BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 20 Ekim 2012

Ortadoğu yanıyor, İsrail nerede?

Ortadoğu karışmış, Esad ve Baas rejimi halkını katlediyor. Bölgesel savaş, gizli üçüncü dünya savaşı senaryoları almış başını gidiyor.
Küresel mücadelelerin tam ortasında bulunan İsrail'den ses çıkmıyor.
Neden acaba?
Çünkü hemen hemen her taşın altında bulunmasına karşın perde gerisinden işi idare eden İsrail var karşımızda. İsrail'in Ortadoğu'daki planlarını dışişlerinden bir değerli büyükelçiye sordum.
İsrail neden perde arkasına saklanıyor?
İsrail şimdiki rejimle daha kolay yaşayabileceğini düşünüyor. Beşar Esad'ın gitmesini tercih etmiyor.
Giderse de, kendisini sıkıntıya sokmayacak bir yeni yönetimin gelmesini kapalı kapılar ardında kurguluyor.
Amerikan yönetiminin Suriye konusunda atak olmamasının sebebi İsrail olabilir mi?
Evet. İsrail, Amerikan yönetimini çok etkiliyor. İsrail'in Esad yönetimini tercih etmesinin birçok nedeni var.
İsrail, Esad'ın yerine Müslüman Kardeşlerin geleceği yolunda Amerika'daki kılcal damarlarını kullanıyor ve Obama yönetimini etkiliyor. Mısır'da Müslüman Kardeşler güçlenince Sina'nın statüsü korkusuna girmişlerdi. Suriye'de de iktidar değişiminde Golan gündeme gelir, güvenlik riski yaratabilir düşüncesi ile İsrail, Esad'ı adeta korumasında tutuyor.
Ama İsrail istemese de, görünen bir gerçek var. ESAD GİDECEK.
Peki, Suriye'de yönetim düşerse ne olacak?
Suriye olayları 2011 yılının Mart ayında iç savaşın başlamasıyla dünya gündemine girdi. Bir halk hareketi başlayınca, halkın iradesinin yerine gelmesi yolunda Türkiye yerini aldı.
Türkiye'nin yaptığı değerlendirme doğruydu. Amerika başlangıçta Esad'ın gitmesini istiyordu. Rusya tavır koyunca işin rengi değişti. Suriye üzerinde küresel ve bölgesel mücadele başladı.
Suriye'de olayların başlamasının üzerinden bir yıl geçtikten sonra ortaya çıkan gerçek Suriye'de iktidar mücadelesinin tam bir bilek güreşine dönüştüğü ve hem rejim hem de muhalefetin pozisyonlarından geri dönmesinin neredeyse imkânsız olduğudur.
Bu noktada, Amerika ve Rusya'nın, Esad sonrası için anlaşması, Suriye'de yeni yönetimin belirlenmesi yolunda bir planı devreye sokmaları, dünya barışı için en avantajlı yol olarak dile getirilmekte.
Yoksa parçalanmış bir Suriye'nin bugün olduğu gibi, gelecekte de bölgesel savaşlara yol açacağı düşüncesi ağırlık kazanmış bulunuyor.
İsrail'de erken seçim 22 Ocak 2013'te yapılacak. Netenyahu kazanırsa veya daha ılımlı bir koalisyon kurulursa, neler olur?
İsrail'in yeni hükümeti Türkiye ile ilişkileri arttırmak için daha ileri gider.
Hatta Mavi Marmara konusunda ''özür ''dileyebilir.
ABD'de de Obama Başkan seçilirse, İsrail İran'a yönelik tek başına hareket etme şansını kaybeder. İran'a saldırı riski azalır.
SONUÇ:
1) Duayen büyükelçim öngörüsünü açıkladı: "Obama ve Putin anlaşır. Suriye bölünmez.
Türkiye'ye Ortadoğu'da yeni fırsatlar ve avantajlar çıkar. Ortadoğu oyun kuruculuğunda Türkiye çok riskli bir dönemeçten başarı ile çıkar."
2) İsrail, Türkiye'ye muhtaç duruma gelecek...