Yüksek tansiyonu 12'den vurun

Ülkemizde her 3 kişiden 1’inde görülen hipertansiyon, artık 10 yaşındaki çocukları da yakalıyor. Prof. Dr. Dağdelen, kalp, beyin ve böbrekleri bitiren bu hastalığın 12 tetikçisine karşı uyarıda bulunuyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Temmuz 2017 Güncelleme 02 Temmuz 2017, 00:00
Yüksek tansiyonu 12’den vurun

İÇİNDEKİLER

Obezitenin artması ve stresin tetiklemesiyle tansiyon son yıllarda yüksekten uçmaya başladı! Ülkemizde her 3 kişiden 1'inde görülen hipertansiyon, diğer bir deyişle kan basıncının 120/80 mmHg'nin üzerinde olması, 10 yaşındaki çocukları bile tehdit eder hale geldi. Çoğu zaman belirti vermeden sinsice ilerleyip kalp, beyin ve böbrek gibi organlarda hasar oluşturan hipertansiyonu geç kalmadan tedavi etmek gerekiyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Dağdelen, hipertansiyonun kontrol altına alınması için öncelikle nedenlerin tespit edilmesi gerektiğini belirterek, 12 etkeni şöyle anlatıyor...

Ailesel hipertansiyon: Birinci veya ikinci derece yakınlarında hipertansiyon öyküsü olan kişilerde bu hastalığın gelişme riski 5-6 kat artıyor.
Yüksek tuz tüketimi: Aşırı tuzlu beslenmek uzun dönemde damar sertliğine yol açar, tansiyonu yükseltir.
Böbrek hastalıkları: Böbreklerin hücrelerinde oluşan tahribatlar ile böbrek damarı ve hücre toksisitesi gibi hastalıklar da kan basıncını artırır.
Obezite: Kilo artışıyla kalbin daha fazla kan pompalamak zorunda kalması kalp-damarlara yük oluşturuyor. Tansiyonu yükseltiyor.
Ha talı beslenme: 2 ay ve daha uzun süre şeker ile şekerli besinler tüketmek büyük tansiyonu 6.9 mmHg, küçük tansiyonu da 5.6 mmHg oranında yükseltiyor.
Diyabet: Bu hastalık damarlarda sertleşmeyi artırıyor.Tansiyona zemin hazırlıyor.
Uyku apnesi: Uyku apnesi olanlarda hipertansiyon gelişme riski 2 kat fazla oluyor.
Stres: Stres tek başına etken olmasa da hipertansiyona meyil varsa kan basıncı değerini artıran ek bir risk faktörü.
Sigara: Uzun vadede damarları kalınlaştırıp tansiyonu yükseltiyor.
Alkol: İkincil etken olarak tansiyonu artıran risk faktörlerindehrin.
Endokrin hastalık: Örneğin tiroit hormonları fazla salgılandığında damarların yükü artar tansiyon yükselir.

DOĞAL GIDALAR İMDADA YETİŞİYOR
Hipertansiyon ile mücadelede bazı besinler etkili oluyor. Doktora danışılarak kullanılması önerilen bu besinler şöyle sıralanıyor:
Limon: Sabahları bir bardak suya yarım limon sıkarak içebilirsiniz.
Karpuz çekirdeği: Kan damarlarını genişleten 'cucurbocitrin' adlı bir bileşik içerir. Böbrek işleyişini geliştirmeye yardımcı olur. Bu da tansiyonu düşürür.
Sarımsak: Günde 1-2 diş sarımsak tüketmek yüksek tansiyona iyi gelir. Akşamları sarımsaklı yoğurt veya cacık da yenilebilir.
Muz: Düzenli olarak muz yemek yüksek tansiyona iyi gelebilir.
Kereviz: Günde 1 bardak kereviz sapı yemek yüksek tansiyon tedavisi yanında, kan damarlarını ciddi anlamda korumaya yardımcı olabilir.
Acı biber: Özellikle hafif hipertansiyon hastaları için acı biber faydalı olabilir. Bu arada kanda biriken trombositlerin oluşumunu engelleyerek pürüzsüz akışı sağlar.

KISIR DÖNGÜ
Hipertansiyon ile böbrek hastalıkları arasında kısır döngüye dönüşen bir tablo olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sinan Dağdelen, "Böbrek hastalıkları tansiyonu yükseltiyor, tansiyon yükseldikçe de böbrekte hasar oluşuyor. Bu zinciri kırmanın en önemli noktası ise öncelikle kan basıncını ilaç tedavisiyle kontrol altına almaktır" diyor.