BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 7 Ekim 2012

3. nükleer santral Ankara Nallıhan'da kurulacak

Türkiye, 2023 yılına kadar üç nükleer santralı işletmeye alma yolunda önemli adımlar atıyor.
Mersin Akkuyu, 2019 yılında üretime başlayacak.
Santrali, Rusya kuruyor.
Türkiye'nin stratejik enerji dosyasına hakim bir isim, Rusya Devlet Başkanı Putin'in 14 Ekim'de başlayacak Ankara ziyaretinin önemli köşe başlarından birisini Sinop Nükleer Santrali'nin yapım ihalesi olduğunu, Putin'in Sinop ihalesini almak için büyük çaba gösterdiğine işaret etti.
Dünyanın 3. küresel gücü Çin'in de seri temaslar içinde olurken, hiçbir Amerikan şirketinin talipler arasında bulunmaması da ilginç bulunuyor. Kanada ve Güney Kore'nin çok istekli olduğu söyleniyor.
Bu gelişmeler içinde, eski Cumhurbaşkanı Sarkozy'in Türkiye karşıtlığının faturasını Türkiye'nin Fransa'ya kestiği, nükleer santral konusunda çok iyi konumda bulunan Fransa'nın Türkiye pazarına giremediği de belirtiliyor.

Enerji dosyası

Putin'in Ankara çıkartması bağlamında, Türkiye'nin stratejik enerji dosyasına bir göz gezdirelim:
2023'te elektrik tüketiminin 500 milyar kWh olması öngörülmekte.
Nükleer enerjinin elektrik enerjisi üretimimiz içerisindeki payının 2023 yılına kadar yüzde 20 seviyesine ulaştırılması hedeflenmiştir.
Bu çerçevede, Akkuyu ve Sinop'ta kurulacak nükleer santrallerden 80 milyar KW elektrik üretilmesi öngörülmektedir.
Sinop'ta nükleer santral kurma kararı alınmadan önce, Ankara-
Nallıhan ile beraber değerlendirilmişti. Üçüncü santral muhtemelen Ankara-
Nallıhan'da (Sarıyar Barajı yanında) olacak.
Beyşehir-
Seydişehir, Akçakoca-Ereğli,, Kırklareli-İğneada, Kırıkkale diğer ihtimaller.

Erdoğan-Obama-Putin

Putin Rusya'nın başında 14 yıl, Başbakan Erdoğan'da 10 yıl daha etkili ve oyun kurucu durumunda bulunacak. Bu durum iki lidere öyle bir yol haritası çıkarıyor ki, heyecan verici gelişmelere tanık olunacak demektir:
Türkiye ve Rusya, Mezopotamya, Kafkasya, Ortadoğu coğrafyalarıyla Rusya'nın da yer aldığı Avrasya medeniyet bölgesinde Yakın işbirliği ortamlarını paylaşmakta.
İki liderin 2024'lere kadar izleyecekleri politika Türkiye-Rusya ilişkilerini sürekli gelişen bir çizgide tutmaya adaydır. Dünyanın iki numaralı kürsel gücünü temsil eden Başkan Putin, yeni dönem hedeflerinin ipuçlarını verirken, Avrasya bölgesine yeniden sahip çıkma isteğini gösterdi.
Ve. Putin 3. dönemini 'yeniden ayağa kalkma, kudrete dönme ve başarıya adım' olarak nitelendirdi.
Rusya'nın Avrasya'daki tek rakibi ABD ve Türkiye'dir. Etnik, dini, tarihi ve medeniyet bağları nedeniyle Türkiye, Avrasya ile yakından ilgilenmektedir.

Avrasya planları
Başbakan Erdoğan, geçen yıl Kırgızistan'a yaptığı gezide, Avrasya planının çerçevesini çizmişti.
Hatırlayalım: Tarihten ve birbirimizden aldığımız ilhamla, aydınlık bir geleceği inşa etme güç ve iradesine sahibiz. Geçmişte yaptık, inanın, yine yapar, güçlü bir Avrasya'yı yine inşa edebiliriz. Aramızdaki mesafeye rağmen, bütün bu coğrafya ile bu bölgedeki kardeşlerimizle, yüreğimiz beraber atıyor. Dünya çok hızlı değişiyor. Küreselleşme dünyayı küçük bir köye dönüştürdü. Bişkek ile İstanbul, Çin ile Adriyatik arasında, tarihi İpek Yolu'nda, sadece mallar taşınmamış, bilim ve hikmet, atalarımızın heybeleriyle dünyaya ışık tutmuştur. Bizler, ortak tarihimizle, atalarımızla, atalarımızın dünya kültürüne, bilimine, sanatına yaptıkları katkılarla elbette gurur duyuyoruz.
Tarihten ve birbirimizden aldığımız ilhamla, aydınlık bir geleceği inşa etme güç ve iradesine sahibiz. Türkiye olarak, demokratikleşme tecrübemizi, Avrasya'daki kardeş devletlerle her fırsatta paylaşacağız.
Türkiye'nin amacı Kırgızistan ve diğer Türk Cumhuriyetleri ile birlikte ortak değerleri oluşturan dil, köken, kültür, din, kimlik birliğinden güç alarak, halkları ve bölgenin refahını ve barışını artırmaktır."

SONUÇ:
Rusya Devlet Başkanı Putin,
7 artı 7 olmak üzere 2026 yılına kadar Rusya'yı idare edecek.
Obama, 4 yıl daha başkanlık yaparak, 2016'ya kadar etkili bir lider olmaya çalışacak.
Ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başkan olarak 5 artı 5 olmak üzere 2024'e kadar etkinliğini sürdürecek. 3 lider de çok önemli bir dönemin başaktörleri durumunda olacak. Erdoğan ve Putin, en az 12 yıl daha dünya siyasetinde beraber yol alırken, Türkiye-ABD ve Rusya dengesi çok ama çok özelliklere sahip görünmektedir.