Kronik hastalıklar oruçluyu zorlar

Tansiyondan şekere, ülserden migrene kadar birçok kronik hastalık oruç tutmayı zorlaştırıyor. Dr. Karadağ, bu hayati hastalıklara karşı beslenme önerilerinde bulunuyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Haziran 2017 Güncelleme 07 Haziran 2017, 02:09
Kronik hastalıklar oruçluyu zorlar

İÇİNDEKİLER

Ramazan'ın yaz sıcaklarına gelmesi kronik hastalığı olanlarda hayati risk yaratıyor. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ, çocuklar, hamileler, yaşlılar ve kronik hastalığı olanların açlığasusuzluğa karşı daha duyarlı olduğuna dikkat çekiyor. Oruç tutarken metabolik hızın yavaşladığını söyleyen Dr. Karadağ, "Halsizlik, mide boşalmasında yavaşlama, şeker düşüklüğü olmakta; bu durum ise kronik hastalığı olanları olumsuz etkilemektedir" diyor. Oruç tutmak için mutlaka doktor onayı alınması gerektiğini belirten Dr. Karadağ, kronik hastalığı olanlara önerilerde bulunuyor...

DİYABET:
TİP-1 diyabet hastalarının tamamı ve insülin kullanan TİP- 2 diyabet hastalarının oruç tutması sakıncalı. Ağızdan şeker ilacı kullananlar; açlık-tokluk kan şekeri seviyeleri ve son 3 aylık kan şekeri ortalamaları makul seviyelerde ise doktorlarına danışarak oruç tutabilirler. Sabah aç karnına ilaç kullanan diyabet hastalarının hipoglisemi riskinden dolayı doktor kontrolünde açlık şeker hapı değiştirilmeli.

NE YAPMALI?
İftar ve sahurda karbonhidrat ile yağdan zengin beslenmeyin.
Yumurta, süt, tuzsuz peynir gibi düşük glisemik indeksi olan ve yavaş sindirildiği için tokluk hissi veren, kana yavaş salındığı için kan şekerinin düşmesini engelleyen gıdalar tüketin.
Pide, makarna, pilav gibi şekeri hızlı yükseltip düşüren besinlerden kaçının.
İftar ve sahur arasında, saatlere yayarak mutlaka en az 2 litre su için.
İftardan sonra tatlı yeme isteği olduğunda en az 1 saat bekleyin. Şerbetli tatlılardan kaçının. Şekeri azaltılmış sütlü tatlı tercih edin.

ASTIM-KOAH
Nefes açıcı spreyler, buhar tedavileri akciğerden emilemediği, sistemik dolaşıma katılamadığı için orucu bozmuyor. Astım, KOAH hastaları reflüye karşı önerilere uymadığında kuru öksürük ve nefes darlığı atakları artabiliyor.

NE YAPMALI?
Öğle sıcağında evden dışarı çıkmayın, açık renkli ve geniş kıyafet giyin.
Kendinizi yormayın. Eve gelince ılık suyla duş alın.
Sahur ve iftardan hemen sonra uzanmak reflüyü artırdığından hemen yatmayın.
Hızlı ve fazla yemek reflüyü artırdığından yavaş ve lokmaları iyi çiğneyerek yiyin, midenizi suyla doldurmayın.
Terlemeyle kaybedilen su balgamı koyulaştıracağı için iftarla sahur arasında mutlaka 2-2.5 litre su için.

TANSİYON
Hipertansiyon hastalarının oruç tutması sakıncalı. Ancak tansiyon hastalığı kontrol altında olanlar ve ek komplikasyonları olmayanlar, doktor kontrolünde ilaç saatleri yeniden düzenlenerek oruç tutabilir. Doktorunuz onay verdiyse, oruç tutmanın huzuru ile tansiyon düzene bile girebiliyor.

NE YAPMALI?
Tansiyonunuzu gün içerisinde daha sık kontrol edin ve herhangi bir sıkıntı hissettiğinizde mutlaka sağlık kuruluşuna başvurun.
Güneşe öğle saatlerinde çıkmayın.
İftar ile sahur arasında en az susamamış olsanız bile 2 litre su için.
Tuzlu peynir, zeytin, turşu, maden suyu, beyaz ekmek gibi besinlerden kaçının.

MİGRENİ OLAN TURŞU YEMESİN
Uyku ve yemek düzenine riayet edilmesi, sahura kalkılarak oruç tutulması, migreni artıran yiyeceklerden uzak durulması halinde baş ağrısı atakları seyrekleşirse migren hastaları oruç tutulabilir.

NE YAPMALI?
Doktorunuz oruç tutabileceğiniz konusunda onay verdiyse, ilaçlarınızı Ramazan'a göre ayarlayarak düzenli için.
İftarla sahur arasında bol su tüketin.
Düzenli uykunuzu almaya özen gösterin.
Açlıkla birlikte artacak stres, migren atağını artıracağı için oruçluyken, gün içinde stresi minimalize edecek şekilde hayat tarzınızı düzenleyin

MİDE-BAĞIRSAK
Mide-bağırsak problemi olanların büyük kısmı iftar sonrası acillere koşuyor. Çünkü hızlı yemek, yemek sırasında bol su içimi, mideyi gerecek şekilde çok yemek, iftarı açtıktan sonra midebağırsak şikayetlerinin artmasına neden oluyor.

NE YAPMALI?
Yemek sırasında aşırı su içmeyin. Su içimini saatlere yayın.
Lifli, sulu, zeytinyağlı, sebzeli Akdeniz tipi beslenin.
Hızlı yemeyin, besinleri iyi çiğnemeden yutmayın, yemekten sonra hemen yatmayın.
Aşırı yağlı, baharatlı yiyecekler ve şerbetli tatlılardan kaçının.
Karnınızda şişkinlik ve gaz varsa; süt, süt ürünleri ve glutenden fakir beslenin