BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 7 Nisan 2011

'Balyoz Davası' yeni bir aşamaya doğru...

Genelkurmay Başkanlığı, Balyoz Davası'na ilişkin sürpriz bir açıklama yaptı: 163 askerin tutukluluk halinin devamını anlamakta güçlük çekiyoruz."
Bunun yeni tartışmalara yol açması, yargıya müdahale konusunu gündeme getirmesi, sivilasker, asker-yargı ilişkilerinin seçime giden Türkiye'de yeni yansımalara yol açması mümkün. Balyoz davası mahkeme başkanı Şeref Akçay, 1 Mart'taki kararda şerh gerekçelerini şöyle sıralamıştı:
Demokrasilerde halkın seçtiği siyasi iktidarın yine bunun dışında hangi nedenlerle olursa olsun, görevden uzaklaştırılması kabul edilir bir şey değildir ve sanıkların yargılanmaması gerektiğini kimse söyleyemez.
Sorulması gereken soru sanıkların 5-7 Mart 2003 tarihindeki bu toplantıdan sonra bu eylemlerini devam ettirecek bir faaliyette, herhangi bir icrai faaliyette bulunmuşlar mıdır? sorusudur. Gölcük'te çıktığı belirtilen dosyalarda bu tarihten sonra sanıkların eylemleri devam ettirdiğine dair veya bu iradeyi taşıdıklarına dair herhangi bir delil yoktur Bu nedenlerle, itirazların kabul edilmesi görüşünde olduğum için çoğunluğun görüşüne katılmıyorum"
MİT eski daire Başkanı Prof. Dr. Mahir Kaynak olayın arka planı üzerine Takvim'e açıklama yaparken "Balyoz davasının" yeni bir aşamaya doğru geliştiğini vurguladılar.

YENİ BELGELER

Genelkurmay açıklamasının "Türk Silahlı Kuvvetleri, yargılamayı etkilemeyecek şekilde, yapılan seminerin ne olduğunu, nasıl yapıldığını, neleri kapsadığını ve kimlerin hangi emirlerle katıldığını tereddüde yer bırakmayacak şekilde izah etmişti" bölümüne işaret eden MİT eski daire Başkanı Prof. Dr.Mahir Kaynak, analizini sürdürdü:
Genelkurmay sıkıntılı idi.
Bu açıklama ile konunun daha detaylı şekilde ele alınmasını sağlamak istiyorlar. Nitekim Balyoz Davası'nın alt yapısı eksik, boşluklar var. 163 askerin tutuklu kalmasında bazı rahatsızlar vardı.
Gölcük belgeleri de yeni bir gelişmeyi sağlamıyor. Bu gelişmeyi adalete müdahale olarak görmemek lazım.
Genelkurmay Başkanlığı, bir sıkıntısını iletiyor. Mahkeme başkanının şerhindeki sözler dikkat çekici. Bu açıklama ile davanın yeni bir aşamaya geçmesi, olayın arka planına daha dikkatle bakılması sağlanmak isteniyor. Bu konuda yeni belgeler çıkabilir.' Prof. Dr. Mahir Kaynak, tutuklama kararı verildiği zaman Genelkurmay Başkanı ve bazı komutanların Hasdal'daki arkadaşlarını ziyaret ettiğini, birkaç gün sonra jandarma ve hava kuvvetleri komutanında ziyareti tamamladığını, bu ziyareti yapacaklarını da Başbakan Erdoğan'a önceden haber vermelerinin de son açıklama ile paralel değerlendirilmesinin yararlı olacağını belirtti.