Mehmet Çetingüleç

MEHMET ÇETİNGÜLEÇ

Tarihi 26 Şubat 2011

Sarkozy'ye önce ret sonra rest

Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olduğunu her fırsatta dile getiren Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin yarım günlük Ankara ziyareti gergin geçti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Sarkozy arasında baş başa geçen 35 dakikalık görüşmede son derece sert mesajlar verildiği öğrenildi.
Köşk kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Gül, Fransa Cumhurbaşkanı'na "Türkiye'ye karşı oyun oynanmasın.
Türk kamuoyunda da, şahsen bende de bu yönde bir izlenim var"
dedi.
***

Cumhurbaşkanı sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin başlatılmasına oy birliği ile karar verilmişti. Bu süreç devam ederken ortaya çıkan karşı ses ve tutumlar Türk kamuoyunda büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Ama size rağmen biz bu yola devam edeceğiz.
AB üyeliği bizde devlet politikasıdır.
Geçmiş kuşaklardan devraldığımız bu süreç, gelecek kuşaklara taşınacaktır.
Bu hedefe er ya da geç ulaşacağız."
***

Sarkozy, Cumhurbaşkanı Gül'ün sözlerine şöyle karşılık verdi: "Başkaları kapalı kapılar ardında üyeliğinize karşı olduklarını belirtiyor.
Ama size tersini söylüyorlar. Ben düşündüğümü açıkça söylüyorum."
***

Görüşmede ekonomik ilişkiler de ele alındı.
Sarkozy, ülkesinde 64 nükleer santral bulunduğunu ve bu konuda büyük bir birikime sahip olduklarını belirterek, nükleer enerji alanında işbirliği yapmak istediklerini söyleyince, Gül şık bir karşılık verdi: "Enerji alanında işbirliği istiyorsunuz ama enerji başlığında bile müzakereler henüz açılmış değil.
Müzakereler bloke ediliyor."
Sarkozy "Ben bloke etmiyorum" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül'ün "neyse biz bu konuda birbirimizi ikna edemeyeceğiz" diyerek konuyu daha fazla uzatmadığı öğrenildi.
***

Cumhurbaşkanı Gül'ün sitem ettiği bir başka konu 19 yıldır Fransa'dan Türkiye'ye Cumhurbaşkanı düzeyinde resmi bir ziyaretin yapılmamış olmasıydı.
Sarkozy "Ben 2007'de göreve geldim.
Ondan öncesi benim sorumluluğumda değil"
dedi.
Kısa ziyaretini "G-20 Başkanı" sıfatıyla yapan Fransa Cumhurbaşkanı, davet olması halinde "resmi ziyaret" için de gelebileceğini, İstanbul'u görmek istediğini söyledi.
***

Son olarak önemli bir not:
Türkiye, programın birkaç saatle sınırlı tutulduğunu öğrenince, Sarkozy'nin gelmemesi için yoğun diplomatik çaba gösterdi. Ama Sarkozy ısrar edince ziyaret gerçekleşti.