Çilek-yumurta-şeftali tatil hastalıkları bitti!

Güneş yanıkları, uçuklar, mantar, yıpranmış saçlar ve kas krampları... Yaz aylarına özgü bu rahatsızlıklar can sıkarken, uzmanlar, ‘Besinler gücünden yararlanın, tatilin keyfine varın’ uyarısı yapıyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Ağustos 2017 Güncelleme 16 Ağustos 2017, 00:42
Çilek-yumurta-şeftali tatil hastalıkları bitti!

İÇİNDEKİLER

Sıcak yaz günleri beraberinde birçok rahatsızlığı da getiriyor. Tatil beldeleri tatilcilerle dolup taşarken, uzmanlar başta güneş olmak üzere pek çok unsurun istenmedik sorunlara yol açtığı uyarısında bulunuyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nil Şahin Gürhan da, "Sıcaklıkların yüksek olduğu bugünlerde karşılaşılabilecek olası problemlere karşı önlemler almak çok önemli" diyor. Yaza özgü rahatsızlıkların üstesinden gelmek için besinlerin gücünden faydalanmak gerektiğini belirten Gürhan, şu tavsiyelerde bulunuyor:

Cildinizi çilekle koruyun: Güneş ışınları, tuzlu deniz suyu ya da klorlu havuz suları cildinizin daha kolay kurumasına yol açar. Güneş yanıkları ve böcek ısırıkları da cildinizin hasar görmesine neden olabilir. Bu gibi durumlar için cilt sağlığını koruyan, antioksidan ve C vitamini içerikleri zengin ahududu, yaban mersini ve çilek gibi yaz meyveleri özellikle cilt problemlerinizi aşmanıza yardımcı olur. Et, tavuk, balık, kuru baklagiller ve süt, peynir gibi protein ve A vitamini içeren besinleri tüketmeniz de cildimizin hasarlı dokusunun iyileşmesini hızlandırır. Cilt kuruluğu için sağlıklı, yeterli beslenmemiz ve de bol miktarda su içmeniz problemin giderilmesi için çok önemlidir. b vitamini zengini beslenin
Uçuklara karşı yumurta: Güneş uçuk çıkmasını tetikleyebilir. Bunun için güneş koruyucu krem kullanılmalı. B vitaminlerinden ve riboflavinden zengin olan tam tahıllı besinler ile et, balık, yumurta, kuru baklagiller ve kuru yemişler tüketmelisiniz.
Yıpranan saçlara yoğurt: Güneş, tuzlu ya da klorlu sular saçların yıpranmasını hızlandırır. Et, tavuk, balık, kuru baklagiller ve süt, peynir gibi protein içeren besinler saçın keratin yapısını güçlendireceği için tüketilmesi faydalı olacaktır. B5 vitamini (yoğurt ve avokado), B8 vitamini (ciğer ve yumurta), folik asit (tam tahıllar ve kuru baklagiller), kalsiyum (süt ve yoğurt) ve çinko (et ve balık) içeren besinler saç dökülmelerini azaltıp yenilenmesini ve parlamasını sağlar. Bu besin öğeleri cilt sağlığı için de gereklidir.
Krampları şeftaliyle yenin: Yüzerken ya da plajda voleybol oynarken başınıza gelebilecek problemlerden biri de kramplardır. Kas krampları aşırı yüklenme ve su kaybı nedeniyle oluşabilir. Yeterli su alamayan sistemimizin elektrolit dengesi bozulur ve kramplar başlar. Bu duruma maruz kalmamak için bol su içmeli, gerekirse doğal maden suyu tüketmelisiniz. Ayrıca potasyum içeriği yüksek; şeftali, erik, muz, üzüm, kavun, karpuz, kayısı, patates, fasulye, mantar ve ıspanak gibi besinler de faydalı olacaktır.
Mantar enfeksiyonları: Yaz aylarında suya daha çok maruz kaldığımız için mantarların üremesine de ortam yaratmış oluyoruz. Bu gibi mantarların yol açtığı enfeksiyonlar için şeker ve şekerli besin tüketimimizi azaltmamız hatta mümkünse bir süre tüketmememiz gerekiyor. Tatlı ve şeker ihtiyacımızı taze mevsim meyvelerinden sağlamalıyız. Enfeksiyonu daha çabuk iyileştirebilmek için de probiyotik içeriği yüksek ayran, yoğurt, kefir gibi besinlerden de destek almalısınız.

GÜNEŞ ÇARPMASI ACİL TEDAVİ İSTER
Yaz aylarının en tehlikeli rahatsızlığı güneş çarpmasıdır. Aşırı terlediğiniz zaman vücut tuz kaybına uğrar ve susuz kalabilir. Vücut sıcaklığı da güneş çarpmasına yol açacak kadar yükselebilir. Buna bağlı olarak bulantı, baş ağrısı, bayılma ve baş dönmesi oluşabilir. Böyle bir durumda serin yere geçmek ve bol sıvı tüketmek 30 dakika içinde düzelmenizi sağlayabilir. Vücut sıcaklığı 40 dereceye yükseldiğinde sersemlik, kusma, hızlı solunum ve bilinç kaybı görülebilir. Güneş yanığı acil tedavi gerektirir. Tedavi edilmeyen güneş çarpması hızla beyin, kalp, böbrek ve kaslara zarar verebilir. Hasar, ciddi komplikasyona neden olup daha uzun tedaviler gerektirebildiği gibi, ölüm riskini de arttırır.

ELEKTROLİT DENGESİNİ KORUYOR
Yeterli su içilmemesi sonucu vücuttaki elektrolik dengesi bozuluyor. Bu da kramplara yol açıyor. Uzmanlar özellikle yüzerken tehlike yaratan kramplara karşı potasyum deposu şeftali, erik ve muz yenilmesini öneriyor.

KIRMIZI MEYVELER YANIK CiLDi BESLER
Antioksidan zengini çileğin yanı sıra yaban mersini, ahududu gibi kırmızı meyveler, yaz döneminde yaşanan cilt kuruluğu ve yanıkların tedavisinde etkili oluyor.