BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 9 Ağustos 2011

'Türkiye dünya sahnesine yeniden çıkıyor'

Şu iki görüşe bakılmaksızın milletlerin dış politikalarını yorumlamak imkânsızdır: "Bir ülkenin coğrafyası, komşuluğu ve stratejik çıkarları tayin ederken, tarihi de, müttefikleri, hasımları ve ihtirasları işaret eder". Türk-Amerikan İşadamları Derneği (TABA) Onursal Başkanı Dr. Zeynel Abidin Erdem, ulusal ve uluslararası düzeyde işadamları ve siyasetçiler ile son zamanlarda yaptığı temaslar ışığında, Türkiye'nin nereye koştuğunu, Takvim okurları için analiz etti.
Erdem, "Rusya, Amerika, İngiltere, Fransa, Almanya çevremizle çok yakından ilgileniyor. 100 yıl önce bu ülkeler vardı, yine onlar var. Günümüzde bunlara Çin eklendi. 100 yıl önce, Türkiye'ye 'hasta adam' diyorlardı, şimdi 'Avrasya'nın parlayan yıldızı bir Türkiye var' yorumunda bulunuyorlar.

Suriye içişlerimiz
"Tarihin tekerrür ettiği bir süreç yaşanıyor. Türkiye'nin neredeyse 100 yıldır sokulduğu sessizlik ve çaresizlik denizinde kafasını kaldırması, sesini duyurması, olayları yönlendirmeye başlamasını anlatan bir süreçtir bunlar" diyen Erdem, analizine devam etti: "Düşünün 100 yıl önce, Suriye'ye, Lübnan'a çöken, sömürge yapan bir Fransa vardı, bugün Başbakan Erdoğan'ın, "Suriye bizim içişleri meselemizdir" demesinin tarihi damarlarına dikkat edelim.
Türkiye Cumhuriyeti, 1960 yılından beri Avrupalı olmak için yalvardıktan sonra, 2010'larda Avrasya'nın kaplanı olarak yeniden tarih sahnesine çıkıyor.
Geleceğini artık Avrupa'da görmüyor. 100 yıl sonra tarihteki yerimizi yeniden elde ediyoruz.
Büyüyen Türkiye, diğer Müslüman ülkelere "ayna" olarak yoluna emin adımlarla devam ediyor". Zeynel Abidin Erdem, Avrasya'nın parlayan kaplanı olarak Türkiye'nin neler yapabileceğini anlattı: "Türkiye, AB'ye büyük önem verdi ama gelinen nokta ortada.
Başka argümanlarımız devreye giriyor. Mezopotamya Birliği, Asya Birliği ve İslam Birliği argümanı önümüzde.
İslam Birliği'nin gözü Türkiye'de.
İslam Birliği'nin genel sekreterliğini Türkiye yapıyor. Bu bir işarettir.
Bu bir kabul işaretidir.
Orta Asya Birliği çok önemlidir. 5 Türk Cumhuriyeti'yle beraber Türkiye'nin bölgesel hâkimiyetini oluşturacak bir ekonomik ortaklığın şemsiyesini rahmetli Turgut Özal hazırladı, Başbakan Erdoğan adım adım örüyor." (Not: Zeynel Abidin Erdem, Orta Asya Birliği çalışmalarından dolayı rahmetli Özal'ın zehirlendiğini ve nedenlerini anlattı.)

Taşlar yerinden oynadı
"Ortadoğu'da taşlar oynadı.
Arap baharını Türkiye etkileme ve yönlendirme şansına sahiptir" diyen Erdem, olası gelişmelere işaret etti: "Bugün güçlü devletlerin ulaşmaya çalıştıkları enerji kaynakları ve savaş verdikleri enerji kaynaklarının coğrafi alanlarının içerisinde Türk Cumhuriyetleri ve Müslüman ülkeler var. Tarihi bağlarımız olan büyük bir kitlenin içerisinde Türkiye'nin olması, ağabeylik ve liderlik yapmış olması inanılmaz bir güç kaynağına ulaşılmış olması demektir.
Bölgesel güç olarak medeni ve muasır medeniyetler seviyesine koşan Türkiye'nin de içerisinde bulunduğu bir ele kavuşması halinde çevremizde dengeler değişecektir.
Bu yeni dengede, Amerika'nın rolü, Türkiye'nin rolüyle paralel bir çizgi izlemekte".
Erdem, "Başbakan'ın (Suriye bizim içişlerimizdir) sözü, 100 yıl sonra kafasını kaldıran bir Türkiye'nin yeniden tarih yazmaya başlaması özelliğindedir" dedi.