İlaç üstü yoğurt şifayı unut!

İlaçlarla birlikte veya hemen sonrasında tüketilen besinlere dikkat! Greyfurt, limon, kahve, kola, çikolata, süt, yoğurt ve alkol vücutta ters etki yaratarak yarardan çok zarar veriyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Mart 2017 Güncelleme 11 Mart 2017, 00:00
İlaç üstü yoğurt şifayı unut!

İÇİNDEKİLER

AĞRI kesicinin arkasından kahve, antibiyotik sonrası süt, alerji haplarıyla greyfurt suyu içmeyin.
Sağlık Bakanlığı, ilaçların etkisini yitirten ya da tam tersi etkilere neden olan besinleri masaya yatırdı. İlk sırayı, greyfurt, limon, kahve, kola, çikolata, süt, yoğurt ve alkol aldı. Türkiye Diyetisyenler Derneği üyesi Dr. Pınar Göbel, ilaçların doğru dozda ve doğru zamanda kullanılması kadar hangi besinlerle tüketildiğinin de önemli olduğunu söyledi. Dr. Göbel, hangi besinin hangi ilaçla etkileşime girip zarar verdiğini şöyle anlattı...

DEMİR İLACININ ETKİSİNİ ÇAY BİTİRİYOR
Türkiye'de kadınlar arasında çok yaygın bir hastalık olan kansızlık ya da kanda demir eksikliği ise demir ilaçları ile besinlerin yanlış tüketiminden işe yaramadığı ortaya çıktı.
Yemeklerle birlikte ayran ve yoğurt tüketimiyle yemekler sonrasında içilen çay demir emilimini kesiyor. Hem kırmızı et tüketimiyle doğal yoldan sağlanacak demir minareli kesilirken hem de demir takviye ilaçlarının etkisizleşmesine neden oluyor.
Demir ilaçlarıyla C vitamini içeren içecekler ve salata türü yiyecekler emilimi artırdığı için birlikte tüketilmesi gerekiyor.

GREYFURT-LİMONA DİKKAT
İlaçların kullanımında en çok yapılan hatalı besin tüketimi başta greyfurt suyu olmak üzere narenciye grubundan limon ve portakal suyu ile gerçekleşiyor.
Antibiyotikler ve alerji ilaçları olarak bilinen antihistaminikler greyfurt suyuyla hızlı etkileşime giriyor.
Bazı hastalarda ilacın etkenliğini azaltırken bazı hastalarda ters tepkiler ortaya çıkartabiliyor.
Söz konusu ilaçları ne yutarken ne de daha sonrasında 2 saat boyunca greyfurt suyu başta olmak üzere limon ve portakal suyu içilmemeli.

AĞRI KESİCİYLE KAFEİN RİSKLİ
Ağrı kesici etken maddeli ilaçlarla kahve, kola gibi kafeinli içecekler ve çikolatanın tüketimi önerilmiyor.
İlacın etkenliğini azaltıyor.
Asitli kolanın ve sıcak kahvenin ilacın yutkunmasında yemek borusunda yapışmalara neden olarak daha olumsuz sonuçlar ortaya çıkarabilir.
Çocuklarda ilaçların ardından bazı aileler tarafından verilen çikolata ilacın etken maddesini olumsuz etkiliyor.

ANTİBİYOTİKLE SÜT İÇMEK OLMAZ
Antibiyotik tüketiminde yapılan en büyük hatalardan birisi ise süt ve süt ürünlerinin tüketimi. Özellikle çocuklarda sabah ya da akşam yatmadan önce verilen antibiyotikle sütün birlikte tüketimi ilacın etkenliğini kaldırıyor. Yetişkinlerde süt tüketimi daha az olduğu için bu sorun pek gözükmezken çocuklarda uzun süre antibiyotik kullanımına rağmen tedavinin sonuç vermemesinde en önemli sebep süt tüketimi olarak gösteriliyor.

1 BARDAK SU YETERLİ
İlaçlarla birlikte sadece 1 bardak su içmek en sağlıklısı. Susuz ilaç yutma alışkanlığı ise ilacın yemek borusu ya da mideye yapışarak iç kanama gibi ölümcül risk yaratıyor. Madensuyu dahil olmak üzere enerji içecekleri, meyve suları, gazlı ya da gazsız tüm şekerli içeceklerle de ilaç tüketilmemesi gerekiyor.

ALKOL ÖLDÜRÜYOR
İlaç besin etkileşiminde en tehlikelisi alkol. Tüm ilaç gruplarıyla birlikte uzun süre alkol tüketimi tavsiye edilmezken; özellikle antipsikotik ve antideprasan etken maddeli ilaçlarla alkol alınmasının ölümcül ya da ters oranlı reaksiyonlara neden olduğu tespit edildi.

Safure CANTÜRK