BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 17 Temmuz 2011

'Avrupa, Öcalan'ın yerine bir adamı hazırlıyor'

Hain Silvan saldırısı üzerine Başbakanlıkta yapılan olağanüstü güvenlik zirvesi sonrasında Başbakan Erdoğan'ın, gizli bilgi ve analizlerin ışığında yaptığı açıklamaya dikkat çekiliyor: "Silahı bırakmadıkları müddetçe ne operasyonlar durur ne de bu süreç daha farklı bir noktaya doğru gider. Bundan sonraki süreç çok daha farklı stratejilerle ve uygulamalarla kendini gösterecektir."
Başbakan'ın bu açıklamasının arka planında ne olduğunu sorduğum MİT eski Daire Başkanı Prof. Dr. Mahir Kaynak, "Önemli gelişmelere işaret ediyor" dedi ve TAKVİM okurları için analizde bulundu: "PKK'yı kullanarak Türkiye'ye yönelik politikalarını gerçekleştirmek isteyen ülkelerin gizli servisleri ve uzantıları üzerinde dikkatle durmakta yarar var. Bana göre, olayların arka planında bulunan güçlerin bulunup etkisizleştirmeye çalışılması yolunda yeni strateji gündemde." 'Yeni strateji'nin iki taraflı olduğunu belirten Kaynak, bazı detaylara işaret etti: "Bir taraftan, Avrupa merkezli istihbarat servislerine yönelik çalışmalar, başta uyuşturucu olmak üzere PKK'nın gelir kaynaklarına yönelik yaptırımlar, gelir kaynaklarını maniple eden isimler var. Diğer taraftan, Devlet, PKK terör kurmaylarına çok sert, Kürt vatandaşlarımıza şevkatle yaklaşacak. Demokratik hakların önü hep açılacak, varolan sorunları çözerim diyecektir. 'Buradaki insanlar benim halkım ve onları töhmet altında bırakılmasına izin vermem' diyerek bölgenin sorunları ile terörü tamamen ayrı tutacaktır.''

AVRUPA DEVREDE

Prof. Dr. Kaynak, hain Silvan saldırısında Öcalan'ın devre dışı bırakıldığı yolunda çıkan haberi analiz ederken, "PKK'nın arka planında Amerika ve Avrupa gizli çekişmesi var" dedi ve ekledi: "Abdullah Öcalan, devletle görüştüğü için yabancı servislerin gözünden düştü. Uzun süre kullandıkları PKK'nın kontrolünü gelecek yıllarda elde tutmak isteyen yabancı servisler arasında PKK'nın yeni liderliği konusunda gizli mücadele oluyor. Murat Karayılan Amerika kontrolünde. Avrupa merkezli servisler, kendilerine yakın bir isme destek veriyor."
Bu isimlerin, PKK'nın 'ideologu' diye adı çıkan ve kimilerince 'şahin çizgi'nin temsilcilerinden olduğu ileri sürülen Mustafa Karasu ve Avrupa sorumlusu Sabri Ok olduğu belirtiliyor.

PKK'NIN ARKA PLANI

PKK'nın arka planında neler olduğunu uzun süreden beri takip eden stratejistler, "Kanlı örgütün hem stratejisini çizen hem de eylem planlarını yapan isimler kimler" sorusunu yanıtladı: "PKK'da öne çıkan isimler Murat Karayılan ve Cemil Bayık. Amerika kontrollü.
Mustafa Karasu, Duran Kalkan ve Ali Haydar Kaytan ve Avrupa sorumlusu Sabri Ok, Avrupa kontrollü. Uluslararası derin güçlerle birlikte hareket eden "derin PKK'lıları" temsil ediyor.
Her isim ayrı bir fraksiyonu temsil ediyor. Bu isimlerin özelliği İslamiyet'e ve dindar yöneticilere karşı olmaları. Örgüt içerisinde silah bırakılmasına karşı çıkan ve şiddeti tırmandırmaya çalışan Mustafa Karasu liderliğindeki' derin PKK'nın atakları göze çarpmaya başladı. Sivas doğumlu Mustafa Karasu'nun kod adı Hüseyin Ali. PKK'nın kurucu üyelerinden biri. Örgütün dış ilişkilerinden sorumlu. "Abbas" kod adını kullanan Duran Kalkan, Adana doğumlu.
Örgütün başkanlık konseyi üyesi.
2005'te Karayılan'a yönelik suikast girişiminin arkasındaki isim olarak da biliniyor. Örgütte bilinen bir diğer lakabı ise provokatör.
Tunceli doğumlu Ali Haydar Kaytan, "Fuat" kod adını kullanıyor.
Belçika'da yaşıyor. Telsiz kodları onun tarafından belirleniyor. Bu görevi onu, PKK ile birtakım güçler arasındaki irtibatı sağlayan kişi olarak ön plana çıkarıyor. Avrupa kanadında, Sabri Ok. Almanya ve Hollanda'da yaşıyor. Terör örgütü üyeliği suçundan 20 yıl Bursa Cezaevi'nde tutuklu kaldı. Ok, KCK'nın PKK ile ilişkisini ve duruşunu belirleyen kişi olarak kabul ediliyor. Zübeyir Aydar: Eski DEP Siirt Milletvekili. Örgütün Avrupa'daki etkin isimlerinden."