Yapay şeker acıyı çeker!

Ülkemizde 8 milyon kişi diyabetin pençesinde kıvranıyor. Şeker yerine kullanılan suni tatlandırıcılar ve ‘light’ içecekler insülini uyararak bu hastalığa zemin hazırlıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Nisan 2017 Güncelleme 03 Nisan 2017, 00:00
Yapay şeker acıyı çeker!

İÇİNDEKİLER

Diyabet yani şeker hastalığının görülme sıklığı son yıllarda tırmanışa geçti. Dünyada 420 milyon, Türkiye'de ise 8 milyon kişi şeker hastalığının pençesinde kıvranmaya başladı. Öyle ki, bu hastalık 12 yaşında bile görülür oldu. Diyabette genetiğin risk faktörü olduğunu ifade eden Prof. Dr. Osman Erk, "Fakat hastalığın tüm dünya ölçeğinde hızla yaygınlaşması sadece genetik risklerle açıklanamaz. Çevresel etkenler ve sürdürülen yaşam biçimi diyabetin ortaya çıkmasında en önemli faktördür. Genler diyabet silahını doldurur fakat tetiği çeken çevre ve yaşam biçimidir" dedi.

LİGHT YALANI...
İşlenmiş, hazır, unlu gıda tüketimi, bol şekerli asitli içecekler ve 'light' denilen suni tatlandırıcılı besinlerin de diyabeti tırmanışa geçirdiğini söyleyen Prof. Dr. Osman Erk, "Yapay şeker, açlık ve tokluk hormonlarının işlevini görmesini engeller. İnsülin salgılanmasını uyararak şeker hastalığına zemin hazırlar" diye konuştu. Şekerli sıvı içeceklerin obezite ve diyabete katı gıdalardan daha sık neden olduğunu, bu tür içeceklerdeki kafeinin insülin direncini kolaylaştırıp bağımlılık yaptığını anlatan Prof. Dr. Erk, "Bu durumda kişi doyma hissi duymaz ve hızla kilo alır. Ortalama bir şekerli sıvı içecekle günde 150-200 kalori fazladan alınmış olur. Bu da 1 yılda 6-8 kilo daha fazla şişmanlık anlamına gelir" dedi. Prof. Dr. Erk, şu uyarılarda bulundu:
Obezite, diyabet ve hipertansiyon kardeş hastalıklardır ve tüm dünyada önlenebilir ölüm nedenlerinin başında yer alırlar.
Birinci derece akrabalarında diyabet olanlarda risk yüksektir. Bazen hastalık önce çocuklarda daha sonra ebeveynlerde ortaya çıkabilir.
Açlık insülin düzeyinin 5 olması ideal, 5-10 arasında olması makul, 10'un üzerinde olması ise tehlikelidir.
Yüksek açlık-tokluk insülin seviyeleri gelecekteki şeker ve kalp hastalığı açısından gösterge niteliğindedir.
Bel ne kadar kalın ise pankreas o kadar insülin salgılıyor demektir.
Stres ve uykusuzluk kan kortizol düzeyini artırarak kan şekeri ve kolesterolü yükseltir, bel kalınlığı artar ve diyabet gelişimi kolaylaşır.
Kilo arttıkça buna paralel olarak şeker hastalığı gelişme riski yükselir.

DİYABET HASTALARI NASIL BESLENMELİ
Kahvaltı da dahil her ana yemekte maydanoz, pazı, marul, tere, kereviz yaprağı, semizotu, roka, hindiba, fesleğen, biberiye, lahana, brokoli, karalahana gibi sebzelerden yapılmış; salatalık, domates, biber, soğan ilave edilmiş, üzerine hafif sirke ve limon eklenmiş salata vazgeçilmez olmalıdır. Brokoli , kuşkonmaz, karalahana, ıspanak, pazı, semizotu, Brüksel lahanası, deniz börülcesi gibi sebzeler çeşitlendirilerek sık sık tüketilmelidir. Soya fasulyesi ve yer fıstığı GDO'lu olduğu için yenilmemelidir. taze fasulye, bezelye ölçülü yenilmelidir. mercimek nohut ve kuru fasulye dönüşümlü tüketilmelidir. Ancak porsiyon küçük olmalıdır. her gün 2-3 öğüne bölünerek, 10 ceviz, badem, fındık veya çam fıstığı yenilebilir. haftada 2 kez açık deniz somonu, hamsi veya istavrit yenilebilir. zeytinyağı da dahil tüm yağlardan uzak durulmalıdır. zeytinyağı yerine zeytinin kendisi tüketilmelidir. otlaklarda beslenen hayvanların etleri ve tavukların yumurtaları yenilebilir. Et haftada 2 kez tüketilebilir. yaş ve kan yağı düzeyine göre günde 1 yumurta yenilebilir. pişmiş havuç, mısır, patates sınırlı tüketilebilir.

FAST FOOD TEHLİKE
Ambalajlı
gıdalardan uzak durulmasını söyleyen Prof. Dr. Osman Erk, fast-food beslenmenin de diyabete neden olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Hamburger, kolalı ve gazlı içecekler, patates kızartması, toz şeker ve beyaz undan yapılmış gıdalar tüketilerek şeker hastalığının sadece ilaçlarla tedavi edilmeye çalışılması hastalığın komplikasyonlarını önlemeye yetmez. İçinde bol miktarda fruktozdan zengin mısır şurubu ve kafein bulunan sıvı içecekler, şeker hastalığına davetiye çıkartır. Bunların içindeki kafein bağımlılık yaratır."

DİYABETLİ HASTALARA YASAK GIDALAR
ASLA: Patates, beyaz pirinç, beyaz ekmek, her türlü tatlı, gazlı ve kolalı içecekler, kuru meyveler, meyve suları.

SEYREK- ÇOK AZ MİKTARDA: Kavun, karpuz, muz, incir, üzüm.

NASIL TANI KONULUYOR?
Açlık kan şekeri 126 mg/dl'nin üzerinde olması
Herhangi bir zamanda kan şeker düzeyinin 200 mg/ dl'nin üzerinde olması
Oral glikoz tolerans testinde 2 saatlik plazma glikozunun 200 mg/dl'nin üzerinde olması

KRONİK ÖLÜMCÜL HASTALIKLARIN KAYNAĞI
Diyabet, kalp-damar hastalıklarının eş değeridir.
Yüzde 75 oranında hipertansiyonla birlikte seyreder.
Erişkinlerde en sık körlük nedenidir.
Diyabetik hastaların yüzde 70-80'inde karaciğer yağlanması, az kısmında karaciğer sirozu vardır.
Alzheimer olma riski 4 kat artmıştır.
Depresyon ve duygu durum bozukluğu yaşanır.
Kanser riski artar. Beyin hastalıkları, el-ayaklarda his kaybının en sık nedenidir.
Felç riskini 3-4 kat artırır.
Ani ve erken ölüm riski yüksektir.

RİSK FAKTÖRL ERİ NE DİKKAT
Aile öyküsü (genetik)
45 yaş üzeri olmak
YÜKSEK tansiyon
Gebelikte diyabetin ortaya çıkıp, sonrasında ortadan kalkması
İri çocuk doğurmak
İyi huylu kolesterolün 45 mg/dl'den az olması
Trigliseridlerin 250 mg/dl'nin üzerinde olması

RİSKİ AZALTAN FAKTÖRLER
Kilo kontrolü
Doğal ve taze besinler
Fiziksel aktivite
Yeterli uyku
Huzurlu hayat

HAZIRLAYAN:HÜLYA BALCI