BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 25 Haziran 2012

Casus belli

Suriye, keşif uçağımızı uyarı yapmadan uluslararası hava sahasında bile bile düşürerek, kabulü mümkün olmayan açık bir saldırı yapmıştır.
Bunun diplomatik yaptırımları olacağı gibi, uluslararası camianın da bundan sonra benzer çılgınlığa yeltenmemesi için Suriye'ye "ders verilmesi" boyutu gündeme girmiştir.
Casus Belli; Türkçe'ye "savaş nedeni" olarak çevrilebilecek Latince bir ifade olup, bir ülkenin savaşa girme nedenini belirtmek için kullanılır.
Türkiye'nin Suriye ile savaş pozisyonuna geçebilmesi için şartlar oluşmuştur. Çünkü, Suriye'den Türkiye'ye karşı açık bir hasmane hareket söz konusu olmuştur.
Uluslararası hukuk ve antlaşmalar, bu koşullarda Türkiye'ye müdahale etme hakkı vermektedir.

* * *
'TÜRK DEVLET AKLI'NIN TEMEL İKİ DÜŞÜNCESİ
Suriye'nin uluslararası sahada, silahsız bir Türk keşif uçağını düşürmesi karşısında, Türkiye önemli hazırlıklar yapıyor. 'Türk devlet aklı'nın önünde iki temel düşüncenin bulunduğu anlaşılıyor:
A) Bölgesel Güç konumunda bulunan bir ülke olarak Türkiye, bu durum karşısında ne yapmak zorunda? Caydırıcı gücünü nasıl gösterecek?
B) Atılacak adımlar, Suriye içi dengelerinde ne gibi sonuçlara yol açar?
Caydırıcı güç muhakkak kullanılacaktır.
Türk ordusunun bilgi birikimi, tecrübesi, görev bilinci ve donanımıyla bölgesindeki caydırıcı güç konumunda bulunduğu biliniyor. Etkinlik ve caydırıcılık vasfıyla da Türkiye'nin, bu olay karşısında yapabileceği bir çok enstrüman bulunuyor. 'Caydırıcı bir güç'ün temel özelliği ne şekilde, hangi araçla olursa olsun güç sahibi olmak, bunu uygulamak ve netice almaktır.
Gücün kullanılabilmesi için strateji gerekir. Ne yapacağını, nasıl yapacağını, ne elde edeceğini ve bedelin ne olacağını hesaplamak için politikalar belirlenir.
Güç kullanılması yollarından birisi savaştır.
Savaşlar sadece silâhlı çatışma olarak değil, değişik yöntemlerle değişik şekillerde de yapılır.
Şöyle:
Politik Savaş: Uluslar arası kurum ve kuruluşları harekete geçirmek.
Psikolojik Savaş: Plânlanmış askerî, ekonomik ve politik faaliyetlerin propaganda ile birlikte kullanılmasıdır.
Caydırıcılık: Ekonomik ve askerî gücün caydırıcı olarak kullanılmasıdır.
Özel Savaş: Gayri-nizamî harp, psikolojik harp ve ayaklanmalara karşı koyma harekâtı ile ilgili faaliyetleri kapsamına alan bir savaş türüdür.
Teknolojik Savaş: Ekonomik, sanayi ve askerî alanlarda başta, bilimsel ve teknik ilerlemeleri elde etmek.
Ekonomik Savaş: Ekonomik alanlarda yapılan savaştır.

* * *
SURiYE'DE PKK KAMPLARI

Beşar Esad, Suriye'nin kapılarını yeniden PKK'ya açarken, PKK'lı militanlarına eğitimleri için de 3 kamp yeri tahsis ettiği biliniyor.
Kamplar; Hatay, Kilis, Afrin üçgenindeki bölgede oluşturuldu.
Türkiye'ye birkaç kilometre uzaklıkta kurulan kamplarda her türlü eğitim veriliyor. PKK militanları, Türkiye'ye sızmak için son aylarda Suriye'yi tercih ediyor.
Buradan sızan PKK'nın Suriye kanadı, Türkiye'ye yönelik can alıcı darbeler yapıyor.
Suriye'nin Türkiye'ye karşı hasmane tutumu, Türkiye'nin, Suriye'deki PKK kamplarına hava ve kara harekatı yapma hakkını beraberinde getirmektedir.
Türkiye bu yolla caydırıcı gücünü kullanma opsiyonunu devamlı elinde tutacaktır.

* * *
SURİYE, ULUSLARARASI HUKUKA GÖRE, SAVAŞ SUÇLUSUDUR
Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi'nde yer alan, "karasuları ve hava sahası" ile ilgili bir başka tarif şöyledir: "Bir ülkenin egemenlik alanı, 'o ülkenin kara parçaları, kara suları ve onun üzerindeki hava sahası'dır."
Taban ne kadar ise onun üzerindeki hava sahası da o kadardır.
Devletler bu alanlarda tam ve münhasır egemenlik hakkına sahiptirler.
Hükümran hava sahaları dışında kalan alanlar ise uluslararası hava sahalarıdır. Hükümran hava sahası dışında kalan uluslararası hava sahalarında, devlet uçakları hiçbir kısıtlamaya tabi olmadan ve başka bir devletin veya kuruluşun iznine tabi olmaksızın serbestçe uçmak hakkına sahiptir.
Uluslararası hava sahası, tüm ülkelere açıktır.
Uluslararası hava sahalarında, hiçbir devlet diğer devletlerin uçuşlarına kural koyamaz, empoze edemez.

* * *
TAMPON BÖLGE
Caydırıcı güç, bir hedefi daha işaret etmektedir. Suriye'den yürütülen PKK operasyonlarına karşı tampon bölge kurma ve Suriye içinde özellikle Bahoz Erdal ve ekibine karşı, yok edici harekat yapma...
SONUÇ: Suriye özür dilemezse, tazminat vermezse, CASUS BELLİ...

* * *
SONUÇ
Uluslararası hava sahasında, Türk uçağını vuran Suriye, uluslar arası kuralları hiçe saymıştır. Yaptığı sadece Türkiye'ye değil, uluslar arası camiaya da meydan okumaktır. Bir savaş suçlusu konumundadır.