Tarihi 7 Ağustos 2009

'Açılım' kulisleri

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, "Nereden nereye geldik" dedi. 15 sene önce Stockholm'de yaşadığı bir olayı anlattı...
Stockholm'de düzenlenen panelin sonunda katılımcılardan biri Yaşar Kemal'e sormuş:
- Siz bir Kürt romancı ve aydın olarak...
Yaşar Kemal, "Beni Kürt yazar olarak takdim etmeyin"
diyerek araya girmiş:
- Bu değerlendirmeyi yaptığınız zaman yanlış anlaşılmalara sebep olabiliyor. "Kürt kökenli Türk yazar" ifadesini kullanırsanız, daha doğru olur.
***

Bakan Aydın
, kültürel olarak Türklerle Kürtler arasında derin ayrılıklar olduğunu düşünmediğini söyledi. Buna rağmen, "bölünme" isteyenler ve bunu körükleyenler bulunduğuna işaret etti:
- Önemli soru, toprak vererek mi, yoksa toprak vermeden bölünme mi? "Biz bölünme istemiyoruz" diyorlar. Ancak, öyle taleplerde bulunuyorlar ki, bu söyledikleri bölünme anlamına geliyor.
Ardından ekledi:
- Zaten bir DTP milletvekili "Kültürel haklarımızın ardından topraklarımızı da vereceksiniz" dedi.
***

Salı akşamı, Ankara'da hareketli saatler yaşandı. Ak Partili 25 kadar milletvekili bir araya geldi. Aralarında 7-8 Güneydoğu milletvekili de vardı.
Ak Partililer, "Kürt açılımı"nı tartıştılar.
Toplantıya ilerleyen saatlerde bir bakan da katıldı.
Herkes, soruna kendi bakış açısını ortaya koydu. Yaşanan süreçle ilgili olarak çeşitli değerlendirmeler yapıldı. Sonuçta, toplantıya katılanların tamamı belli ana noktalarda birleşti:
Türkiye'nin üniter devlet yapısından taviz verilmeden demokrasimizin standartları yükseltilmeli. "Çözüm"den bahsederken ve "çözelim" derken, yaşanan sorunlar daha da büyütülmemeli.
Sadece Ak Parti-DTP ekseninde bir çözüm olmaz.
MHP'nin de bu konuya katkı yapmasının sağlanması gerekir. MHP de sürece müdahil olup, ana gövdenin hassasiyetlerini ortaya koymalı.
***

Ankara'daki hareketlilik çarşamba sabahı da sürdü...
Ak Partili bazı milletvekilleri, Türk Ocakları ile temasa geçtiler. "İçişleri Bakanı'nın başlattığı süreçle ilgili görüşlerinizi merak ediyoruz" dediler.
Türk Ocakları Genel Başkanı Nuri Gürgür, Genel Sekreteri Prof. Orhan Kavuncu ve Yönetim Kurulu Üyesi Prof. İsa Özkan'la 10 kadar Ak Parti milletvekili Mustafa Kabakçı'nın bürosunda bir araya geldi.
Toplantıya Ak Parti'nin Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı ve Diyarbakır Milletvekili Kutbettin Arzu da katıldı.
Nuri Gürgür, görüşlerini uzun uzun anlattı:
- PKK'nın taleplerinin karşılanması, Türkiye açısından bir bozgun anlamına gelir. Oysa, ortada yenilmiş bir Türkiye yok. Tam tersine yenilmiş bir PKK var. Bize göre, olayın insani boyutu ile siyasi boyutunu birbirine karıştırmamak lazım.
Ak Partililer, Gürgür
'ün konuşmalarını dikkatle dinlediler.
Toplantıya, damgasını vuran değerlendirmeler ise, Kutbettin Arzu'dan geldi.
Arzu, sadece DTP ile yürütülecek bir süreci kamuoyuna anlatmanın zorluklarından bahsetti:
- DTP, bölgede yaşayan halkın sadece yüzde 20'sinin oyunu aldı. O oy verenlerin tamamı da bunlarla aynı düşüncede değil. Bölgede ayrılığı düşünenlerin oranı yüzde 5'i bulmaz.
Arzu, Türk Ocakları
yöneticilerinin "son derece sağduyulu" olarak nitelendirdiği değerlendirmeler yaptı.
Toplantı sona erdiğinde, etkilenen Türk Ocakları Genel Sekreteri Orhan Kavuncu, Kutbettin Arzu'yu tebrik etti:
- Polis Akademisi'ne davet ettikleri 15 gazeteci yerine sizi çağırsalardı, daha isabetli bir tercih yapmış olurlardı!