Mehmet Çetingüleç

MEHMET ÇETİNGÜLEÇ

Tarihi 4 Ocak 2013

Emekli maaşına otomatik tarama...

Türkiye'de en hassas kitleyi emekliler oluşturuyor. Özellikle maaş zamları söz konusu olduğunda bu kitle (haklı olarak) günlerce o konuya kilitlenip kalıyor.
Son dönemde "intibak çalışmaları" nedeniyle emekli maaşları sürekli gündemde. Çünkü yıllardır göz ardı edilen bir konuda "adalet" sağlayacak bir düzenleme yapıldı. Eski emeklilerle yeniler arasındaki uçurum giderilmiş oldu.
Ancak bu düzenleme 2000 yılı öncesinde emekli olanları kapsıyor. Yani 2000 yılından önce emekli olan yaklaşık 2 milyon kişiyle daha sonra emekli olup (2000 öncesine göre) yüksek maaş alanlarla aralarındaki fark giderildi. İncelemeler sırasında 2 bin 500 kişinin maaşında eksik hesaplama yapıldığı da ortaya çıktı.
Bu kişilere 22 bin liraya kadar toplu ödeme yapıldı. Ayrıca (intibak dışında) maaşları otomatik olarak düzeltildi. Eksik yatan maaşın normale döndürülmesi üzerine bir de intibak zammı eklenince, söz konusu 2 bin 500 kişi içerisinde maaş artışı 500 lirayı bulanlar, hatta aşanlar oldu. Bunlar son derece sevindirici, güzel haberler... Peki 2000 sonrasında emekli olanlar için durum ne?
Bu kişiler arasında maaşı yanlış hesaplanmış olanlar olamaz mı?
Maaşında eksiklik olduğunu düşünenlerin ne yapması gerekiyor?

* * *
Yılbaşında yazdığımız bir haber üzerine SGK'ya çok sayıda başvuru olmuş.
Kurum yetkilileri bizi aradı.
İlettikleri bilgi şöyle: Emeklilerin dilekçe vermesine gerek olmaksızın otomatik tarama yapılıyormuş.
2000 yılı sonrasında emekli olanları da kapsayan bu taramada şimdiye kadar maaşında eksiklik görülenlere ödeme yapılmış. Bundan sonra da benzer durumlar ortaya çıkarsa, hesaplamada bir eksiklik görülürse haksızlıklar giderilecekmiş. Dolayısıyla 2000 yılı sonrasında emekli olanların dilekçe vermesine gerek bulunmadığını, tüm emeklilerin maaşlarının her yönüyle otomatik olarak gözden geçirildiğini söylüyor yetkililer. Tabi bireysel dilekçe verme yolu her zaman açık.
Ama kurum yetkilileri emeklilerin ayrıca yorulmasına gerek olmadığını, haklarının titizlikle gözetildiğini belirtiyor.
Bizden iletmesi...

* * *
Ancak, yapılan intibak düzenlemesi üzerine bu kez 2000 yılı sonrasında emekli olanlardan şikayet yükselmeye başladı. Nedeni; 2000-2010 yıllları arasında emekli olanlarla, son birkaç yıldır emekli olanlar arasındaki maaş farkı. Öyle ki, bu fark 700-800 liraya kadar çıkıyormuş. Ayrıca İntibak düzenlemesi ile 2000 yılından önce emekli olan bir kişinin 2003 yılında emekli olan bir kişiden fazla maaş almaya başlayacağı öne sürülüyor.
Emeklilerin gündemindeki yeni soru şu:
Acaba 2000 sonrasında emekli olup maaşı geride kalanlar için de bir düzenleme düşünülüyor mu?