Tarihi 12 Mayıs 2011

Edirne havası

Bu köşede, CHP Genel Merkezi'nin kesenin ağzını sıkıp, seçim öncesi örgütlere para göndermemesinin ciddi sıkıntılara gebe olduğunun altını defalarca çizmiştik.
Araziye çıkınca gördük ki, az bile yazmışız!
CHP Edirne İl Örgütü, geçtiğimiz Pazar günü kepenkleri açmadı. CHP Edirne İl Başkanlığı'na defalarca gitmemize rağmen, gelen giden olmadı. "Belki Merkez İlçededirler" deyip, o tarafa yöneldik.
Ancak, orada da kapı duvardı.
Sözün kısası, CHP Edirne İl ve Merkez İlçe Başkanlığı geçtiğimiz Pazar gününü yatarak geçirdi! Üstelik, öğrendik ki, daha önceki pazar günlerinde de durum farklı değilmiş.
CHP İl Başkanlığı'nın kapısını defalarca çaldığımızı gören bitişikteki Armoni Erkek Kuaförü çalışanları, boşuna kendimizi yorduğumuzu söylediler:
- Onlar pazar günleri buraya gelmezler ki...
Seçime 1 ay kala kilitli il binası, CHP'nin yaşadığı sıkıntının görünen yüzü. Bir de buz dağının su altında kalan asıl büyük bölümü var:
Edirne'de ön seçim yapıldı ve mevcut milletvekilleri tasfiye edildi. CHP'li milletvekillerinin küskünlüklerine bir de ön seçim kırgınlığı eklendi. Bunların üzerine CHP'li Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi'nin içine girdiği "Burada patron benim" tavrını koyun. Varın sıkıntının boyutlarını siz düşünün!
Edirne'de CHP listesinin başına Trakya Üniversitesi'nin eski Genel Sekreteri Recep Gürkan oturdu.
2002 seçimlerinde Prof. Necdet Budak da üniversiteden gelip, CHP listesinden Meclis'e girmişti. Daha sonra Ak Parti'ye geçip, siyasi hayatını orada sürdürdü. CHP seçmeninin yaşadığı bu kötü tecrübe, yine üniversiteden gelen Recep Gürkan için önemli bir handikap oldu.
***

Edirne'ye gittiğimizde siyasi partilerin seçim otobüsleri cadde ve sokaklarda vızır vızır geziyorlardı. İçlerinde bir tek CHP'ninkini göremedik.
Gerçi, MHP İl Başkanlığı da kapalıydı, ama MHP'liler arazide çalışmalarını sürdürüyorlardı.
CHP Genel Merkezi de Edirne İl Teşkilatı'nın içinde bulunduğu bu durumun farkında. Edirne'den döndükten sonra Ankara'da görüştüğümüz bir CHP kurmayı, "Bizim beklentimiz 2-1'di.
Edirne'deki 3 milletvekilliğinden ikisini bizim alacağımızı hesaplıyorduk"
dedi:
- Ama böyle giderse tablo tersine dönebilir. Edirne'de iki milletvekilini AKP'ye kaptırabiliriz.
Zaten Ak Parti'nin hedefi de bu.
Ak Parti'nin Edirne Seçim İşleri Başkanı Naci Arda, "Mehmet Müezzinoğlu bizim şansımız" dedi:
- Türkiye'de Trakya denildiğinde "solun kalesi" akla geliyor. Ancak, biz bu algıyı kıracağız. 3 milletvekilliğinden 2'sini alacağız.
Naci Arda
ve arkadaşlarının yürüttüğü seçim çalışmaları son derece iddialı.
***

Bir önceki seçimde Edirne'nin 4 milletvekili vardı. CHP 2, Ak Parti 1 ve MHP de 1 milletvekili çıkardı. Ancak, 12 Haziran 2011 seçimlerinde bu sayı 3'e düştü.
Durum bu olunca, MHP'nin Edirne'den milletvekili çıkarması güçleşti. Pek çok Edirneli gibi, MHP İl Başkanlığı'nın hemen yanındaki Merkez Taksi'de iki araç işleten TIR şoförü Cengiz Korça'nın yorumları da bu yönde:
- Ben, Edirne'de geçmişte MHP'ye oy verenlerin bu seçimde AKP'ye yöneldiklerini görüyorum. Bizim TIR şoförlerinin arasında da AKP birince durumda.
Edirne'
de yarış İktidar ile Ana Muhalefet arasında.
Sonuç 2 – 1 olacak. Ancak, 2 sayısı kimin, 1 sayısı kimin hanesine yazılacak; o belli değil. CHP, mevcut skoru korumak, Ak Parti de birinciliği CHP'nin elinden almak için mücadele veriyor.
Trakya'da kıran kırana bir mücadele var; var olmasına da...
Bu mücadele öylesine medeni, öylesine kırıp dökmeden devam ediyor ki, bütün Türkiye'ye örnek olacak cinsten!