Tarihi 22 Haziran 2011

Köpek ve insan

Müzisyen bir arkadaşım var. Serkan İzzet Özdoğan Bundan 5 ay önce bir arkadaşı iki saatliğine, bakması için kendisine bir köpek yavrusu bırakıyor. Serkan köpeği öylesine seviyor ki. Ertesi günü köpeğin sahibi oluyor.
***

Bir ay önce köpeğin böbreklerinden sorunu olduğunu öğrendi. Gittiği veteriner köpeğine 8 ay ömür biçerken, her hafta köpeğe serum bağlanıyor. Veterinerlerden biri, köpeğine ötenazi yapmasını bile önerdi. Arkadaşım büyük bir ümitle köpeğinin tedavisini sürdürüyor. Ölüme değil, hayata yatırıyor bir canlıyı.
***

Yunanistan'da da ilginç bir köpeğin öyküsü konuşuluyor. Militan gençlerin yanında yer alan eylemci bir sokak köpeği. Adı Sosis. Davasına inanmış bir köpek, insanlar için mücadele ediyor. Her protestoda eylemcilerin yanında. Bir meydan savaşına en önde giren asker gibi.
***

Bir başka köpek İzmir Karşıyaka'daki Doğançay Mezarlığı'na 1 ay önce gelen bir Doberman kırması. Adı Öksüz. Bir cenaze arabasının peşinden gelmiş ama görevliler onu sahipsiz bir köpek sanıp, kovmuşlar. Şimdi ölümüne bir sevginin temsilcisi olarak, sahibinin mezarını arıyor. Kardeşin kardeşi tanımadığı, çocukların ölen babalarını üç günde unuttuğu bir dünyada bu köpeğin sadakati dikkat çekici.
***

İnsanlar birbirlerini aşağılamak için "köpek" sözcüğünü çok kullanır. Ama onların aklının almadığı bir gerçek vardır. Aşağıladıkları köpeklerin sevgisine bile gıpta etmek! Onlar kadar sadık, onlar kadar vefalı olamamak. Ve onlar kadar cesur
***

O köpekler bazen dişlerini kalem gibi kullanır ve tarihlerini kendilerini yazarlar. Yaşamak için yiyip, yemek için yaşayan insanları utandırmak adına.

* * *
ANLATIM GÜCÜ
Kısa metrajlı film yarışmasından bir film. Gözleri görmeyen bir adam sokakta dileniyor. Önündeki kartona "Körüm ve açım" yazılmış. Yoldan geçen insanlar, önündeki kutuya tek tük bozuk para atıyor. Sonra bir işkadını adamın önünde duruyor, Adamın ayakkabılarını yokladığı kadın, kartonu ters çevirip bir şeyler yazıp gidiyor. Adamın önünden geçen insanlarda ani bir değişme ve kutu doluyor. Kadın akşam üzeri yeniden geliyor, adam ayakkabılarını yoklayarak, yazıyı yazan kadını fark ediyor. Ve soruyor. "Ne yaptınız da, böyle oldu." Birden karton levhanın üzerinde yazılanları okuyoruz. "Güzel bir gün ama ben bunu göremiyorum." İşte size anlatımın gücü.

* * *
Bilgi, akıllı insanın kafasında kalandır.

* * *
Suriye Devlet Başkanı Esad, Türkiye'ye gidenleri geri çağırmış. Kendi insanını sırtından vurduran birinin canı kan istiyor!

* * *
22 Haziran 2011
Mutluluk takvimi

Kopardığından daha çok çiçek ek.
Müzik ustalarını izle.
Evindeki eşyaların yerini değiştir.

* * *
Geç kalmış aşıklarıyız
Biz bu yangının
Bu sevda belki de
Kaderin zoru
Sevinçlerim de var
Korkularım da
Yemin bozdum gözlerine
İtiraf kadar gerçek
Aşka dair her şey içimde
Tenim sana alışık
Kafam karmakarışık
Bu yürek sana tutkun
Bu deli sana aşık
Hakkı YALÇIN