, "Asil Nadir Londra'ya dönmeye karar vermişti" sözleri önemlidir.
Demek ki, İngiltere'den birileri dönmesi için etkili olmuştu. Asil Nadir, 2010'da İngiltere'ye dönmek için, 'Tutuklanmam" şartını söylemişti. İsteği kabul edildi.
Yıllar sonra, bazı İngiliz siyasetçilere güvenerek yargılanmak üzere kendi isteğiyle Londra'ya döndüğünde, yapılan anlaşma gereği kendisi karşılayan güvenlik-istihbarat elemanlarına üç farklı pasaportunu teslim etti: Mahkeme, "24.00'ten sonra dışarı çıkmayacak, ayak bileğinde bir elektronik kelepçe taşıyacak, herhangi bir havaalanına ve limana 10 km'den fazla yaklaşamayacaksın" dedi.
Fakat Mahkeme başkanının, "Para çaldınız, bunu yargılayacağız" sözleri bir şaşkınlık yaratmıştı. Belli ki, İngiltere derin devlet operasyonu başlatmıştı.
Entrikalar, dava sürerken dönmeye başladı. 12 kişilik jüriden 2 kişi geri çekildi. Neden 2 jüri üyesi ayrıldı?
Bu iki kişinin, Asil Nadir lehine karar vermesi bekleniyordu.
Mahkemenin bir kararı çok dikkati çekiyordu. Nadir'in Thatcher'in başkanı olduğu muhafazakâr partiye büyük bir bağış yapmıştı. Mahkeme, iddialar hakkında takipsizlik kararı verdi. Bağış konusunu sorgulamaktan kaçırdı. Çünkü İngiltere'de iktidara yıllar sonra Muhafazakâr Parti gelmişti.
Bu partide Nadir'in yakın dostları vardı. Onlara güvenip Asil Nadir geriye dönmüş olabilirdi. Ama olmadı.
İngiltere derin devleti, iktidarda bulunan muhafazakâr partiye rağmen, bu kararı alabiliyor mu? OLABİLİR.
Nadir, uzun süre hapiste yatacak.
Akla, hafızaya sığmayan bir durum var ortada. Asil Nadir temyize gidecek.
Son karar burada. '

Derin güç' ne istiyor?

Nadir'e karşı oynan oyunun altında ne yatıyor? Bu soruya bulanacak cevaplar, Türkiye'nin geleceği içinde de önemli bazı şifreleri verecektir.
Nadir, 1983'te KKTC'de harap durumda bulunan Unı-Pac Ambalaj'ı aldı. Amacı, KKTC meyvelerini dünyaya satmaktı. Nadir,1985'te, merhum Başbakan Turgut Özal'a Manisa'da kurduğu Vestel tesislerini açtırdı. 1989'da, ABD'nin Kıbrıs işlerinden sorumlu Nelson Ledsky, Asil Nadir'i Londra'daki ofisinde gizlice ziyaret ediyordu. Rauf Denktaş'ın yerine "Cumhurbaşkanı ol" dedi.
Asil Nadir reddetti.
Asil Nadir, Derin İngiltere'nin merceğindeydi. Kıbrıs demek İngiltere demekti. Ve derin karar çıktı. 16 Aralık 1990 günü Asil Nadir imparatorluğu Polly Peck kayyuma devredildi.

Sonuç:

Keşke hiç gitmeseydi.
Nasıl güvendi İngiliz'in adaletine?
Lapta'da süper bir villada yaşıyordu.
Nadir gibi zeki bir adamın bir bildiği vardı herhalde. Mahkeme kararını öğrendikten sonra kendini izleyen Türk gazetecilere dönüp gülümsemiş ve "Biz neler gördük. Bu bizim için küçük" demiş. Nadir, KKTC'yi ve Kıbrıs Türk halkını satmadı. İngilizler ve Rumlar belki böyle olsun istediler.
Rum lobisi iyi çalışmış.
Başka derin güçlerde yardım etmiş olabilir Rumlara. Kıbrıs stratejik ada.
Doğu Akdeniz'de büyük petrol ve gaz var. KKTC olmadan, Rumlar İsrail ile iş kotarıyor. Asil Nadir olayı Türkiye karşıtı derin oyunların şifrelerini vermektedir. Asil Nadir'e karşı oynanan bu oyuna sessiz kalmayalım.