Mehmet Çetingüleç

MEHMET ÇETİNGÜLEÇ

Tarihi 3 Şubat 2013

Çocuk yapmanın ekonomik gerekçesi

Avrupa'da önümüzdeki 10 yıl içerisinde 1 milyon 600 bin şirketin kapanması bekleniyor.
En önemli etken 'yaşlı nüfus' nedeniyle çalışma sürelerinin kısa, maliyetlerin yüksek olması. Önceki gün SABAH gazetesinin kahvaltısında bir araya geldiğimiz Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin genç nüfusundan kaynaklanan cazibe nedeniyle önümüzdeki süreçte Avrupa'da kapanacak şirketlerin Türkiye'de kurulacağını söyledi. Çağlayan, doğrudan yabancı sermaye girişlerinin bu yöndeki umutları artırdığına dikkat çekti. Ekonomi Bakanı'nın verdiği bilgilere göre, Türkiye'ye son 9 yılda fabrika, iş merkezi, banka, turizm tesisi gibi doğrudan yatırım yapmak için giren yabancı sermaye miktarı 120 milyar dolara ulaştı. Sadece geçen yıl yabancı sermaye girişinin 12 milyar dolara ulaştığı tahmin ediliyor.
Türkiye'ye 80 yılda doğrudan yabancı sermaye girişinin 14.5 milyar dolar olduğunu hatırlatan Çağlayan, bu rakam dikkate alındığında son 10 yıllık performansın daha iyi görülebileceğini söylüyor.
Ekonomi Bakanı, dünyada doğrudan yatırım yapmak için 1.5 trilyon dolar büyüklüğünde bir sermayenin dolaştığına dikkat çekiyor.
Bu yıl yabancı sermaye girişinin geçen yılki 12 milyar dolarlık seviyenin de üzerine çıkarak yeni bir rekor kırması hedefleniyor.

***
Ekonomik veriler, Avrupa'da kapanacak şirketlerin yeniden kurulması için en önemli pazarlardan birinin Türkiye olduğunu gösteriyor.
Türkiye'ye son 9 yılda yapılan 120 milyar dolarlık yabancı yatırımın yüzde 75'i Avrupa'dan gelmiş. Bunun ana nedeni yaşlılık. Avrupa'da yaş ortalaması 45. Çalıştıracak genç işgücünün bulunamadığına, yaşlı işgücünün ise günlük çalışma süresinin kısa olduğuna dikkat çekiyor Zafer Çağlayan. İşgücü maliyeti yükselince üretimin ekonomik olmaktan çıktığını vurguluyor. Durum böyle olunca, Avrupa kaliteyi bozmadan daha ucuza üretim yapacağı ülkeler arıyor.
...Ve doğal olarak genç Türkiye öne çıkıyor.
İşte bu nedenledir ki, 80 yılda çekilen yabancı sermayenin neredeyse 10 katı sadece son 10 yılda Türkiye'ye girmiş.
Ama son nüfus sayımı Türkiye'nin 'genç ülke' iddiasını yitirmeye başladığını gösteriyor.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ekonomisi güçlü bir ülkeye sahip olabilmek için genç nüfus yapısını korumanın ve 3-4 çocuğu teşvik etmenin şart olduğunu söylüyor... En azından nüfus dengesi 'yaşlılık' yerine 'gençleşme' sinyali verene kadar...