Tarihi 11 Mayıs 2011

Trakya'da büyük yarış

Seçim öncesi biz de "seçmenin nabzını tutalım" dedik. Arda Uskan, Mehmet Çetingüleç ve Bülent Erandaç'la birlikte yollara düştük. En batıdan Trakya'dan başladık.
Malum, Trakya denince sol akla gelir.
Genellikle "CHP kapıyı kilitleyip, yan gelip yatsa yine sonuç değişmez" yorumları yapılır. Ancak, gördük ki sol seçmen ağırlığına rağmen durum pek de öyle değil. Trakya'da kıran kırana bir mücadele var.
Birinci durağımız Kırklareli oldu...
Bugün, bölgeye gidip peş peşe mitingler düzenleyecek olan Başbakan Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan önce siyasi parti yöneticileri ve vatandaşla görüştük. "Yoğurdum ekşi" diyen çıkmadı. CHP Kırklareli İl Başkanı Vecdi Gündoğdu, "Biz tulum çıkarır, 3-0 yaparız' dedi. Ak Parti 1. sıra adayı Şenol Gürşan, "Meclis'e iki milletvekili göndereceklerini" söyledi. MHP'liler ise, DYP'den ithal Cemal Özbilen ile "Bir milletvekilliklerinin garanti olduğunu" iddia etti.
Durum bu olunca, TBMM'ye üç milletvekili gönderecek olan Kırklareli'nin parlamenter sayısı bir anda altıya yükseldi!
***

Kırklareli'nde seçimin kaderini belirleyecek olan ilçe Lüleburgaz. İlin 251 bin seçmeninden 101 bini Lüleburgaz kökenli.
Buna karşılık ilçede CHP'de de, MHP'de de bazı sıkıntılar var. MHP'nin Cemal Özbilen'i birinci sıradan aday göstermesi, partide ciddi sıkıntı yaratmış. İlçe Başkanı Serhat İskender, yıllarca DYP'de siyaset yapan Özbilen'e tepki gösterip istifa etmiş. Ancak, halen görev başında. Çünkü, istifası MHP Genel Merkezi tarafından kabul edilmemiş.
Durum bu olunca, Serhat İskender buruk da olsa çalışmalarına devam ediyor.
Dün, tepki gösterip istifa ettiği Cemal Özbilen'e sahip çıkıp, Ak Parti adayı Şenol Gürşan'a yükleniyor:
- MHP akıllılık yaptı, iki Lüleburgazlıyı alt alta yazdı. AKP ise yanlış tercihte bulundu. Bölgede tanınmayan bir adayla yola çıktı.
MHP İlçe Başkanı
'nın dile getiremediklerini ise, Lüleburgaz CHP İlçe Başkanı Zevcan Açar söylüyor:
- MHP'nin ikinci sıra adayı Armağan Akyıldız, birinci sırada olsaydı, bizi zorlardı.
CHP
'deki sıkıntıları da Ak Partililer dile getiriyor. CHP'li Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak'ın listeye giremediği için "kırgın olduğu" söyleniyor.
Bu kırgınlığın da CHP'ye köstek ve MHP adayı Cemal Özbilen'e gizli destek noktasına kadar vardığı iddia ediliyor.
***

İlginçtir, Kırklareli'nde CHP'liler ile MHP'liler arasında adeta gizli bir ittifak var.
Her iki partinin yöneticileri de birbirleri aleyhine konuşmamaya özel bir dikkat sarf ediyor. CHP'lilere MHP adayını soruyorsunuz, "İyi bir abimizdir, Cemal Bey'i severiz" diyorlar. MHP'lilere CHP'yi soruyorsunuz, "güçlüler" cevabı geliyor. Her iki partinin sözcüleri de iktidara yükleniyor.
Başbakan Erdoğan Pınarhisar Cezaevi'nde yatarken, kendisine ciddi destek veren Ak Parti adayı Şenol Gürşan ise, "Ne derlerse desinler" havasında:
- Bizim oylarımızda sürekli artan bir trend var. 2002'de 22 bin 500'dü.
2007'de 43 bin oldu. 2009 İl Genel Meclisi seçiminde 59 bin oy aldık.
Bu rakamların ardından da "Hedef 90 bin oy" diyor:
- Kırklareli'nde 44 - 45 bin oyla bir milletvekili çıkıyor. Eğer aynı artış trendi devam ederse, 2 milletvekilini biz alır, CHP'ye de 1 bırakırız.
CHP İl Başkanı Vecdi Gündoğdu
'nun iddiası da aynı:
- Biz her seçimde oyumuzu yüzde 20 artırdık.
Yine artırmaya devam edeceğiz.
***

Kırklareli
'de gerçekten de kıran kırana bir mücadele var...
Ancak, bu mücadelede geçmiş silahların yerini yenileri almış durumda. Bundan önceki seçimlerde CHP'liler, Ak Partilileri işaret edip, "Gizli gündemleri var. Bunlar, ellerine güç verildiğinde hepimizin hayat tarzını değiştirecekler" diyorlardı.
Ak Parti'nin yıllarca süren iktidarında kimsenin hayat tarzı değişmediğinden şimdi bu tür söylemler işe yaramıyor. Tartışmalar da ekonomi ve siyaset ağırlıklı devam edip gidiyor. Soldan sağa herkesin en büyük tepkisi ise BDP'lilere yönelmiş durumda!