Kanserin panzehiri çiğköfte

Sofraların vazgeçilmezi çiğköftenin faydaları saymakla bitmiyor. Kanserden koruyan bu mucizevi besin için uzmanlar “Fast food değil, çiğköfte yiyin” diyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Eylül 2017 Güncelleme 17 Eylül 2017, 00:00
Kanserin panzehiri çiğköfte

İÇİNDEKİLER

Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olan çiğköfte, hem lezzeti hem de sunduğu şifa ile dikkat çekiyor. Özellikle sağlık açısından etsiz tüketilmesi tavsiye edilen çiğköftenin faydaları saymakla bitmiyor. Uzmanlar, sofralarımızdan eksik etmediğimiz bu yöresel lezzet için "Fast food değil, çiğköfte tüketin" diyor. Aşırıya kaçmadığı takdirde çiğköfte, pek çok hastalığa panzehir olarak gösteriliyor. İçerisinde bulunan pul biber, bulgur, ceviz ve baharatlar şu faydaları sağlıyor:

KOLESTEROLÜ FRENLE: İçerisindeki kırmızıbiberde bulunan E ve C vitaminleri kötü kolesterolü düşürüyor. Bunun yanı sıra çiğköftede bolca kullanılan ceviz de kolesterole savaş açıyor.

ANTİOKSİDAN DEPOSU: Kırmızıbiberde bulunan "fenolin" adlı antioksidan madde tüm mikroplara savaş açıyor. Sindirimi hızlandıran pul biber, baş ağrısından eklem iltihaplarına kadar pek çok rahatsızlığa şifa oluyor. Toksinlerin atılmasına yardımcı oluyor.

KANSERE ÇARE: Kırmızıbiber, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bu sayede çağın vebası haline gelen kansere savaş açıyor. İçeriğindeki "likopen" bağırsak, rahim ve prostat kanserinden koruyor. B vitamini ile sinir ve sindirim sistemini güçlendiriyor.

KALP DOSTU: Her derde deva kırmızıbiber, kalbimizi de koruyor. Ayrıca ceviz, içerisinde bulunan yağ ile kan-damar sisteminin rahatlamasını sağlıyor. Çiğköftenin olmazsa olmazı bulgur ise içerisinde potasyum ile bağırsak ve kalp dostu olarak biliniyor.

BEYİN GELİŞİMİNDE ETKİLİ: Ceviz, kavrama ve anlamayı geliştiriyor. Cevizdeki melatonin, beyin bezesi tarafından salgılanan melatoninin insan vücudunun kullanıma hazır formunu içeriyor.

DİYET YAPANLAR DİKKAT: Çiğköftede bolca bulunan bulgur, yüksek bir lif kaynağı olması nedeniyle tok tutuyor. Kilo kontrolünü kolaylaştırıyor. Kabızlığı önlüyor.

GRİBİN İLACI: Yendiğinde nefes yollarını açıp insanı ferahlatan kırmızıbiber, bronşit ve grip gibi hastalıklara da fayda sağlıyor.