BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 31 Aralık 2010

Devlet ile milletin bütünleşmesi esastır

Yılın son günleri. Bu memleketin mümtaz evlatları, bu güzel coğrafyanın batısında doğusunda, kuzeyinde güneyinde.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Diyarbakır'da, Başbakan Tayyip Erdoğan Güneysu'da, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Manisa'da, MHP lideri Ankara'da.
Vatan, kültürel değerlerimizin bulunduğu bir coğrafyadır. Bu coğrafya binlerce uygarlığa analık yapmış bir kara parçasıdır. Bu kara parçası tehlikeye girdiği zaman, uğrunda kanlar dökülmüş; canlar verilmiştir. Her karış toprağı şehit kanlarıyla sulanan cansız topraklar canlanmış, bir vatan olmuştur. Bu coğrafyanın dağı, taşı, toprağı, nehri başka bir anlam taşımaktadır.
Büyük şair Mehmet Akif: "Kim bu cennet vatan uğruna olmaz ki feda, Şüheda fışkıracak toprağı sıksan şüheda" diyor.
Gerektiğinde vatanı savunmak için insanları severek ölüme götüren yüce duygulardan biri de din duygusudur. İslamiyet'in verdiği şehitlik makamı hiçbir dinde yoktur.
Hiçbir dinde İslam'daki şehit olma şerefi kadar kuvvetli bir unsur bulunmamaktadır.
Şehitler ve gaziler sayesinde bugün biz vatanımızda hür yaşamaktayız. Onlar sayesinde üzerinde yaşadığımız toprak parçası vatan olmuştur.
Vatan üzerinde kader birliği, tarih birliği ve şuuru doğar.
Vatan anlayışı kültür ve medeniyet eserleriyle gelişir; derinlik kazanır.
Vatan sevgisi, vatan üzerinde yaşayan insanlara, tarihe ve tarihi kültüre beslenen sevgidir. Yoksa kupkuru bir toprak sevgisi değildir.
Vatanı sevmek ve korumak, bize atalarımızın emanetidir; ona ihanet edemeyiz.
Böyle bir vatanın evlatları, kaderde, tasada ve kıvançta bir olurlar; birbirlerini seven, sayan, anlaşabilen, birlikte hareket edip başarabilen insanlar haline gelirler.
Vatanımıza, dinimize, kültürümüze, tarihimize, örf ve adetlerimize sahip çıkmalıyız. Vatanımızda birlik ve dirliği bozmadan, kamplara ayrılmadan yaşamalıyız.
Büyük vatan şairi Mehmet Akif bu ruhu şöyle ifade etmiştir: "Sahipsiz olan vatanın batması haktır, Sen sahip olursan bu vatan batmayacaktır."
Milletimiz, uzun ve derin tarihi boyunca hep bu şuurla yaşamıştır.
Varlığını kabul ettirmiş, tarih boyunca hür yaşamıştır. Bundan sonra da böyle olacaktır. Atatürk'ün dediği gibi: "Gerektiği zaman vatan için tek bir fert gibi yekpare (tek parça) azim ve karar ile çalışmasını bilen bir millet elbette büyük bir istikbale (geleceğe) layık ve aday olan bir millettir."

Devlet millet için vardır

Cumhuriyet yönetiminde ve demokratik bir hukuk devletinde, devlet ve milletin bütünleşmesi esastır. Böyle bir bütünlüğün sağlanması için devletin ve milletin birbirlerine karşı olan görevlerini gereği gibi yerine getirmesi zorunludur.
Devlet, milletin bütün fertlerine adaletle, eşit olarak muamele eder; şevkatini hep gösterir.
Milletin huzuru ve refahı için gerekli çalışmaları yaptığı ölçüde, hem halkımız mutlu olur, hem de yurdumuz hızla gelişir. Her Müslüman, devletini sevmeyi, dinini sevmek gibi kutsal bilir.
Hemen her fırsatta "Allah devlete ve millete yıkım (zeval) vermesin." diye dua edilir. Dinimiz yönünden de devlet ve millet bütünleşmesi, zorunlu temel ilkedir.

Yeni bir yıl var kapımızda

Yine yeni bir yıl var kapımızda.
2011 yılına girerken istediğiniz her şeyin gerçekleşmesi dileğiyle.
Geleceğinizi oluşturacak her yeni gün bir önceki günden daha güzel, isteklerinize uygun ve sizi mutlu edecek şekilde olsun. Mutlu ve sağlık dolu günler diliyoruz.

* * *
BU VATAN HEPİMİZİN
Üzerinde binlerce uygarlık yaşamış bir vatanda yaşıyoruz, her şeyi kardeşçe paylaşıyoruz.
Güzel yaşamak varken neden kavga ediyoruz?
Hepimiz aynı bayrak altında mücadele veriyoruz.
Yaşam savaşında galibiyet arıyoruz.
Bu vatan bizlere atalarımızdan armağan.
Hep birlikte bir kuvvet olmak varken, Neden birbirimize düşmanlık ediyoruz?
Sevgiyle yaşayalım, kardeşliğin kıymetini bilelim.
Sahip çıkalım, taşına, toprağına, ırmağına,
Çünkü hepimiz biriz, bu vatan hepimizin.