SAVAŞ AY

SAVAŞ AY

Tarihi 29 Aralık 2010

Bir yılda ne değişti ki

Neymiş, değişmeyen tek şey değişimmiş... Politzer'in felsefesine temel ilkeler olarak nakşettiği bin söz arasında hayli fiyakalı olan bir kelamdır bu.
Madem ki değişen bir şey yok gidin İstanbul'un 'keyif mekânı' Nevizade'deki çiçek satıcısı adamla konuşun bakalım.
Deyin ki, "Seninle ilgili bir yazı okumuştum.
Savaş Ay yazmıştı Takvim'e"
.
Sonra da sorun: "Ne değişti?"
O, size muhtemelen anlamsız gelecek nazarlarla bakarken, yazımı anımsayın. Tam 1 yıl önce, yılbaşı gecesi demişim ki: "Bin yığın acıyı bir tek suratta taşıyan yüz hamalına rastladım yılbaşı akşamı. Beyoğlu Nevizade Sokak'ta meyhaneler çarşısında çiçek satmaktaydı. Elinde renkli dallı çiçekler, düşsel bir sevgiliye sunulurcasına özenli, itinalı taşınıyor güya.
Oysa ne bu itina gerçek ne de satılanlar. Benzerine kusursuzca taklit edilmiş plastik yapraklar, plastik dallar, çevredeki plastik gülüşlere ne kadar da ahenkli.

Yılandili bıçaklar

Aklım o yaşlı satıcının yüreğime yılandili bıçaklar gibi sızmasına takıldı kaldı. Böylesine heybetli kederler ummanında kulacı yetmez, nefesi yetişmez bir garip adem oğlu ne etsin ki?
Sabahtan beridir arşınlanmış nice sokaklardan devşirilen kaç paradır bugünün hâsılatı. Eve, eşe, toruna, bebeğe, ev sahibine, alınmış krediye nasıl olacak da yetişecek he mi? Aklından geçeni mimiklerine yansıtan bu çiçek satıcıya yeni yılda yeni umutların var mı diye sorsam belki tokat atar belki küfreder belki de; 'eğleşme benimle' der de çekip gider."

Vur fakat dinle

Geçenlerde Belediye Başkanımız Kadir Topbaş'la söyleşi yaptımdı ya, Zincirlikuyu Mezarlığı ile ilgili sorumu tam kavramadan içerleyenler olmuş. "Orası kalksın da gökdelenler mi yapılsın istiyorsun densiz" diyenler bile var kızanlar arasında. "Haydaaa!" diye seslendim içime doğru. Madem ki ilk yazımda nostaljik takıldım, bu kısımda da sürdüreyim bu tavrı da meramım da çıksın meydana.
Yahu arkadaşlar ben bu mevzuu daha aylar önce Mezarlıklar Müdürüyle yaptığım muhabbetten öğrenip sizle paylaştım. Bakın hem de nasıl; İstanbul Mezarlıklar Müdürü Adem Avcı, 'yer altı dünyasının ekonomik sırları'nı anlattı.

İstanbul mezarlıklarında sadece mevtalar değil, ilaveten 6 milyar dolar gömülü. Tüm Türkiye'de bu rakam yaklaşık 12 milyar doları buluyor. (Prof. Dr.Cevat Akşit'in araştırma raporu)
Günde ortalama 150-200'den, yılda 50 bine yakın cenazenin kalktığı İstanbul'da toplam 4 milyon mezar var.
Bazı mezarlar çok lüks ve pahalı.

Karacaahmet, Aşiyan, Kozlu ve Merkezefendi gibi Zincirlikuyu da artık gömüye kapalı. Sadece yeri olanlar ya da yakını bulunanlar defnediliyor.
Sosyete ve VIP'in gözdesi Zincirlikuyu'da çok özel durumlar için rezerv tutulan sadece 18 boş mezar kaldı.
Sosyete için ulus...

Yeni sosyete mezarlığı için Ulus'ta 40 dönümlük yer buldum ilk kez sana açıklıyorum.
En pahalı mezarlar İstanbul'daki Musevi mezarlıklarında bulunuyor.
Müslüman mezarları için de en gözde mezarlık Zincirlikuyu'da, 1 milyarlık malzeme de 'ebedi uykusunda...'

1 metrekarelik arsanın fiyatı bin 250 dolar. Buna göre, 380 bin 847 metrekarelik plaza arsası niteliğindeki Zincirlikuyu Mezarlığı'nın sadece arsa değeri yaklaşık 500 milyon dolar.
Zincirlikuyu'nun en pahalı mezarı, batık bankacı Ali Balkaner'in genç yaşta cinayete kurban giden oğlu Hakan'a ait.
En pahalı malzeme olan siyah granitten yapılan kabir, 25 bin dolara mal olmuş.
Mezarı yapan Şenel Usta "Ali Bey'in bana 5 bin dolar borcu kaldı" diyor.
Türkiye'deki tüm mezarlıklardaki kabirlere yapılan harcamalar hesaplandığında ortaya kaç paranın çıkacağını uzmanlar bile belirleyemiyor.
Aile mezarları granitten yapıldığında fiyatları 60-70 bin doları buluyor.
Sosyete kabirlerini inşa eden ustalar "uçuk rakamları" yorumluyor.
İstanbul Mezarlıklar Müdürü Adem Avcı'ya göre bunca masraf yapılması, mezar-kabir yapımında lükse, şatafata kaçılması doğru değil. Müdür Bey biraz da sitem ederek: "Baş taşı ve kenarı çevrilmiş bir mezar neyimize yetmiyor?" diye konuşuyor.
"Sana bir tane çakarım, 2.80 uzanırsın" sözünün temeli İslam'da makul mezar ölçüsünün 2.80 m. olmasından mülhemdir.
320 mezarlığımız var; metrekare olarak 13 bin dönüm.
255 adet mezarlıkta Müslümanlar defnedilirken 65'inde gayrimüslimler defnediliyor.