SAVAŞ AY

SAVAŞ AY

Tarihi 30 Ocak 2011

Karlı dağdaki ateş

Ne güzel bir romandır o. Üstat Refik Halit Karay, orta yaşlı bir adamla genç bir kızın sevdasını işlediği bu romana "Karlı Dağdaki Ateş" adını koymuştur malum. Ben de size aynı isimli bir haber yazayım istedim. Ama benim sözünü edeceğim ateş, beşeri aşkın değil "olimpiyatın ateşi."
Açılış töreni sadece memleketi değil dünyayı hoşnut etti malum.
Ertesi günden itibaren de beklenen oldu, devlet ve hükümet büyükleri, ünlü simalar, sanatçılar, medyatik yüzler geri dönünce Erzurum 'rutin haliyle' kala kaldı.
Palandöken Dağları'nda yanan bu ateşin sıcağını, ışığını hissetmek de çeşitli ülkelerden gelen genç sporculara, binlerce gönüllü Türk gencine kaldı en çok.
Dönen dönsün arkadaş. Kendi payıma sonuna kadar izlemek, arada dönmek istemiyorum bu oyunlardan. Spor sayfalarında soluk benizli kısa haberlere terk etmek içimden gelmiyor kış oyunlarını. Çünkü dağda da düzde de şehirde de müthiş bir devinimle, coşkuyla, sevdayla devam ediyor kış olimpiyatı. Bunu bol bol fotoğrafla da kanıtlamak mümkün. İşte size resmi bol, keyfi dehşet, seyirliği müthiş bir hikaye. İşte benim "Karlı Dağdaki Ateş'im."

Nasıl da korktu

Alman sporcu genç kız, sırası gelip atlama kulesinden süzülerek inen arkadaşının dengesini bozduğunu gördü. Korkuyla gözlerini açıp yüzünü ekşitti. Şükür ki usta sporcu havada düzeldi ve güvenle indi yere.

Ahali gayetle memnun

Bu soğukta kim izler ki?
Erzurum halkı bilmediği kış sporunu takip etmez tribünler boş kalır. Bu sözlerin hepsi eriyen kar taneleri gibi yok oldu gitti. Sanılanın aksine izleyici ilgisi çok yüksek düzeyi yakaladı Erzurum'da. Özellikle de Kirimetlitepe'ye kurulan atlama kuleleri hem seyirciler hem de organizasyona katılanlar için en tercih edilen mekan.

Tarihi kareler

Herkes bu tarihi oyunlarla kendi kişisel tarihini teyellemek istiyor belli ki. Bu nedenle kime baksanız elinde kamera, fotoğraf makinesi ya da görüntü kaydedicili cep telefonu. Her köşede duruyor hep birlikte fotoğraf çektiriyorlar.

Kule geyikleri

Atlama kuleleri yapım aşamasında vatandaşların merak konusu olmuştu. Erzurum -
Bingöl Karayolu üzerindeki kulelerden atlayan sporcuların caddeye düşebileceğinden endişe eden vatandaşlar Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nün telefonlarını kilitlemişti.
Oysa kuleler ile yol arasındaki uzaklık, 470 metreydi.
Gençlik ve Spor İl Müdürü Fatih Çintımar, "Bu konuyu merak eden vatandaşlarımıza hala aynı şeyi söylüyoruz. Mesafenin kısa görünmesi tamamen göz yanılması. Dünyada bu mesafeyi atlayabilecek sporcu yok" dedi.

* * *
Yapımı yaklaşık 60 milyon liraya mal olan Türkiye'nin ilk atlama kulelerinde ikisinin kayma uzunlukları 95 ve 125 metre diğerleri ise 20, 40 ve 60 metre olmak üzere antrenman amaçlı.