BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 27 Haziran 2011

İsrail, Türkiye'nin karşısında neden kıvranmaya başladı

İSRAİL'in bir süreden beri Türkiye'nin karşısında kıvranmaya başlaması, el altından barışma çabası içine girmesi dikkatlerden kaçmıyor.
Peki, İsrail ne oldu da kıvranıyor, 'zeytin dalı' ataklarına geçme ihtiyacı duyuyor?
Çanakkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, İsrail'in Türkiye karşısındaki yeni hamlelerinin 'bir diz çökme' anlamına gelip gelmediğini Takvim'e analiz etti: "İsrail çok sıkıştı. Çünkü Türkiye ile kötü ilişkiler İsrail'in meşruiyetini yerle bir ediyor. İsrail, Türkiye'yle barışmak zorunda. Bunun en önemli sebebi Ortadoğu'daki gelişmeler.
Tel Aviv bir yandan yaşananlardan korkuyor ve rüzgârın kendi aleyhine dönmesinden çekiniyor.
Türkiye'nin Filistin meselesini çözmedeki kilit rolü sonrasındaki gelişmelerden tedirgin oluyor. Ankara'ya 'zeytin dalı' uzatıyor" yorumunda bulundu.
Özellikle son günlerde neler oldu? Filistin konusunda Türkiye devreye girdi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Hamas Lideri Halid Meşal Türkiye'ye geldi. Filistin'deki hükümet krizinin çözülmesi için atılacak adımlar konuşuldu. İşte baş döndüren bu trafiğin ortasında Katar Emiri El Tani de Ankara'nın konukları arasında yerini aldı.
Gelişmeler Filistin krizinde çözüme bir adım daha yaklaştıracak özellikler gösteriyor.
Diplomatik gözlemciler, yukarıdaki gelişmeler, Libya olayı ve Suriye olayları sonrasında Başkan Obama-Başbakan Erdoğan'ın temaslarının artması, Arap baharında Türkiye'nin etkili konumu nedeniyle İsrail'in iyice köşeye sıkıştığını vurguladılar ve gelişen olayları analiz ettiler: "Türkiye'nin, İsrail güdümünde olmadığını gösteren söz ve icraatları ile öne çıktıkça bütün dünyada itibarı arttı. Bazı ülkeler Türkiye'yi eskisi gibi sığınılacak bir liman olarak görmeye başladı.
İsrail Ortadoğu'da istediği şeyleri yapamaz hale geldi ve yalnız kaldı. Özellikle uluslararası toplumun, Gazze'ye yardım götüren gemilere yaptığı kanlı baskın ve dokuz Türk gönüllünün ölümünün ardından gittikçe artan öfke ve tepkisinden izole olmaya başladı.
Bu sıkışıklığı aşmak için el altından bazı çabalara giriştikleri, yol aradıkları anlaşılıyor."

ETME- BULMA DÜNYASI
"
Yapılan kötülük hiç kimsenin yanına kalmaz; cezasını çoklukla bu dünyada çeker" manasına gelen "Etme bulma dünyası" isimli bir atasözümüz var. Bir Kayseri sözü de "Keser döner sap döner bir gün olur hesap döner"... Sanki İsrail'in bugünkü durumunu anlatan anlamlı sözlerdir bunlar.
Yahudi lobisi ve kontrolündeki batı basını uzun süre, bir halk hareketi olan Hamas'ı terör örgütü olmakla suçladı, Türkiye'yi Hamas'ı korumakla suçlarken, dünya kamuoyunda zor durumda bırakmaya çalıştı. "Gün geldi, devran döndü"
Hamas ve El Fetih, Filistin'in geleceği için barıştı. İsrail çok şaşkın bir duruma düştü. Hamas-
El Fetih anlaşmasının tasarımının, ABD'siz ve Türkiye'siz olmayacağı besbelli. Ortadoğu'nun yeni düzeni belirlenmiş ve de uygulamaya geçilmiş. Hamas lideri Meşal ve Filistin devlet Başkanı Mahmut Abbas Türkiye'ye gelmiş. İsrail de kenarda kalmış. İsrail, Türkiye'den beklediğini eskisi gibi bulabilir mi?
Şu gerçek unutulmamalı. İsrail barışın bedelini ödemeye hazır hale gelmelidir. Mavi Marmara'da katledilen 9 Türk için özür ve tazminatı yerine getirmelidir. Üstelik İsrailli generallerin ve siyasilerin Türkiye'ye Kıbrıs, Kürt sorunu ve Ermeni meselesindeki hakaret ve iftiralarına son vermelidir. Yoksa ne yaparsa yapsın, nafile.
Türkiye Ortadoğu'da lider konumuyla, "Hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır" demekte, İsrail'in eski günlerdeki havasına girmesine izin vermeyeceğini göstermektedir.