Vitaminleri eksiltme hastalıklara yenilme

Her hastalık önceden sinyal veriyor. Vitamin eksiklikleri de basit belirtilerle kendini gösteriyor. Görmede sorun, saç dökülmesi A, uyuşukluk B, kalp ağrısı ve kısırlık ise E vitamini eksikliğinde ortaya çıkıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Eylül 2016 Güncelleme 07 Eylül 2016, 02:02
Vitaminleri eksiltme hastalıklara yenilme

İÇİNDEKİLER

Bağışıklık sistemini güçlendirmek, hastalıklarla mücadele etmek için vücut, tüm vitaminleri yeterli düzeyde kullanmaya ihtiyaç duyuyor. Vitamin eksikliği deri, tırnaklar, göz gibi bölgelerdeki değişimlerle kendini belli ediyor. Belirtilere bakarak hangi vitaminin eksikliğinin yaşandığı anlaşılıyor. Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, önemli bilgiler veriyor...

CİLTTE KURULUK...
Görme bozuklukları, kemik ve dişlerde problemler, ciltte kuruluk, saç ve tırnaklarda kırılmalar, halsizlik ve enfeksiyonlara karşı dirençsizlik görülebilir. A vitamini hücreleri kansere ve diğer hastalıklara karşı korur, yaşlanma sürecini yavaşlatır. Bu vitamin yeşil sebzeler, domates, tahıllar, lahana, bitkisel yağlar, havuç ve balda bolca bulunur.

Günlük A vitamini ihtiyacı yetişkin erkeklerde bin, kadınlarda 800 mg.

AĞIZ VE DİLDE YARALAR
B-2 vitamini eksikliğinde, ağız kenarında yaralar, dilde ve göz kenarında kızarıklıklar, burun kenarında kuruma, kansızlık gibi sorunlar görülebilir. Alkol tüketimi ve antibiyotik B-2 vitaminini azaltır. Sindirim ve solunum sisteminin çalışmasına yardımcı olan B-2 süt, peynir, yoğurt, yumurta, mısır, kurubaklagiller ve yeşil sebzelerde bulunur.

Günlük B-2 ihtiyacı; 1,7

ALZHEİMER'A YOL AÇIYOR
B-12 vitamin eksikliğinde, uyuşukluk, yorgunluk, kolay hastalanma, depresyon gibi problemler ortaya çıkar. Uzun süreli eksikliği Alzheimer gibi kalıcı sinir sistemi hastalıklarına yol açabilir. Bu vitamin enerji üretimi, protein kullanımı ve sinirler için gereklidir. Hücrelerin yenilenmesini sağlayan ve sinir sistemine güç veren B-12 vitamini çocukların da sağlıklı gelişiminde büyük rol oynuyor. B-12 vitamini et ve et ürünleri, balık, peynir ve sütte bol miktarda bulunur. Vejetaryen beslenenler dikkatli olmalı.

Günlük B12 vitamin ihtiyacı kadın ve erkeklerde 10 mg.

DİŞ ETLERİNDE ÇEKİLME
C vitamini eksikliğinde, diş eti çekilmeleri-diş eti kanamaları, halsizlik, geç iyileşme, ağız içinde yaralar, kemik ağrıları, kas zayıflığı, dolaşım sistemi rahatsızlıkları gibi sorunlar yaşanabilir. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir. Kandaki şeker miktarını azaltır. Hastalıklara karşı direnci artırır. Kan dolaşımını düzenleyen, hücrelerin kendini yenilemesini sağlayan, kemiklerin-dişlerin-cildin-diş etlerinin güçlenmesinde katkıda bulunan C vitamini, yeşil biber, çilek, maydanoz, yeşil sebzeler, domates, kırmızı lahana ve turunçgillerde bulunuyor.

Günlük C vitamini ihtiyacı 60 mg.

DAMAR TIKANIKLIĞI
E vitamini eksikliğinde, daha erken yaşlanma, görme bozuklukları, kansızlık, kısırlık, kalpte ve diğer kaslarda yorgunluk ve çeşitli cinsel rahatsızlıklar ortaya çıkar. E vitamini damar sertliğini ile tıkanmalarını engeller. Cildi güzelleştirir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kansere karşı doğal bir koruyucu olan,hücrelerin kendini yenilenmesini sağlayarak yaşlanmayı geciktiren ve sağlıklı bir cinsel yaşam için önemli olan E vitamini, bitkisel yağlar, tahıllar, badem, ceviz, ay çekirdeği ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunuyor.

Günlük E vitamini ihtiyacı bebeklerde 5-6 mg, 4-11 yaş arası çocuklarda 7 mg, 12 yaş sonrasında 8-10 mg.

YARALAR KOLAY İYİLEŞMEZ...
K vitamini eksikliğinde, vücudun bağışıklık sistemi zayıflar, hastalıklara kolay yakalanılır. Kesikler ve yaralar daha geç iyileşir. K vitamini yeterince alınmazsa kanın pıhtılaşma özelliği azalır ve bunun sonucu olarak da diş etlerinde, sindirim sisteminde, idrar yollarında, akciğerlerde ve deride kanamalar görülür. K vitamini eksikliği, basur, burun kanaması, adet döneminde aşırı kanama gibi sonuçlar doğurabilir. Yaralanmalarda kanın pıhtışmasını sağlayarak, fazla kan kaybı olmasını engelleyen, vücudu kanserden koruyan, kemik yapısını güçlendiren K vitamini karnabahar, lahana, brokoli, fasulye, bezelye, patates, yumurta sarısı, yoğurt, yeşil çay ve brüksel lahanası gibi sebzelerde bulunur.

Günlük K Vitamini İhtiyacı Yetişkinlerde 80-150 mg. kadardır.

FOLİK ASİT
Vücutta hücrelerin gelişmelerini folik asit sağlar. Yaşlılık, alkollü içki kullanmak, doğum kontrol hapları vücudun folik asit rezervlerini azaltır. Folik asidin azalması kanser riskini artırır, kansızlık yaratabilir. Hamile kadınlarda yeterli miktarda folik asidin bulunmaması, doğacak bebeklerin özürlü olmalarına yol açabilir. Karaciğer, yumurta sarısı, ıspanak, yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, portakal ve portakal suyu bol miktarda folik asit içerir.