Aşkın tuzu-biberi susatıyor herkesi

Tuzlu gıdaların, aşık olunduğunda salgılanan ‘oksitosin’ hormonunu artırıp mutlu ettiğini söyleyen Dr. Şamilgil uyardı: Ramazan’da fazla tuz ve acı biber suya hasret çektirir...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Haziran 2017 Güncelleme 15 Haziran 2017, 02:07
Aşkın tuzu-biberi susatıyor herkesi

İÇİNDEKİLER

Sıcak hava ve 17 saatlik oruç süresi, iftar ile sahurda beslenmenin önemini artırıyor. Oruçluyken çok fazla susadığını söyleyenlere İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Sağlıklı Yaşam Merkezi Direktörü Dr. Özgür Şamilgil önemli uyarılarda bulunuyor:

MUTLULUK VERİYOR AMA...
Çalışmalar; fazla tuzlu gıda tüketmenin, aşık olduğumuzda salgılanan oksitosin hormonunu arttırdığını gösteriyor. Fazla tuzlu yemek hoşumuza gitse de böbreklerin atım kapasitesinin üzerinde tuzlu gıda tüketimi, susamayı arttırıyor. Özellikle tuzla işlenmiş besinlerden zeytin, peynir, cips, turşu, tuzlu hamur işleri, et kavurma, sucuk, sosis, salam, pastırma, lakerda, tuzla kavrulmuş kuruyemiş, şalgam suyu, turşu suyu, fazla tuzlu ayrandan uzak durmak gerekiyor.

ŞEKER DEPOLARI...
Kana hızlı karışan şekerli gıdalar tıpta 'glisemik indeksi yüksek' gıdalar olarak adlandırılır. Başta beyaz unlu gıdalar yani beyaz ekmek, pide, pizza, börek, poğaça, kek, kurabiye, ayrıca pirinç, patates, tulumba tatlısı, baklava, şekerpare, revani, lokma, kadayıf, künefe, şöbiyet, Kemalpaşa gibi şerbetli tatlılar, çikolata, bal, reçel, şekerli meşrubatlar, meyve suları, muz, üzüm, incir ve kavun gibi meyvelerin şeker oranı yüksektir. Bu gıdalar fazla yenildiğinde vücudun su depolarının boşalmasına neden olur. Şeker hastalarının idrara sık çıkmaları ve çok susamaları bundandır. Beyin, fazla şeker yüklenmesi tespit eder ve susama duygusunu arttırır. Su içerek bu durumu düzeltmemizi sağlar.

ACININ ATEŞİ YAKIYOR!
Acı kırmızı biber, hardal gibi yoğun lezzeti olan baharatlar da susatıyor. Bu nedenle oruçluların kebaplar ve mezelere dikkat etmesi gerekiyor. Ayrıca şekerli tuzlu gıdaların karışımı ve tuzlu acılı gıdaların karışımı en çok susatan gıdaların başında geliyor.

3 LİTRE ŞART DEĞİL
Toplumda yaygın kanının aksine günde 3 litre kadar su içme zorunluluğu yoktur. Bunun bilimsel temeli bulunmuyor. Çünkü herkesin su ihtiyacı farklıdır.Susama duyusu, en önemli belirleyicidir. Suyu iftarla sahur arasına yayarak içmek gerekir.

YEMEKTE İÇMEYİN
İftar yemeği sırasında fazla tüketilen su, mide asidinin gücünü azaltacağından protein sindirimini geciktirecek, hazmı zorlaştıracaktır. Daha açık bir ifadeyle suyu iftarla sahur arasına yayarak içmek bu tür tehlikeleri engelleyecek, sindirimi rahatlatacaktır.

AŞIRISI ZEHİRLER
Kısa sürede aşırı miktarda su içmek su zehirlenmesine neden olur. Hücrelerin içine aşırı su, sodyum ve kalsiyum tuzları girerek hücreleri şişirir, fonksiyonları bozar. Vücut, ölümcül olabilecek bu durumda alarma geçerek stres hormonu salgılar. Suyu kesip tuz alımını artırılmak gerekir.

NEYİN YERİNE NE YEMELİ?
*Beyaz unlu ekmek, pide, pizza yerine; az tuzlu kepekli veya çavdarlı, tam tahıllı ekmek.
* Salamura peynir zeytin yerine; az tuzlu peynir, çökelek, sele zeytini.
* Kızartma, kavurma, pastırma ve kebap yerine; az tuzlu ızgara, haşlama veya fırında et, tavuk, balık.
* Hazır çorbalar, unlu çorbalar yerine; az tuzlu ev yapımı sebze, yoğurt çorbaları.
* Pirinç pilavı yerine; kepekli pirinç, kepekli bulgur, kepekli makarna.
* Tuz yerine; limon ve sirkeyle lezzetlendirilmiş domates, kabuklu salatalık, yeşillik ağırlıklı salatalar.
* Şekerli meşrubatlar yerine; soda, ayran, kefir, süt.
* Cips ve patates kızartması yerine; kavrulmamış tuzsuz kuruyemiş.
* Şerbetli tatlılar yerine; az şekerli sütlü tatlılar, şeker katkısız meyve tatlıları, hoşaf, komposto, güllaç, karpuz, kayısı, erik gibi az şekerli bol sulu meyveler.
* Zeytinyağlı sebzeler, kuru baklagiller