SAVAŞ AY

SAVAŞ AY

Tarihi 11 Mart 2011

Afrika'da yüz akı tesis

Adamı herkesin önünde alnından öptüm kutladım.
İçimden gelen sözleri de sıraladım art arda. Dedim ki; "Pek çok kişi için Allah'ın unuttuğu yer sayılacak Etiyopya'da böyle dev bir tesis yapıp göğsümüzü kabarttın patron helal sana!"
Yusuf Aydeniz
adlı bir iş adamımız söz konusu olan kişi.
Türk firması AYKA'nın Addis Ababa'daki tekstil fabrikasının sahibi yani. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'la birlikte dün oradaydık ve ek tesisinin temelini attık hep birlikte.
Bu dev tesis Afrika'nın en büyük tekstil fabrikası. Tam 120 bin metrekare alana kurulu fabrika, yeni tesisin tamamlanmasıyla birlikte 200 milyon dolarlık bir yatırıma sahip olacak. Fabrika, 4 bin 500 kişiye istihdam sağlıyor. Bu yıl sonu üretime başlayacak yeni tesisle birlikte istihdam edilen işçi sayısı 10 bine ulaşacak.
Günlük 20 ton iplik, 40 ton örgü, 40 boya kapasitesine sahip tesis, yeni iplik fabrikasının devreye girmesiyle günlük iplik üretimini 45 tona, örgü ve boya üretimini 80 tona çıkaracak.

Dolaştık öğrendik
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan,
AYKA Tekstil Fabrikası'nın ek tesisinin temelini attıktan sonra fabrikayı gezdi ve fabrika sahibi Yusuf Aydeniz'den fabrika hakkında bilgi aldı. Daha sonra Aydeniz'in onuruna verdiği yemekte konuşan Çağlayan, firmanın Türkiye'nin Etiyopya'daki yüz akı firmalarından biri olduğunu söyledi. Çağlayan, şu anda fabrikada 4 bin 500 kişinin istihdam edildiğini, iki ay içerisinde bu rakamın 6 bine çıkacağını belirtti.
Konfeksiyonun Türkiye için çok önemli bir sektör olduğunu ifade eden Çağlayan, sektörün adeta Türkiye için bir istihdam ambarı olduğunu söyledi.
Çağlayan, Etiyopya için de aynı şeylerin geçerli olduğunu kaydederek, "Fabrika 2012'de 75 milyon dolar, 2013'te de 100 milyon dolar ihracat hedefliyor. İşte bu Etiyopya'nın tüylerini diken diken etmesi gereken bir rakam.
Bu rakam Etiyopyalılar'ın koymuş olduğu 10 milyar dolar ihracat hedefine Türk firmalarının önemli katkı sağlayacağını ortaya koyuyor'' dedi.

Yüz güldüren

Türk firmalarının dünyanın her yerinde Türkiye'nin yüzünü güldürdüğünü ve onlarla gurur duyduklarını anlatan Çağlayan, dış seyahatlerinde kendisinden her seferinde Türk okulu ve Türk yatırımcısı istendiğini kaydetti.
Çağlayan, yakın bir süre içerisinde Addis Ababa'da dış ticaret merkezi açacaklarını, iş adamları derneği ve büyükelçiliğin koordinasyonunda Türk iş adamlarının işlerini daha kolay yürüteceğini söyledi.
Yusuf Aydeniz, 2011 yılının başından bu yana 3 milyon 700 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini, geçen yıl 18 milyon dolar olan ihracat rakamını bu yıl 50 milyon dolara, gelecek yıl 75 milyon dolara, 2013'te de 100 milyon dolara çıkarmayı planladıklarını belirtti. Şirket Etiyopya'daki genç yetenekli çalışanlarıyla birlikte dünya tekstil pazarlarında payını aldığını ve kalıcı olarak payını artırdığını belirten Aydeniz, Türk sanayicilerini Etiyopya'ya yatırım yapmaya çağırdı.