Tarihi 13 Ekim 2011

Kılıçdaroğlu'na 16 soru

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun bir özelliği var. Hedefe yerleştirdiği kişilere yönelik iddialarını hep soru olarak ortaya atıyor. Soruyu sorup geri çekiliyor. Bir süre sonra da tekrar harekete geçiyor...
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile ilgili iddialarında da aynı taktiği uyguladı.
Önce, kamuoyunun önüne bazı sorular attı.
Ardından Atalay'ı direkt olarak suçladı.
Cevabı da anında geldi:
- İftira atıyorsun, ne biliyorsan açıkla.
Bir süreden beri bu sütunda CHP'yi yazıyorum. Okuyuculardan telefonlar ve emailler aldım. Kılıçdaroğlu'nu övenler de oldu, yerenler de. Ayrıca, CHP Lideri'ne yönelik çeşitli iddialar ortaya atıldı. İlginçtir, bunların tamamı da CHP'lilerden geldi.
Ben ise, bu iddiaları "doğrulayacak" ya da "yalanlayacak" bir konumda değilim Ancak, pek çok CHP'li gibi, ortaya atılan iddiaların cevaplarını da merak ediyorum. Tabii ki yayınlamak üzere. İşte, bana gelen iddiaların içinden çıkardığım ve Kılıçdaroğlu'nun cevaplandırmasını istediğim 16 soru:
1) Yetki alıp Tüzük Komisyonu kurdunuz. 30 maddelik bir değişiklik çalışması yaptırdınız. Daha sonra bunu çöpe attığınız, hiçbir yetki almadan Ankara Baro Başkanı'na yeni bir tüzük çalışması yaptırdığınız doğru mu?
2)
Bu tüzük değişikliği ile CHP Genel Başkanı'na padişah yetkileri verildiği gerçek mi?
3) Göreve geldikten sonra, başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere kaç il başkanı atadınız? Daha sonra bunlardan kaçını görevden aldınız?
4)
Atadığınız il başkanlarını daha sonra hangi gerekçeler ile görevden aldınız?
5) Genel Başkan olduktan sonra kaç defa MYK değişikliği yaptınız? Toplam kaç isme MYK'da görev verdiniz? Kaç genel başkan yardımcısı atadınız? Daha sonra bunlardan kaçını görevden aldınız?
6)
Bu MYK üyeleri ve genel başkan yardımcıları başarısız oldukları gerekçesiyle değiştirildilerse, bu başarısızlıkta sizin de payınızın olduğunu düşünüyor musunuz?
7) Partinin hafızası olarak bilinen Önder Sav, Kemal Anadol, Ali Topuz ve Onur Öymen gibi isimleri "yaşlı" diye tasfiye ettiğiniz doğru mu? Yerlerine getirdiğiniz ve daha önce CHP ile yolları kesişmeyen Oktay Ekşi, Nedret Akova, Turhan Tayan, Mehmet Haberal, Süha Aldan ve Rıza Türmen genç olmadıklarına göre, "Eskiler CHP'nin hafızasının silinmesi ve Kılıçdaroğlu'nu yakından tanıdıkları için gönderildiler" iddiaları için ne diyorsunuz?
8)
Nikâh şahitliğini yaptığınız bir ilçe belediye başkanının eşinin, eşinizi sık sık İstanbul'a davet ederek, özel geziler düzenleyip en üst düzeyde ağırladığı iddialarının gerçeklik payı var mı?
9) Merkez yoklaması ile milletvekili adayları belirlenirken, size yakınlığı ile bilinen bir genel başkan yardımcısının destek verdiği söylenen internet sitesine kimler reklam verdi? Bunların kaçı milletvekili listelerinde yer aldı? O adaylar ne kadar reklam parası ödedi?
10)
Genel Başkan olduktan sonra temsil giderleriniz ve şahsi harcamalarınız için parti bütçesinden ne kadar para harcandı?
11) Deniz Baykal'ın Genel Başkan olduğu dönemde 1 koruması varken, bugün sizin neden 10 korumanız var? Güvenliğinizden mi endişe duyuyorsunuz?
12)
Bu korumaların sizin yurt içi ve yurt dışı gezilerinize katıldıkları doğru mudur? Bunların akaryakıt ve konaklama giderleri için CHP para ödemiş midir? Ödediyse miktarı nedir?
13) CHP'nin genel başkan yardımcılarından birinin yakın akrabasının yargılandığı Etibank Davası'nda görev yapan bir yargı mensubu partinizden milletvekili seçilmiş midir? Seçildiyse bu ismi size kim önerdi?
14)
Somali yerine Kenya'ya gittiğinizde neden tarifeli uçak kullanmadınız? Kiraladığınız özel uçağa ne kadar para ödediniz?
15) Genel Başkan olmadan önce özel uçak kiralanmasına en büyük tepkiyi sizin verdiğiniz doğru mu?
16)
Van'da düzenlenen bir toplantıda, partinizin program ve söylemleri dışında kararlar alındı mı? Alındıysa buna kim ya da kimler öncülük etti?
İşte fırsat! Kılıçdaroğlu, CHP içinde cevabı aranan bu soruları açıklığa kavuşturursa sevinirim. Söz, tamamını yayınlayacağım. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

ÖZÜR: Dün bu köşede yayınlanan yazıya "CHP'de Haciz Şoku" başlığını koymuştum. Başlık "CHP'de Hapis Şoku" olarak çıktı.