Doç.Dr.Cevdet Kaya

DOÇ.DR.CEVDET KAYA

Tarihi 7 Aralık 2010

Kocamın performansı düştü

Eşim sürekli erken boşalıyor. Kendisi 34 yaşında. Cinsel açıdan da eskisi gibi değil ve çabuk yoruluyor. Doktor varikosel sorunu olduğunu da belirtti. 4-5 kez iğne tedavisi gördü. Bu tedavi sonuç verir mi?
CEVAP
Erken boşalmanın ilaç tedavisi ile ortadan kaldırılması mümkün. Varikosel içinse sperm üretimini ve hareketlerini etkileyip etkilemedeğini araştırmak için spermiyogram testi yaptırmk gereklidir. Testosteron ilacını ise genç hastalarda sadece cinsel istek yetersizliğinde veriyoruz.

SİĞİLLERİN ÇARESİ VAR MI?
Cinsel organımda yaklaşık 6 ay önce küçük küçük siğiller çıkmaya başladı. Geçeceğini beklerken bir anda büyümeye başladı. Merak edip araştırdım. Sanki siğilin hiv virüsü taşıyıcısıymış gibi gösterilmesi tedirginliğime yol açtı. Bu konuda ne yapmam gerekiyor?
CEVAP
Genital siğiller bulaşıcı bir hastalıktır ve HPV dediğimiz bir virüs aracılığı ile taşınır. HIV virüsü kadar tehlikeli değildir elbette. Ancak tedavi edilmediği taktirde de hem sayıca hem de büyüklük olarak çoğalacaktır. Bunun yanında bir kısım siğilin de kanserleşme riski taşıdığını belirtmek isterim. Şu an cinsel ilişkiye girmeniz son derece tehlikeli olabilir.

ÇOK SU İÇİYORUM...
6 ay önce sol böbrekte 6 mm taş çıktı. Sol testisimde de ağrı başladı. Ardından bu ağrı tüm belime vurdu. Taşın kanalda olduğu ortaya çıktı. Bol bol su içmemi ve hareket etmemi istediler. Böbreğimin bu kadar ağrıması normal mi? Çok su içiyorum ama ağrım çoğaldı. Bu konuda ne önerirsiniz?
CEVAP
Üreter dediğimiz böbrekle idrar kesesi arasındaki idrar kanalına düşen bir taş hem böbrekte şişmeye yol açabilir, hem de hem böbrekte hem kasıkta hem de testiste ağrıyae neden olabilir. Bundan dolayı bu ağrının nedeni taş gibi gözüküyor. Ayrıca normal şartlar altında 6 mm lik taş kendiliğinden düşebilirse de bir kısım taşlar çentikli olacağı yada kanalda darlık yada şişme olacağı için düşmeyebilir.
Mutlak bir ilaçlı böbrek filmi yada tomografi çektirip, daha sonraki süreci belirlemek zorundayız. Geçmiş olsun.

PROSTATTA LAZER TEDAVİSİ
Prostatta lazer uygulamasının reklamlarını görmeye başladım. Amcamda da prostat kanseri var.
Kanserde de lazer tedavisi uygulanıyor mu? İnternetten araştırdım ama beni tatmin edecek bir bilgiye ulaşamadım. Nasıl bir yol izlemeliyiz?

CEVAP
Greenlight lazer prostatektomi sadece iyi huylu prostat büyümesinde uyguladığımız bir yöntemdir. Çalışmalar devam ediyor ama maalesef prostat kanserinde bu tedavi yönteminin yeri yoktur.