ARDA USKAN

ARDA USKAN

Tarihi 29 Mart 2010

Barış ve Cem kardeşmiş ha? Ha ha, hi hi, ho ho....

Gazete Habertürk'te kocaman bir manşet: Cem Karaca ile Barış Manço kardeşmiş! 'Müthiş iddiaymış' üstelik. Bu iddia, anayasa tartışmalarını da, şike sorularını da gölgede bırakacakmış! Vallahi doğru. Sabah sabah ailecek öyle bir kahkaha krizine girdik ki, artık kafalarımızda ne 'anayasa' ne 'şike' sorunları kaldı. Hatta bu iki sözcük sevimli bir hale bile geldi.
Asrın iddiası, 'ele geçirilen bir mektupla' başlamış! Cem'in Almanya'daki bir arkadaşının bu mektubunun, kime yazıldığı, neden durup dururken 'ele geçirildiği' açıklanmıyor. Rahmetli Barış'ın rahmetli annesi Rikkat hanım, rahmetli Cem'in rahmetli babası Mehmet Karaca ile yasak bir ilişkiye girmiş, böylece rahmetli Barış doğmuş. Tabii işin içinde bu kadar 'rahmetli' olunca salla gitsin. Bir tanık da var tabii. Bozacının şahidi, Cem'in ölümüyle medyatik olmak yolunda hızlı adımlarla ilerleyen eşi İlkim Karaca."Olabilir, Cem yaşarken bundan bana bahsetmişti" demiş.
Gazetenin, "Kardeş dedirten tesadüfler" diye sıraladığı birkaç satır arasında "oha" dedirtecek benzetmeler var aslında. Barış Manço'nun ilk ismi Mehmet'miş, Cem'in de babasının ismi Mehmet. Bu durumda Türkiye'de adı Mehmet olan milyonlarca insanın da kardeş ya da baba adayı olabileceğini söyleyebiliriz. İkinci iddia, daha 'oha'lık. İkisi de Anadolu Rock müziği yapmalarıymış. Ersen ve Edip Akbayram'ı da bu nedenle aileye katabiliriz. Ettiler mi size dört kardeş? Moğollar beş kişi, Üç Hürel de üç... Sekiz de onlar... Aile giderek kalabalıklaşıyor.

Aslında birbirlerini hiç sevmezlerdi...

Yıllarca ikisiyle de birlikte çalışan Cahit Berkay'a açtım telefonu, sordum "Ayıptır" dedi. "Birbirlerine benzeyen tek bir noktaları yoktu. Cem'in mezarını bile açtırdılar bunlar. Cem'in oğlu Emrah, Barış'ın çocukları Doğukan ve Batıkan'ın hayatlarındaki bırakacağı izleri hiç mi düşünmez bu insanlar..." Gerçekten, bu utanmaz iddianın sahipleri bunca yıl sonra, Barış Manço'nun rahmetli annesi Rikkat hanımı, 'kocasını aldatan kadın' diye damgalarken hiç mi sızlamadı vicdanları.
Ben Rikkat hanımefendinin o güzelim yanaklarından kaç kez öpmüştüm. Ayrıca hem Barış'ı, hem de Cem'i çok yakından tanıyan biri olarak söyleyebilirim ki, sanılanın aksine ne yazık ki birbirlerini hiç sevmezlerdi. Ama bu deli saçması yayın ve iddia yüzünden belki yukarıda kardeş olmuşlardır.

***
"Darılmaca yok ben bir deliyim ama
Beni siz delirttiniz.
Gelin siz de katılın siz de bize, bizde herkese yer var
Dostlarım hep Napolyon, hepsi Sezar
Bol miktarda Hitler de çıkar"
Cem Karaca'nın 'Beni siz delirttiniz' şarkısından