BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 13 Mayıs 2011

BM'de Türkiye, İsrail'i köşeye sıkıştırdı

Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisini saldıran İsrail, yaptıklarının cezasını çekmeye doğru sürükleniyor. Gazze için İsrail'i uluslararası her platformda sıkıştıran Türkiye'nin hamlelerini adım adım son noktaya yaklaştırdığı belirtiliyor.
Yeni Zelanda eski Başbakanı Geoffrey Palmer, Kolombiya eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe Türkiye'yi emekli Büyükelçi Özden Sanberk ve İsrail'i Joseph Ciechanover tarafından temsil edilen temsil eden BM Mavi Marmara Soruşturma Paneli üzerinde Türkiye'nin aktif temaslarının sonuna gelindiği, İsrail'in köşeye sıkıştırıldığı, İsrail'i suçlu bulacak raporun çıkma ihtimalinin yüksek olduğu öğrenildi. Mavi Marmara gemisine İsrail tarafından yapılan kanlı baskını soruşturan Birleşmiş Milletler (BM) Soruşturma Komisyonu son raporunun Mayıs ayı içinde çıkması için Türkiye'nin son hamlelerini, İstanbul'da yapılan bir toplantıya katılan BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon üzerinde Başbakan Erdoğan'ın bizzat yaptığı belirtildi.
Geçtiğimiz yıl Gazze'ye uygulanan insanlık dışı ambargoyu delmek için yola çıkan Özgürlük Filosu'na İsrail askerleri uluslararası sularda saldırmış ve Mavi Marmara gemisinde 9 Türk insani yardım görevlisini şehit etmişti. Saldırı akabinde Filistin ve Gazze'deki insanlık dışı saldırı ve abluka tüm dünyanın gündemine Türkiye tarafından güçlü bir biçimde sokulmuştu. BM Gazze komisyonu Türkiye temsilcisi, Dışişleri Bakanlığı eski müsteşarı E.Büyükelçi Özden Sanberk, "İsrail köşeye sıkıştırıldı" dedi, gelinen son noktayı Takvim' e açıkladı: İsrail'in suçlu bulmasını beklediğimiz rapor için hükümetimiz aktif temaslar içinde. Mayıs sonuna kadar raporu bekliyoruz. Türkiye'nin 3 şartı var. Özür dileme, tazminat ve uluslararası deniz güvenliğinin sağlanması. Son görüşme için New York'a gidiyorum. Türkiye, Mavi Marmara'ya saldırmanın cezasını İsrail'e çektirecektir."
Büyükelçi, "İsrail'i suçlu bulacak rapor için, umutlu mu sunuz? Sorumuza, "Elbette.
Umutlu olmasam BM komisyonunda olmazdım. Daha önce, BM Cenevre İnsan Hakları Komisyonu İsrail'i suçlu buldu" diyerek yanıtladı ve devam etti: Son dönemde ikili ilişkiler karanlık bir dönemden geçmektedir.
Gerilimlerin ve hayal kırıklıklarının arkasında Filistin'deki çatışmaların Gazze halkına acı veren, barış ve istikrarı üzerindeki ise tehlikeli etkisi yatmaktadır. Türkiye-İsrail ilişkileri, doğru adımları atar ve yeterince istek sahibi olursak gerçekten ciddi bir gelişme sağlayabileceğimiz bir noktadadır. Bu temenni, elimizdeki fırsatları kaçırmamamıza bağlıdır. İsrail, özür ve tazminatı kabul etmediği sürece, ilişkiler düzelmez."

Gazze filosu seçim sonrası

Dünyanın farklı ülkelerinden 22 yardım kuruluşunun organize edeceği Gazze'ye gidecek 2. Özgürlük Filosu için çalışmaların başladığı, İHH İnsani Yardım Vakfı'na hemen 1000'i aşkın başvuru yapıldığı bildirildi. İHH Başkanı Bülent Yıldırım, Filistin'in Gazze kenti için hazırlanan yeni filoların seçim sonrası, Haziran ortalarında karadan ve denizden yola çıkacağını belirtti.
Yıldırım, "Bir filo daha yola çıkıyor. 31 Mayıs anısına hazırlanmış bir filomuz var. Her ülkeden bir gemi çıkacak. 'Mavi Marmara'da Avrupa'dan. Dünyanın her yerinden gemiler gelecek. İsrail şunu çok iyi bilecek. Bu Akdeniz İsrail'in değil. Gazze'de ambargo kalkana kadar ve Mescid-i Aksa yürüyüşü tamamlanana kadar bu deniz ile kara harekâtı devam edecek''dedi.