ALİ ŞERBETÇİ

ALİ ŞERBETÇİ

Tarihi 1 Kasım 2010

Düzenli maaş alamayan ne yapmalı?

Erkek kardeşim 9 yıldır çalışmakta olduğu işyerinden hiçbir ay maaşını düzenli olarak alamıyor. Son 2 aydır maaşını hiç alamıyor. Bu şekilde daha fazla çalışmak istemediği için tazminatını alıp işten ayrılmak istiyor.

Bunun gerçekleşmesi için notere dilekçe verip, çalıştığı işyerine protesto çekmesi gerekiyormuş. Nasıl bir yol izlememiz gerekiyor? K.Ç.

İş Kanunu'na göre; işçiye ücreti kanun hükümleri veya sözleşme hükümlerine uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse, işçinin iş sözleşmesini bildirimsiz olarak fesh etme ve tazminatını alma hakkı vardır. Bu durumda işçinin, bu nedenle iş sözleşmesini fesh ettiğini noterden göndereceği ihtarname ile işverenliğe bildirerek tazminatını talep etmesi gerekmektedir.

Eğer işveren bu ihtarnameye rağmen tazminatı ödemezse, ya İş Mahkemesi'ne dava açacaksınız ya da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na konuyla ilgili şikayet dilekçesi vereceksiniz.

ALES'E GİRECEKLER DİKKAT!

ÖSYM, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nın (ALES) kapsamını yeniden düzenledi. Sınavda uygulanacak testin sayısal bölümünde 50'şer sorudan oluşan 2 test (Sayısal-1 ve Sayısal-2 testleri); sözel bölümünde ise 50'şer sorudan oluşan 2 test (Sözel-1 ve Sözel-2 testleri) yer alacak.
Sayısal-1 ve Sayısal-2 testleri, adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşacak.

Sayısal-2 testindeki soruların, Sayısal-1 testindeki sorulara göre daha ileri düzey sorular olması planlanmakta.

Sözel testleri ise, sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşacak. Her 4 testteki sorular da, belirli yükseköğretim programlarında kazanılan yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik olmayacak. Test soruları farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabileceği nitelikte olacak. 1Bizden hatırlatması.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
1960 doğumluyum.08.09.1983 Bağ-Kur girişliyim. 4702 gün Bağ-Kur'um var. 180 gündür SSK'lıyım. 20 ay askerliğimi ödersem emekli olabilir miyim? 5...107125 Nolu SMS
Bağ-Kur girişinize göre SSK'dan 25 yıl, 47 yaş, 5150 prim gün şartlarına tabisiniz. 25 yıl ve yaş şartlarınız tamamlanmış. Ancak SSK emeklilik şartlarına tabi olabilmeniz için 1080 gün daha (3 yıl eder) SSK primi ödemeniz gerekmektedir. Askerlik ödemeleri son 3.5 yıl şartını tamamlamada hesaba katılmadığından borçlanmanıza gerek yok.

1995 sigorta başlangıcım var. Yüzde 42 özürlü vergi indirimine tabiyim. 3710 toplam prim günüm mevcut. Malülen ne zaman emekli olurum? 5...667245 Nolu SMS
Sigorta girişiniz ve 3. derece vergi indirim raporunuza istinaden 17 yıl ve 3920 prim gün şartlarına tabisiniz. 7 ay daha prim ödemeniz halinde prim gün sayınız tamamlanacak ancak 17 yıl şartınız 2012 yılında dolacağından, emekli olabileceğiniz tarih SSK girişinizin gün ve ayına göre 2012 yılı olacaktır.