BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 31 Temmuz 2011

'Darbeler dönemi bitti yeni inşa dönemi başladı'

Işık Koşaner ve 3 kuvvet komutanının emekliliklerini istemesi ile ortaya çıkan gelişmelerin perde arkasını ve Türkiye'nin gelecek yıllarına etkilerini anlatan Uluslararası Stratejist ve Çanakkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, "Son olay Türkiye'nin ileri demokrasi yolunu açtı.
Darbeler dönemi bitti, yeni dönemin inşasına sivil yönetim daha emim adımlarla başlayacaktır"
yorumunda bulundu.
Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Kurucu Başkanı ve Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner, hükümet-ordu, sivil iktidar-asker ilişkilerinin kılcal damarlarını Takvim'e analiz etti. Arkasına yüzde 50 halk desteğini kısa süre önce alan iktidarın, sivilleşme ve demokratikleşme adımlarına yön verecek son olayla karşılaştığını, bunun altın bir fırsat olduğunu bilerek reformlara hız kazandırılması dönemine girileceğine işaret etti.
Komutanların toplu istifasını, "Zamanının ruhunu iyi okumadıkları anlaşılıyor" diyerek yorumlayan Prof. Dr. Laçiner, matematik bir sonuca dikkati çekti: "Balyoz ve Ergenekon'un tutuklu subaylarının terfi ettirilmesini sivil iradeye kabul ettiremeyen komutanlar, direnişlerini 'emeklilik' restiyle sürdürmek istediler, buradan beklenen sonucu alamadıkları ortaya çıktı. Devlette devamlılık vardır, devlet boşluk kaldırmaz, boşluk muhakkak doldurulur, arkadan gelen kadrolar öne çıkarak bayrak yarışını sürdürür ilkesi, matematik gibi sonuç verir.
Gelinen son aşamada yargı bağımsızlığına müdahale anlamına gelen ve sivil asker ilişkilerindeki normalleşmeyi geri çevirecek olan bu talepler sonuç vermeyince emeklilik formülüne başvurulduğu anlaşılıyor. Komutanların bu girişimle hükümeti zor duruma sokmayı amaçladıkları görüldü."

1960 ve sonrası
İstifalar sonrası, Orgeneral Necdet Özel'in Genelkurmay Başkanlığı'na kısa sürede atanmasını, "Devlet aklı anında devreye girdi. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve yeni komutan Türkiye'nin geleceğine beraberce damga vurmaya karar vermişlerdir" diyerek değerlendiren Prof. Dr. Sedat Laçiner, şöyle konuştu: "Orgeneral Necdet Özel,1950 doğumlu. Darbeler dönemi rahmetli Menderes'in ikinci dönem başbakanlığında cuntalar eliyle başladı. 1960 darbesi ile sıkıntılı döneme girdik. Yeni komutanın yaşı, darbeler döneminin bitişinin işaret fişeği özelliğindedir.
Ordu yönetimi gençleşiyor, darbeler içinde olmayan kuşaklar geliyor. Demokrasiye inanmış kuşaklar zirvelere geliyor"
dedi.

Üçüncü, 28 Nisan "
28 Nisan 2007'de ne olmuştu?"
diye soran Prof. Dr. Sedat Laçiner, analizini sürdürdü: "Cumhurbaşkanlığı'na Gül'ün gelmesini engellemek isteyen 27 Nisan e-muhtırasına karşı, sivil idarenin, iktidarın dik duruşudur.
Birinci 28 Nisan sivilleşme adımlarının önemli bir kilometre taşıdır. İkinci 28 Nisan duruşu, 2010 yüksek askeri şurada Hasan Iğsız'ın emekli edilmesidir. Üçüncü 28 Nisan duruşu, Koşaner ve üç kuvvet komutanının emekli olmasına yol açmıştır. Zamana karşı direnmenin sonucudur bu gelişmeler."
Prof. Dr. Laçiner, "Dünya değişiyor Türkiye'de bu değişime ayak uyduruyor, kurumlarda değişime uymak zorundadır" görüşünde.

Komuta şeması

Normalde 2017'ye kadar Genelkurmay Başkanı olması beklenirken, istifalar sonucu, Orgeneral Necdet Özel'in Başkanlığa gelerek 2015 yılında emekli olacağını düşünürsek, geleceğin komuta şeması değişmiş olacak. Büyük olasılıkla Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu gelecek. Necdet Özel 2015 yılı Ağustos ayına kadar Genelkurmay Başkanlığı'nda kalacağından, Kıvrıkoğlu, 2 yıl sonra emekli olacak.
Bu yıl Yüksek Askeri Şura'da birinci sıradan Orgeneralliğe yükselecek komutanın 2015 yılı sonrasının Genelkurmay Başkanı olması mümkün görünüyor.
Bu Korgeneraller şöyle:
Abdullah Atay (Temditli), Genelkurmay ATASE Başkanı Ömer Necati Özbahadır (Temditli) EDOK Muhabere Hizmet Destek Eğitim Komutanı. Ahmet Turmuş: Kolordu Komutanı. Galip Mendi: Kara Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Eğitim Kolordusu Komutanı.
Hulusi Akar: 3. Kolordu Komutanı. Abdullah Yaşar Cihansız:
Kara Kuvvetleri Komutanlığı (Mahkemedeki korgeneraller:
Nejat Bek (Temditli - tutuklu), Mustafa Özarslan (Tutuklu), İsmail Hakkı Pekin (Temditli) Andıç soruşturması var)...