ALİ ŞERBETÇİ

ALİ ŞERBETÇİ

Tarihi 18 Ocak 2015

İşe geç kalınan zamanlar maaştan kesilebilir

Ali Bey; işveren 08:30 'dan sonra 15 dakika geç kalanlara ücretinden her gün için 15 TL. kesinti yapılacağını duyurdu. İşverenin işe geç kalan personele bu şekilde maaş kesintisi yapması yasal mı? Bu konuda yasal haklarımız nelerdir? 5...393505 Nolu SMS:
Sayın Okurum, iş kanununa göre işçinin işverenin emir ve talimatlarına uyma borcu bulunmaktadır.
Bu nedenle işçinin mesai saatlerine riayet etmeyen işçiden çalışmadığı sürenin ücretini kesebilir. Ancak bu miktarın saat ücretinizin miktarı olarak olması gerekir. Yani 1 saat geç kalmış iseniz bir saatlik ücretinizi kesebilir. 2 saat geç kalınmışsa iki saat tutarında kesinti yapabilir. 15 dakika geç kaldı diye 15 TL. kesinti yapamaz.

Ali bey; halen şu anda işsizlik ödeneği alıyorum, 4 ay daha alacağım. Askerliğim yaklaştı. Askere gitmem gerekiyor, bu durumda askerde iken işsizlik ödeneğime devam edebilir miyim? S.B.
Muvazzaf askerlik nedeniyle işyerinden ayrılmanız durumunda işsizlik ödeneğine hak kazanamazsınız. Ancak işten işsizlik ödeneğine hak kazanacak biçimde işten ayrılmanızın akabinde işsizlik ödeneği başlayacak iken muvazzaf askerliğe başlamanız halinde işsizlik ödeneğini askerlik süresince almamanız gerekiyor.
Askerlik görevi sonunda ise 30 gün içinde başvurmanız durumunda alamadığınız işsizlik ödeneklerini ay be ay almaya başlayabilirsiniz.

2007 tarihinde maaşım bankaya yatmasına rağmen 4 ay aralıksız sigorta primim yatmadı.
Bu durumda ne yapabilirim? 5...623018 Nolu SMS:

İş mahkemesine dava açarak hizmet tespiti yaptırabilirsiniz. Banka ödeme belgelerini mahkemeye delil olarak sunabilirsiniz.
Ayrıca şahit de gösterebilirsiniz.

İşveren, asgari geçim indirimi ücretimi, bayram ve pazar günlerine ait ücretlerimi ödemiyor. Maaşın içinde diye söylüyor, ne yapayım? 5...460050 Nolu SMS:
İşverenin ücret ödemelerinde işçilere ücret hesap pusulası vermesi gerekir.
Ücret hesap pusulasında ücreti oluşturan tüm ödemeler bayram, hafta tatili vb. ve yapılan kesintiler gösterilir.
Söz konusu ödemelerin yapılıp yapılmadığını buradan takip edebilirsiniz. Ancak böyle bir belge verilmiyor ise veya verilen belgede bu ödemeler yoksa Çalışma Bakanlığı'na dilekçe verebilir, BİMER veya alo 170'e ihbarda bulunabilirsiniz.

Ne zaman emekli olurum?
1965 doğumluyum, işe giriş tarihim 1989, ne zaman emekli olurum?5...914665 nolu SMS:
İşe başlangıç tarihinize göre en az 51 yaş ve 5450 prim gün şartlarına tabisiniz.
Askerlik varsa ve işe girişten önce ise borçlanılması halinde 50 yaş ve 5375 prim gün şartlarına tabi olup, prim günün tamamlanması şartıyla doğum tarihinizin gün ve ayına göre 2015 yılında emekli olabilirsiniz.
İşe başlangıcınız 24.11.1989 olarak hesaplanmıştır. İşe giriş bu tarih ve sonrasında ise yine askerliği borçlanıp 51 yaşa tabisiniz demektir. Bu durumda 2016 yılında emekli olabilirsiniz.