Tarihi 7 Nisan 2011

CHP'de yığınak hatası

CHP'de 29 ildeki ön seçim tamamlandı.
12 ilde yapılan eğilim yoklamasının sonuçları da Genel Merkez'de mercek altına alındı.
CHP, eğilim yoklamasının sonuçlarını açıklamıyor.
Çünkü...
Eğilim yoklamasında pek de istenen sonuçlar çıkmadı. Genel Merkez yerine örgüt ağırlığı etkili oldu.
Sızan sonuçlara bakılırsa, Samsun'da Haluk Koç açık ara birinci. Balıkesir'de eski milletvekili Ali Kemal Deveciler önde. Genel Merkez'in 5 aydır "neşter operasyonu" yaptığı Konya'da istenen netice yok. Diğer iller de aynı.
Konya'ya yoklama için Genel Başkan Yardımcısı ve Sinop Milletvekili Engin Altay gitmişti. Parti yöneticileri, adaylar ve delegelerle görüştü. Hepsini bir salonda toplayıp, "yazın" dedi:
- Listeye girmesini istediğiniz ve istemediğiniz 7 ismi alt alta sıralayın.
Sonra, kağıtları topladı; Konya Milletvekili Atilla Kart'ın durumunun iyi olmadığını gördü. Konya'da 5 aydır operasyon üzerine operasyon yapan Genel Merkez'e örgüt yine direndi.
Altay, ertesi gün aynı grupla bir araya gelip, "sonuçları aldığını" söyledi:
- Ben Genel Merkez'e götürüp vereceğim. İtibar eder veya etmezler.
O benim işim değil.
İlginçtir... Genel Başkan Yardımcısı Altay, Konya ile uğraşırken kendi ili olan Sinop'ta çizik yedi!
***

CHP'nin en büyük sıkıntısı Ankara, İstanbul, İzmir, Adana ve Mersin listelerinde. Partiye başvuru yapan 4.000 adayın 2.500'den fazlası bu illerden.
Bir başka sıkıntı da Parti Meclisi üyelerinin durumu. Kılıçdaroğlu, 80 kişilik PM içinden 41-42'sini listelerin seçilecek yerlerine serpiştirmek zorunda. Aksi halde bu listeleri onaylatmakta zorlanacak.
Yerleştirecek ama nasıl?
PM üyelerine ağırlık verse, örgüte yer kalmayacak. Bu durumda da seçim çalışmaları sırasında örgütü çalıştırmakta zorluk çekecek.
Kılıçdaroğlu, PM'ni oluştururken başlangıçta yığınak hatası yaptı. Şimdi de kara kara düşünüyor:
- Nasıl olacak?
CHP Genel Başkanı
'nın şu günlerdeki en ciddi sıkıntısı ise, gece gündüz taciz edilmesi. Tam derin bir uykuya dalıyor; telefon acı acı çalmaya başlıyor. Kendisini 03:00'de, 05:00'de arayanların sayısı hiç de az değil.
Kılıçdaroğlu, listeler netleşene kadar uyku uyuyamayacak gibi görünüyor.
***

CHP'de liste sıkıntısı o kadar büyük ki...
Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum bile kendisine yer arıyor. Önce, Yılmaz Büyükerşen ile görüşüp Eskişehir'i yokladı. Olmayacağını anladı.
Ardından İzmir'de belediye başkanları ile görüşüp nabzı tutmaya çalıştı. Sonunda adaylık için tekrar İstanbul'a dönmek zorunda kaldı.
Kılıçdaroğlu'nun, Diyarbakır'da oy artırmak için CHP'ye aldığı Sezgin Tanrıkulu da şans görmeyince, adaylığını İstanbul'a taşıdı. Yerine de Diyarbakır'a Salih Sümer'i gönderdi.
Ankara'da, Murat Karayalçın'a bile yer bulunamıyor. Kılıçdaroğlu, Rize'yi önerdi, Karalayçın sıcak bakmadı. Durum böyle olunca, Ankara listesi iyice şişti.
CHP'de bir de Mesut Yılmaz faktörü var. Kılıçdaroğlu, Yılmaz'la sık sık telefon görüşmesi yapıyor. Yılmaz, Kılıçdaroğlu'na Rize için Osman Yazıcı'yı önerdi. Ayrıca, iki de ricada bulundu:
- Kocaeli'nde Sefa Sirmen'e sahip çıkın. Gaziantep'te de Celal Doğan'ın üyeliğini kabul edip, kontenjan 2. sıradan aday yapın.
***

CHP
'de mevcut milletvekillerinin durumu da hiç iyi değil. Ön seçim yapılan yerlerdeki 23 milletvekilinin 17'si mücadeleye girdi. Bunlardan sadece 2 tanesi alnının akı ile ön seçimden çıkabildi.
Sivas'ta, Malik Ejder Özdemir birinci oldu. Kocaeli'nde Turgut Dibek ikinci sırayı aldı.
Durum ortada...
CHP'yi, listelerin belli olacağı 11 Nisan tarihinden sonra ciddi tartışmalar ve sıkıntılar bekliyor!