Tarihi 8 Temmuz 2015

Bir yaz filmi

İşçilerin kaderi hep aynıdır. Ölümle pazarlıksız bir hayata el atmak. Sayılı günleri "Bugün de ölmedim" duygusuyla yaşarken, akşamları kocasıyla baş başa bir çay içebilmenin huzurunu hissetmek. Evden çıkarken yakınlarına; "hayata veda mektubunu" yazar gibi bakmak.
***

Manisa'da kasası mevsimlik işçilerle dolu kamyonet, TIR'ın altında kaldı. 15 can gitti, 13'ü kadın.Kamyoneti 50 metre sürükleyen TIR şoförünün uyuduğu iddia ediliyor. Peki ya işçileri taşıyan kamyonetin durumu?
***

Belediye Başkanı "Böyle ilkel taşımacılık yapılmamalı. 16 aylık başkanlığım döneminde bu yolda 20 kişi öldü" derken, Vali'nin açıklamasına bakın. "Orası sıkıntılı bir yol değil, tanker şoförü karşıya geçerek kamyonete çarpmış." Yani mesele sadece TIR şoföründe. Bu demektir ki, vali için kamyonetlerin kasasını mevsimlik işçilerle doldurmasında sakınca yok!
***

4 yıldır mevsimlik işçilerin hayatını fotoğraflayan fotoğrafçı Servet Dilber, sadece geçen yıl 308 işçinin kazalarda öldüğünü söylüyor. "Bu mevsimlik işçilerin ömrü var mı?" diye soruyoruz. Cevabını ölüm yanıtlıyor. "Hayır yok!"
***

19 çocuk yetim kaldı. Ölenlerden 2 çocuk annesi Yıldız Öztürk'ün eşi Mustafa, son saatleri anlatıyor. "Eşim akşam baş başa çay içmek istediğini söyledi, demleyip içtik. Sabah işe giderken 'Çocuklara iyi bak' dedi." Ölüme imza atmak böyle bir şey işte!
***

Onlar yaz mevsiminin yorgun karıncaları olmaktan gocunmadılar. Onları ilkel şartlarda ölüme kendi elleriyle teslim edenler de, aldıkları canlardan yorulmadılar. Bir yaz filmi bundan daha trajik biçimde sonuçlanamazdı!

Yenilgi
Merkel'le konuşan Yunanistan Başbakanı Çipras, yeni bir öneri sunma konusunda anlaşmaya vardı.
Bu demektir ki, Avrupa Birliği Yunanistan'ı euro bölgesinden dışarı atamaz.
Merkel ve diğerlerinin Yunan halkının direnişi karşısında yelkenleri suya indirmesi kaçınılmaz. O yüzden bazı anlaşmalar
Avrupa Birliği'nin yenilmesi yerine geçer!

Mutluluk Takvimi
Çocukları sevindir.
Diş macunu tüpünü alttan sık.
Hapishaneye kitap gönder.

Çocuk gibi bakar
Sevgiyle bana
Bir akşam sofrası
Senin gözlerin
Giyinir kuşanır
Gelirken bana
Bayram sabahıdır
Senin gözlerin

Yollara dökülen
Bir sevgi seli
Yanıp da tutuşan
Bir yangın yeri
Hep içinde saklar
Kelimeleri
Sisli bir akşamdır
Senin gözlerin
Hakkı YALÇIN