Tarihi 23 Şubat 2010

Obama'nın ilk sınavı

Perde arkasında önemli diyaloglar yaşanmıştı.
Obama, Türkiye'ye geldiğinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e son derece samimi sözler söylemişti. Gül'den düşünmesini istemişti:
- Bundan yıllar öncesine gidersek, ön adı Hüseyin olan bir kişinin ABD'nin başına gelebileceğini düşünebilir miydiniz?
Ardından eklemişti:
- Benim ailemin de bir kısmı Müslüman.
Bu yüzden ben sizi tanıyor ve daha iyi anlıyorum.
Obama, Amerika
'da Ermeni tezlerini dinleyerek büyümüştü. Sadece tek taraflı bilgilendirilmişti. Bu yüzden, Türkiye'ye gelişinde bizim anlattıklarımızı ilgi ve biraz da şaşkınlıkla dinledi.
Hatta daha da ileri gitti...
Türkiye'de öğrenciler tarafından kendisine sorulan konu ile ilgili soru üzerine, Türk tarafına pas verip, bir de jest yaptı.
Nihayet beklenen gün yaklaştı.
24 Nisan'a çok az bir süre kaldı. Yılan hikayesi bu yıl da tekrarlanacak. Ermeni diasporası, "Ermeni soykırımının" ABD tarafından resmen tanınması için alabildiğine bastıracak.
***

Soykırım iddiası, her yıl olduğu gibi yine ABD Meclisi'nin gündemine geldi. Amerikalı 139 milletvekili, iddianın ABD Meclisi tarafından resmen tanınması için önerge hazırladı.
İddia sahipleri, önemli bir gerekçeyi de arkalarına aldılar:
- Yeni Başkan Barack Obama, seçim kampanyası sırasında soykırım iddialarını tanıma sözü vermişti!
Bu önerge, önce ABD Temsilciler Meclisi'nin Dış İlişkiler Komitesi'nde onaylanacak. Büyük bir ihtimalle de kabul edilecek. Tasarı, daha sonra Genel Kurul'a gönderilecek.
Obama'nın rolü de ondan sonra ortaya çıkacak. ABD'nin yeni Başkanı, Türkiye ile ilgili tavrını ortaya koyacak.
İşte o zaman Obama, bizi ne kadar iyi anlıyor göreceğiz!
***

Yıllardır tekrarlanan tablo hep aynı. Sıkıntı, Cumhuriyet tarihimizden de eski. Osmanlı'ya kadar dayanıyor. Ermenilerin "soykırım" iddiaları, üzerimizde Demokles'in Kılıcı gibi sallanıp duruyor...
Biz durumu çok önemsiyoruz. Amerika da her seferinde Türkiye'den yeni tavizler koparmak için kullanıyor.
Oysa, bu iddialar Osmanlı döneminde Amerika tarafından kabul edildi. 1975 Yılı'nda da buna benzer bir yasa ABD Temsilciler Meclisi tarafından onaylandı. Ancak, Senato'ya gönderilip yasalaşması sağlanmadı.
Üstelik, o günlerde Türkiye-ABD ilişkileri en kötü dönemini yaşıyordu. Kıbrıs Harekâtı yüzünden kopma noktasına gelmişti. ABD üslerine Türk Bayrakları çekilmişti. Buna rağmen, ABD tarafından Ermenilerin soykırım iddiaları frenlendi. Sonuca götürülmesi önlendi.
Bugün ilişkilerimiz o günlerle kıyaslanamayacak kadar iyi.
Bölgemizde de dünyada da Amerika ile benzer politikalar izliyoruz. En önemlisi de Obama Yönetimi'nin Türkiye'ye her zamankinden daha fazla ihtiyacı var.
Biz yine de korkuyoruz!
***

Genellikle bu tür tasarılar ABD tarafından son dakikada önlendi...
Benzer bir tasarının yasalaşması 2000 Yılı'nda Bill Clinton tarafından engellendi. 2007 Yılı'nda ABD Başkanı George Bush devreye girdi. Türkiye ile ilişkilerin bozulmaması için tasarı rafa kaldırıldı.
Şimdi sıra Obama'da!
Obama, Türkiye'ye karşı ilk ciddi sınavını verecek.
Türk-ABD ilişkilerinde bir klasik mi yaşanacak? Yine son dakikada tasarı geri mi çekilecek? Yoksa, farklı bir tutum içine mi girilecek? Bekleyecek ve göreceğiz.
Türkiye'nin, ABD'nin gözündeki önemi bir defa daha test edilecek!