BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 1 Eylül 2010

Türkiye'nin ANKA'sı İran'ın KERRAR'ı

Amerikan'ın, Irak ve Afganistan'da 7 bin civarında insansız hava aracı uçurduğu belirtiliyor. Bu gerçek ortada iken, terörden büyük sıkıntı çeken Türkiye'nin Heronlar'dan (insansız hava araçları) ancak 6 adet uçurmasının yetersiz olduğu vurgulanıyor. İran'ın kendi insansız hava aracını yapması, Türkiye'nin kendi araçlarını devreye sokmakta gecikmesi de ayrıca tartışılıyor. Bu arada, İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen Debka istihbarat sitesi, İran'ın büyük bir gövde gösterisiyle dünyaya tanıttığı ve Kerrar "Ölüm Elçisi" adını verdiği roketi "vızıltı bombası" olarak niteledi. İsrail istihbarat sitesi Debka "Ölüm Elçilerinin" menzillerinin İran'ın iddia ettiği gibi 1000 kilometreyi bulmadığını, hava aracının ancak, 400-600 kilometreye gidebildiğini ve dolayısıyla İsrail'i tehdit etmediğini öne sürdü. Görüldüğü gibi, dünya ve özellikle Ortadoğu ülkeleri, İran'ın insansız hava araçlarını konuşuyor. Peki, Türkiye ne yapıyor? Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAİ), ANKA ismi verilen, 17 metre kanat açıklığı, bin 600 kg kalkış ağırlığıyla, kendi sınıfının en üst kapasiteli uçakları arasında yer alan Türk insansız hava aracını bir ay önce tanıtmıştı. Efsaneye göre, bütün kuşların şahı olup, Kaf dağında yaşadığına inanılan ANKA kuşu, bilge ağacında yaşar, ölümsüzdür ve bu nedenle tüm zamanların bilgisine sahiptir. Bu nedenle, Türk hava aracına, özgürlüğün, güç ve bilgeliğin sembolü olan ANKA Kuşu'nun ismi verildi. ANKA, kanatlarıyla da efsanelerde resmedilen ANKA kuşuna benziyor. Türk insansız hava aracı, 23 bin fite çıkıp 18 saat havada kalıyor. Daha sonra 30 bine çıkıp 24 saat dolaşıyor. 17 metre kanat açıklığı, 9 metre boyu, 1,70 metre yüksekliği bulunan uçak, gündüz ve gece keşif, gözetleme ve hedef tespiti yeteneklerine sahip. Otomatik kalkış ve iniş kabiliyetine sahip olan uçağın, karıştırma korumalı 200 km'lik bir menzili bulunuyor. 10 uçak, 2012 yılı sonunda teslim edilecek. ANKA'nın, sınıfındaki Heron'a göre, bazı üstünlükleri bulunuyor. ANKA öncelikle, Heron'dan farklı şekilde jet yakıtı kullanıyor. Heron'da üç saatle sınırlı olan buz önleme sistemi, ANKA'da 24 saat boyunca çalışabiliyor. Heron'un 185 kg faydalı yük taşıma kapasitesi bulunurken ANKA, 200 kg yük taşıyabilecek. ANKA Heron'dan daha ucuza mal oluyor.
6 HERON UÇUYOR

Türkiye'de, 6 heron uçuyor. Son dört Heron'un kabul testleri de yine Batman'da devam ediyor. İnsansız hava araçlarının kullanımı için gerekli pilot eğitimi de dâhil işletme bakım eğitimleri daha önce İsrail'de tamamlanmıştı. Bu eğitimlerde Hava Kuvvetleri'nden 45 kişi eğitim aldı. Pilotlardan bazılarının "eğitmen" olarak yetiştirileceği ve bundan sonra pilot ihtiyacının Türkiye'nin kendi karşılayacağı da belirtiliyor.

* * *

TARİH "2007-2010 DÖNEMİNİ" NASIL YAZACAK?
Tarih, 2007-2010 dönemini, "Türk siyasetinin temelinden değişme dönemi'' olarak yazacaktır.
Nasıl yazmasın?
2007 ila 2010 yılları arasında, Türk siyasi tarihini çok derinden etkileyen olaylar oldu.
2007 yılında, TBMM, Cumhurbaşkanını, kurulan tezgâhlar yüzünden seçemedi. Genel seçimler yapıldı, son 20 yılın en yüksek oyu, yüzde 47 ile AK Parti seçimi kazandı. Bu oylar Cumhurbaşkanlığına Abdullah Gül'ün seçilmesini de sağladı.
21 Ekim 2007 günü, "Cumhurbaşkanını halkın seçmesine'' imkân veren referandum yapıldı, yüzde 68 (evet) oyuyla kabul edildi.
2010 yılına kadar, bürokratik vesayetin kırılmasına yönelik tedbirler alındı. Ergenekon davaları açıldı. Askeri vesayet kırılmaya başladı. Yüksek askeri şura kararlarına sivil idare etkin şekilde müdahale etti.
2010 yılını tarihi bir olay ile kapatacağız. Halkımız, kendi eliyle sandıkta anayasa maddelerini değiştirmeye başlayacak.
2007-2010 dönemini tarih, Türk siyasetinin "temelinden değiştiği dönem'' olarak yazacak.