Pekmez-meyve suyu kalbin sonu

Sofra şekeri, pekmez, asitli ve kolalı içecekler ile meyve sularının hiçbir besin değeri taşımadığını söyleyen Prof. Dr. Erk, ‘Taze sıkılmış meyve suyu da şeker deposudur. Tüm bu besinler çocukları şişmanlatıp kalp hastalıklarına yol açar’ dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Nisan 2017 Güncelleme 04 Nisan 2017, 00:00
Pekmez-meyve suyu kalbin sonu

İÇİNDEKİLER

Kan yapar, öksürüğü keser diye özellikle kış aylarında bolca tükettiğimiz pekmez de faydasız çıktı! Pekmez gibi sofra şekeri, kolalı içecekler ve meyve sularının da sağlığa hiçbir yararı olmadığını söyleyen Prof. Dr. Osman Erk, "Günümüz toplumunun beslenmesinde önemli yeri olan özellikle çocukların tükettiği meyve suları da glisemik indeksi yüksek, gerçek besinlerden fakir, obezite ve kalp hastalıklarına yol açabilen gıdalardır" dedi. Meyvelerin yararlı kısımlarının kabuk ve etli bölümlerinde bulunduğunu, meyve sularının fazla şeker içerdiği için tercih edilmemesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Erk, tatlıya mesafeli yaklaşmak gerektiğini belirterek şu uyarılarda bulundu:

İŞLENMİŞ TEHDİT
İşlenmiş gıdalar hem gerçek besin içermezler hem de vücudu yorarlar. Bu işlenmiş gıdaların sindirim ve emilimi için vücut depolarında bulunan mineral, enzim ve fitobesinler kullanılmak zorundadır. Bu tür yiyecekler hem gerçek besinden yoksundurlar hem de vücutta var olan besinlerin harcanmasına yol açarlar.
Taze sebze, meyve, tam tahıl ve kuru baklagillerden oluşan bir diyette yüzde 15 kadar sağlıklı yağ vardır. İnsülin direnci ortaya çıkmaz ve kilo verilir. İşlenmemiş, doğal karbonhidratlardan oluşan bir diyet; yağlı, işlenmiş ve hayvansal gıdalara göre çok daha fazla lif ve daha az kalori içerir.
Karbonhidrattan zengin sebze-meyveler sanılanın aksine daha az kalori içerirler. Lif ve besin bakımından zengindirler.
Sebze, meyve, tam tahıllar, kuru baklagiller, tohumlar ve kuruyemişler organik olarak üretilmiş ve taze ise gerçek gıdalardır. Gerçek gıda; doğada var olduğu gibi olan, doğal ve işlem görmemiş besinlerdir.

KALORİSİ AZ AMA DOYURUCU
Tüketilen sebze-meyvelerin miktarı ve çeşitliliği ne kadar fazla olursa kanser ve kalp hastalıklarına karşı o kadar çok fayda sağlanmış olur.
En renkli ve parlak sebze-meyveler en fazla antiaging ve antikanserojen fitokimyasalları içerir. Sebze-meyve, tam tahıllar en sağlıklı besinlerdir. En az kalori ile doymayı sağlayan yiyecekler yeşil sebze ve baklagillerdir.

ÇOK ÇABUK ACIKIYORSANIZ SEBEBİ BELLİ
Çay şekeri, akide şekeri, meyve şekerleme ve pelteleri, karamel, lokum, marmelat, reçel, bal, pekmez, çikolata, tahin helva, kuru sebze, meyve ve pestilleri, meyve suyu, taze meyveler basit karbonhidrattan zengin gıdalardır. Çok kolay sindirilip, hızla emilerek kan şekerini yükseltirler. İnsülin seviyesini de bozarak acıkma hissine neden olur. Kişi sık ve fazla yiyerek kilo almaya elverişli hale gelir. Kan insülin seviyesi de yükselir.

CANINIZ TATLI İSTİYORSA TAZE MEYVE YİYİN
Taze, organik meyve:
Tercih et
Kurutulmuş meyve:
Ölçülü tüket
Taze sıkılmış meyve suyu:
Sınırlı iç
Kutu meyve suyu:
Asla içme

MAKARNA PİLAV TATLI SAYILMALI
Taze meyve, baklagiller, tam tahıllar, kök sebzeler temel olarak karbonhidrat içerir. Doğada bulunmayan, fabrika ve tezgahlarda üretilen işlenmiş karbonhidratlar (beyaz ekmek, beyaz pirinç, makarna, çörek, pasta) bol kalorili, besin değeri düşük yiyeceklerdir.
Bu yiyecekler yüzünden pankreastan hızla insülin salgılanır, kan şekeri düşer ve insan tekrar yemek yeme ihtiyacı hisseder. Bu tür beslenme; zaman içinde vücutta yağlanmaya yol açar, insülin direnci gelişir ve sonuçta TİP-2 diyabet ortaya çıkar.
Beyaz ekmek, beyaz pirinç, makarna gibi yiyecekler tatlı sayılmalıdır. Rafine karbonhidratlar diyetten çıkarılırsa kilo verilir ve sağlıklı olunur.

TAM TAHILLI TERCİH EDİN
Ekmek ve makarnadan kopamayanlar en azından tam tahıllardan yapılmış olanlarını tercih etmeli. Tam tahıllar lif, mineral, vitamin, fitobesin ve E vitaminden zengindir. Bir yiyecek ne kadar doğal ise o kadar sağlıklıdır, ne kadar işlenmiş ise o kadar sağlıksızdır. Bir besinin rafine edilmesi onun besin değerini düşürür. Buğday işlenip beyaz una dönüştürüldüğünde lifinin %80'ini kaybeder.