Damar sertliğine zeytinyağlı çare!

Daha çok kalp ve bacak damarlarında görülen sertleşme hayati rsik yaratıyor. Sinsi hastalığa karşı zerdeçal, zeytinyağı ve ceviz ilaç gibi etki ediyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Aralık 2017 Güncelleme 18 Aralık 2017, 00:55
Damar sertliğine zeytinyağlı çare!

İÇİNDEKİLER

HALK dilinde damar sertliği olarak bilinen 'ateroskleroz' hayatı tehdit ediyor. Atardamarların esnekliğini kaybedip kalınlaşması ve sertleşmesi ile oluşan bu damar hastalığı kalp krizi başta olmak üzere kalp rahatsızlıkları riskini arttırıyor. Bacaklardaki karıncalanma ve uyuşmanın, damar sertliğinin habercisi olabileceğini söyleyen uzmanlar, bu hastalığın sinsi gelişen ve kronik bir problem olduğunu vurguluyor. Damarların açılmasında birçok besinin etkili olduğunu belirten uzmanlar hastalıkla ilgili merak edilenleri ise şöyle yanıtlıyor:

DAMAR SERTLİĞİ NEDİR?
Bu hastalıkta, kan damarlarının iç kısımlardaki hücreler esnekliğini kaybedip zayıflar veya kandaki yağlı maddeler birikinti yapar, damar daralır. Damar sertliği en çok kalp ve bacağa giden damarları etkiler.

SEBEPLERİ NELERDİR?
Damar sertliği genetik olabilir. Ailesinde, birinci dereceden akrabalarında bu hastalık varsa, bu kişilerin dikkatli olması gerekir. Diğer risk faktörleri ise diyabet, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, obezite, sigara ve strestir. Yani kişinin ailesinde erken yaşta kalp krizi geçiren varsa, yaşı ilerlemişse damar sertliği için risk altındadır.

BELİRTİ VERİR Mİ?
Ateroskleroz'un tuttuğu damara göre belirtiler farklılık gösterir. Kimi hastada ise hiçbir belirti olmayabilir. Kalbi besleyen damarlar tıkanmaya başladığında göğüs ağrısı, şah damarlar tıkanırken felç, böbrek damarları tıkanırken yüksek kan basıncı olur. Bacağa giden damarlarda tıkanıklık halinde yürüme ile meydana gelen bacak ağrısı ve ileri vakalarda istirahatte bacak ağrısı önemli belirtilerdir. En sık görüldüğü yer bacağın arka kısmındaki kaslardır.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Tedavide asıl amaç, hastalığın ilerlemesinin engellenmesi ve geriletilmesidir. Bu amaçla ateroskleroz gelişiminde rol alan risk faktörleri engellenmeli veya tedavi edilmelidir. Erken dönemde damar sertliği anlaşılan kişilerde damar tıkanıklığını kontrol altına alacak ve kan dolaşımı destekleyecek ilaç tedavileri verilir. İleri aşamada cerrahi tedaviye başvurulur.

BESLENME ÖNEMLİ Mİ?
Sebze-meyve ağırlıklı, az et çok balık tüketen Akdeniz tipi beslenme tarzı ve düzenli egzersiz damar sağlığını korur. Katı yağı bırakıp daha fazla zeytin- yağı, farklı sebzemey- velerin bol tüketimi önemlidir.

ZEYTİNYAĞI: Akdeniz ülkelerinde kalp hastalıkları oranının az olması zeytinyağı sayesindedir. İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde kanseri önler ve tansiyonu düşürür.

TEMİZLEYİCİ BESİNLER
Dengesiz beslenme sonucu tıkanan damarlar ölüm riskini arttırıyor. Damarları temizleyen yiyecekler ise ömrü uzatıyor.

NAR: İçerisindeki antioksidanlar sayesinde kan akışını arttırır ve damar tıkanıklığını önler.

BADEM: E vitamini, çözünebilen lif ve tekli doymamış yağlar açısından zengin olan badem, damarlardaki hasarı engeller.

ARÇIN: Kandaki şekeri düşürür. Günde 1 çay kaşığı tarçın kandaki yağı yüzde 26 azaltır.

YULAF: Kolesterolü düşürüp damarları temizler.

ZERDEÇAL: Damar temizliğinde etkilidir. Damar sertliğini önler ve yağ depolanmasını engeller.

KUŞKONMAZ: Damarlardaki baskıyı azaltır, kan akışını hızlandırır. Ayrıca damar tıkanıklığı ve enflamasyona iyi gelir.

CEVİZ: Omega 3-6 yağ asidi bulunur. Cevizi 24 saat suda beklettikten sonra bu suyu içmek damarlar ve kolesterol için yararlıdır. Fazlası tansiyonu düşürür. MELİ SSA: Beyin-kalp ve sindirim sistemi üzerinde koruyucu ve kuvvetlendirici etkisi vardır. Spazm çözücüdür, damar açıcıdır, çarpıntıları ve kalp sıkışmalarını giderir. Sakinleştirir. Tansiyonu düşürücüdür.