Her ilacı yutma karaciğeri yorma

Uzmanlar ‘vücudun fabrikası’ karaciğer konusunda uyarılarda bulundu: Doktora danışmadan ilaç içmeyin. Aktarda her gördüğünüzü şifalı zannetmeyin

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Nisan 2017 Güncelleme 04 Nisan 2017, 00:37
Her ilacı yutma karaciğeri yorma

İÇİNDEKİLER

Karaciğer yüzlerce farklı görev üstlenir. Bunların arasında belli vitamin ve mineralleri depolamak, yiyecekleri kullanılabilir enerjiye dönüştürmek, kandaki yağ, şeker ve amino asit miktarını düzenlemek bulunur. Yorulmuş bir karaciğer bu görevleri yerine getiremez ve hastalıklara davetiye çıkabilir. Liv Hospital Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Binnur Şimşek karaciğer sağlığını korumak için yapılması gereken püf noktaları anlattı... Pek çok ilaç veya bitkisel ürünün karaciğer için zararlı etkileri olabilmektedir. Hangi ilaç veya ürünün karaciğer hasarına sebep olabileceğini önceden mutlak biçimde tahmin etmek her zaman mümkün olmamaktadır. Özellikle bazı grup antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar, aktarlarda satılan bitkisel ürünler ve mantar zehirlenmesi; karaciğerde hasara yol açabilmekte ve karaciğer yetersizliği tablosuna sebep olarak acilen karaciğer nakli yapılamazsa, ölüme dahi götürebilmektedir.

KUAFÖR SALONLARINA
DİKKAT edi n! Özellikle hepatit B ve hepatit A gibi aşı ile korunması mümkün olan hastalıklara karşı aşılar yaptırmalıdır. Ayrıca bu virüslerin bulaşmasını önlemek amacıyla kişisel hijyen kurallarına çok dikkat edilmelidir. Hepatit B ve C virüslerinin bulaşmasına yol açabilecek korunmasız cinsel temastan kaçınılmalıdır. Steril olmayan malzeme kullanılarak yapılan tıbbi girişimler (diş tedavileri, anjiyografi, jinekolojik muayeneler vb.) dövmetatoo, manikürpedikür gibi uygulamalarda tek kullanımlık malzemeye özen gösterilmelidir.

EGZERSİZ ÇOK ÖNEMLİ
Obezite ve kontrolsüz diyabet hastalığı karaciğer yağlanmasına yol açmaktadır. Bu yağlanma öncelikle basit yağlanma şeklinde başlayıp, sonrasında yağlı hepatit denilen karaciğer iltihabına neden olabilmektedir. Yıllar sonrasında da yağlı hepatit siroza dönüşebilir. Karaciğer hastalığı olanlar hiç alkol almamalıdır. Sağlıklı beslenme, yeterli fiziksel aktivite ve kilo kontrolü ile karaciğer yağlanması önlenebilir. Bu nedenle yağlı ve karbonhidratlı gıdaların tüketimi sınırlanmalı, sebze-meyve tüketimi arttırılmalıdır. Kas gücünün korunması ve arttırılması, denge ve koordinasyonun güçlendirilmesi için mutlaka düzenli egzersiz yapılmalıdır.

İşte karaciğeri zehirlerden arındırmak yani karaciğer detoksu için faydalı doğal çözümler...
Limon Suyu: Sabahları bir bardak suya yarım limonun suyunu sıkıp içmek karaciğeri uyandırmanın müthiş bir yoludur. Limonun ekşi tadı karaciğer ve sindirim sistemine, sinir ve hormon aktivasyonunu tetikler. Özellikle yavaş çalışan bağırsaklara sahip kişilere çok yardımcı olabilir.

Brüksel Lahanası: Brassica ailesi sebzelerinden olan lahana, brokoli ve Brüksel lahanası glukozinolatlar içerir. Glukozinolatlar sülfür içeren bileşiklerdir ve karaciğeri hasardan korurlar. Ayrıca toksinleri ve aşırı hormonları atma yeteneğini geliştirirler.

Zerdeçal: Köriye sarı rengini veren zerdeçalın dikkat çekici enflamatuar karşıtı etkileri vardır. Bu etkiyi tüm vücutta ve karaciğer üzerinde gösterir.
Karaciğerde bir virüs veya enfeksiyon olduğunda da zerdeçal çok faydalıdır.

Yaban Elması: Temizleyici özelliğe sahip bir bitkidir. Karaciğer sorunları fiziksel görünüme yansıyorsa ve kişi kendini toksik hissediyorsa kullanılabilir.

Su: Sıvı tüketimi karaciğerden atıkların çıkışını geliştirir. Yeterince su içmemek ise safra kesesi taşlarının oluşması ihtimalini artırır.

Çinko: Çinko vücudun her yerindeki enzim reaksiyonları için önemlidir.

Karahindiba Kökü: Karaciğer sağlığı için geçmişten beri kullanılmaktadır.

Enginar: Antioksidan özellikleri nedeniyle karaciğere iyi gelir.